Tovább tombol a kínai koronavírus

2020 / 01 / 23 / Felkai Ádám
Tovább tombol a kínai koronavírus
A legutóbbi hírek szerint a kínai koronavírus több mint 500 embert betegített meg, és 17 halálos áldozatot hagyott hátra. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma valójában ennél jóval magasabb.

Nem százak, ezrek

Michael Mina, a Harvard School of Public Health epidemiológusa szerint a betegek száma inkább 1500-2000 körül mozoghat. Legalábbis erre utal annak a sebessége, ahogy a fertőzés Kínán kívül megjelent. Mina szerint az alacsonyabbra becsült betegszám oka az lehet, hogy a hivatalos adatok mindig csúszásban vannak a valósághoz képest.

A londoni Imperial College szakértőinek modellje is a fenti véleményt támogatja. Szerdán közzétett riportjukban úgy becsülték, hogy a járvány kiindulási gócaként ismert Vuhanban egyedül legalább 4000 fertőzött lehet, de ha a legrosszabb forgatókönyvet vesszük alapul, akkor az előbbi szám akár már 9700-ra is felkúszhatott.

A Forbes szerint a kínai kormány eddig elkerülte, hogy úgy tűnjön, eltitkolja az adatokat, de több szakértő is kételkedik abban, hogy az esettel kapcsolatosan az államgépezet teljesen transzparens lenne. A Forbes ír arról is, hogy több kínai újságírónak is megtiltották, hogy a vírusról tudósítson.

A Washington Post pedig ennél súlyosabb esetről is tud, ezek szerint több halálos áldozatot Kína kihagyott a jelentésből.

Mennyire halálos?

A halottak pontos számát pedig jó lenne ismerni, de az eddigi adatok alapján, amennyiben igaz, hogy 1500-2000 betegből körülbelül hatan haltak bele a fertőzésbe, úgy ez az új koronavírus (2019-nCoV) Michael Mina szerint kevésbé halálos, mint amilyen a SARS vagy a MERS volt.

A vírus azonban erősen fertőző (mint arról szó volt, a különböző védelmi intézkedésekkel, felszerelésekkel ellátott egészségügyi dolgozók is megbetegedtek), és több körülmény is kedvez a terjedésének. Az egyik a kínai Holdújév, amely miatt rengetegen utaznak Kínán belül, és jutnak el akár külföldre is. A másik probléma az influenzaszezon, ami miatt nehéz felismerni ezt a kezdetben az influenzához hasonló tüneteket okozó fertőzést.

A vírus Vuhanból eljutott Kína számtalan területére, Ázsiában több helyen is felütötte a fejét (Thaiföld, Tajvan, Dél Korea, Japán), de akadt beteg már az Egyesült Államokban és talán Ausztráliában is.

Kína bekeményít

Vuhant közben lényegében karanténba zárták, a kínai sajtó szerint minden, a tizenegymilliós lakosú városból kifelé vezető tömegközlekedési eszköz működését ideiglenes felfüggesztették. A várost csak speciális engedély birtokában lehet elhagyni.

A New York Times értesülése szerint az állami média is működésbe lépett, és bevezették az internetes cenzúrát, vagy pontosabban fogalmazva kiterjesztették azt a koronavírussal kapcsolatos bejegyzésekre. Az állam ugyanis nagyon nem szeretné, ha a járvánnyal kapcsolatban az ő narratíváján kívül másé is terjedni kezdene. A vuhani rendőrség pedig már nyolc ember után nyomoz, akik állítólag online felületeken terjesztettek pletykákat a fertőzéssel kapcsolatban.

Közben a vuhani lakosok úgy érzik, hogy az állam csak azután ismer el valamit a járványról, ha már kitört a botrány – így történt ez akkor is, amikor Kína végül elismerte, hogy a vírus emberről emberre is terjed.

WHO

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli gyűlését tegnapról mára helyezte át, mivel megvárták, hogy több információ birtokába jussanak. Ezzel kapcsolatban azonban még egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmit.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.