Így fest egy súlyos károkat okozó tornádó lenyomata műholdról

2020 / 04 / 18 / Perei Dóra
Így fest egy súlyos károkat okozó tornádó lenyomata műholdról
Húsvétkor több erőteljes tornádó is végigsöpört az USA-ban, és mivel az általuk lecsupaszított sávban a talaj jobban felmelegszik, így ezt is be lehetett mérni a műhold műszer segítségével.

Az Earth Observatory közleménye szerint 2020. április közepén az Amerikai Egyesült Államok keleti-déli régiójában, Texastól Virginia államig nagy területre vonatkozóan tornádóveszélyre jelző figyelmeztetést adtak ki. Az eset súlyosságát alátámasztja, hogy csak Mississippi államban több tucat tornádó kialakult, a pusztítások pedig országos szinten harmincnyolc halálos áldozatot követeltek. Az április tizenkettedikén felbukkant légköri képződmények helye műholdról is tökéletesen beazonosítható volt: a forgószél fákat csavart ki, és mindent letarolt, ami az útjába került.

Az USA területén húsvét vasárnap és hétfőn összesen százhuszonhárom tornádót regisztráltak.

A fenti kép esetén a szélörvény egy száztizenkét kilométeres sávot hagyott maga után, miközben átszelte Jefferson Davis és Clarke megye területét. Az első felvétel a növényzeten ejtett sebeket, míg a második a növénytakaró hiánya okozta talajhőmérsékletet mutatja.

Ez azért lehetséges, mert a csupasz föld a besugárzás hatására magasabb hőmérsékletű lesz a növényzettel borított talajhoz képest. Az előzetes becslések alapján ez a tornádó a Módosított Fujita skála szerint EF4-es besorolású, ami a második legerősebb kategóriába tartozó tornádót jelenti, a mérések szerint kétszázhetvenhárom km/h maximális szélsebességgel járt.

Más államokban sem rózsásabb a helyzet, valahol ugyanis a forgószél egy  komplett házat felkapott, majd alapjáról leemelve átpenderítette az útra. A tornádók többsége egyébként egy nagy kiterjedésű, hosszan elnyúló, sorba rendeződött viharrendszerhez köthetően alakultak ki. Noha a műholdfelvételeken több tornádó megmutatkozott, a legfeltűnőbb sáv mégis ezután maradt hátra. A felvételt április tizennegyedikén rögzítette az Aqua műhold MODIS nevű műszere.

(Fotó: Needpix, NASA Earth Observatory)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.