Így fest egy súlyos károkat okozó tornádó lenyomata műholdról

2020 / 04 / 18 / Perei Dóra
Így fest egy súlyos károkat okozó tornádó lenyomata műholdról
Húsvétkor több erőteljes tornádó is végigsöpört az USA-ban, és mivel az általuk lecsupaszított sávban a talaj jobban felmelegszik, így ezt is be lehetett mérni a műhold műszer segítségével.

Az Earth Observatory közleménye szerint 2020. április közepén az Amerikai Egyesült Államok keleti-déli régiójában, Texastól Virginia államig nagy területre vonatkozóan tornádóveszélyre jelző figyelmeztetést adtak ki. Az eset súlyosságát alátámasztja, hogy csak Mississippi államban több tucat tornádó kialakult, a pusztítások pedig országos szinten harmincnyolc halálos áldozatot követeltek. Az április tizenkettedikén felbukkant légköri képződmények helye műholdról is tökéletesen beazonosítható volt: a forgószél fákat csavart ki, és mindent letarolt, ami az útjába került.

Az USA területén húsvét vasárnap és hétfőn összesen százhuszonhárom tornádót regisztráltak.

A fenti kép esetén a szélörvény egy száztizenkét kilométeres sávot hagyott maga után, miközben átszelte Jefferson Davis és Clarke megye területét. Az első felvétel a növényzeten ejtett sebeket, míg a második a növénytakaró hiánya okozta talajhőmérsékletet mutatja.

Ez azért lehetséges, mert a csupasz föld a besugárzás hatására magasabb hőmérsékletű lesz a növényzettel borított talajhoz képest. Az előzetes becslések alapján ez a tornádó a Módosított Fujita skála szerint EF4-es besorolású, ami a második legerősebb kategóriába tartozó tornádót jelenti, a mérések szerint kétszázhetvenhárom km/h maximális szélsebességgel járt.

Más államokban sem rózsásabb a helyzet, valahol ugyanis a forgószél egy  komplett házat felkapott, majd alapjáról leemelve átpenderítette az útra. A tornádók többsége egyébként egy nagy kiterjedésű, hosszan elnyúló, sorba rendeződött viharrendszerhez köthetően alakultak ki. Noha a műholdfelvételeken több tornádó megmutatkozott, a legfeltűnőbb sáv mégis ezután maradt hátra. A felvételt április tizennegyedikén rögzítette az Aqua műhold MODIS nevű műszere.

(Fotó: Needpix, NASA Earth Observatory)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.