Tovább tombol a kínai koronavírus

2020 / 01 / 23 / Felkai Ádám
Tovább tombol a kínai koronavírus
A legutóbbi hírek szerint a kínai koronavírus több mint 500 embert betegített meg, és 17 halálos áldozatot hagyott hátra. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma valójában ennél jóval magasabb.

Nem százak, ezrek

Michael Mina, a Harvard School of Public Health epidemiológusa szerint a betegek száma inkább 1500-2000 körül mozoghat. Legalábbis erre utal annak a sebessége, ahogy a fertőzés Kínán kívül megjelent. Mina szerint az alacsonyabbra becsült betegszám oka az lehet, hogy a hivatalos adatok mindig csúszásban vannak a valósághoz képest.

A londoni Imperial College szakértőinek modellje is a fenti véleményt támogatja. Szerdán közzétett riportjukban úgy becsülték, hogy a járvány kiindulási gócaként ismert Vuhanban egyedül legalább 4000 fertőzött lehet, de ha a legrosszabb forgatókönyvet vesszük alapul, akkor az előbbi szám akár már 9700-ra is felkúszhatott.

A Forbes szerint a kínai kormány eddig elkerülte, hogy úgy tűnjön, eltitkolja az adatokat, de több szakértő is kételkedik abban, hogy az esettel kapcsolatosan az államgépezet teljesen transzparens lenne. A Forbes ír arról is, hogy több kínai újságírónak is megtiltották, hogy a vírusról tudósítson.

A Washington Post pedig ennél súlyosabb esetről is tud, ezek szerint több halálos áldozatot Kína kihagyott a jelentésből.

Mennyire halálos?

A halottak pontos számát pedig jó lenne ismerni, de az eddigi adatok alapján, amennyiben igaz, hogy 1500-2000 betegből körülbelül hatan haltak bele a fertőzésbe, úgy ez az új koronavírus (2019-nCoV) Michael Mina szerint kevésbé halálos, mint amilyen a SARS vagy a MERS volt.

A vírus azonban erősen fertőző (mint arról szó volt, a különböző védelmi intézkedésekkel, felszerelésekkel ellátott egészségügyi dolgozók is megbetegedtek), és több körülmény is kedvez a terjedésének. Az egyik a kínai Holdújév, amely miatt rengetegen utaznak Kínán belül, és jutnak el akár külföldre is. A másik probléma az influenzaszezon, ami miatt nehéz felismerni ezt a kezdetben az influenzához hasonló tüneteket okozó fertőzést.

A vírus Vuhanból eljutott Kína számtalan területére, Ázsiában több helyen is felütötte a fejét (Thaiföld, Tajvan, Dél Korea, Japán), de akadt beteg már az Egyesült Államokban és talán Ausztráliában is.

Kína bekeményít

Vuhant közben lényegében karanténba zárták, a kínai sajtó szerint minden, a tizenegymilliós lakosú városból kifelé vezető tömegközlekedési eszköz működését ideiglenes felfüggesztették. A várost csak speciális engedély birtokában lehet elhagyni.

A New York Times értesülése szerint az állami média is működésbe lépett, és bevezették az internetes cenzúrát, vagy pontosabban fogalmazva kiterjesztették azt a koronavírussal kapcsolatos bejegyzésekre. Az állam ugyanis nagyon nem szeretné, ha a járvánnyal kapcsolatban az ő narratíváján kívül másé is terjedni kezdene. A vuhani rendőrség pedig már nyolc ember után nyomoz, akik állítólag online felületeken terjesztettek pletykákat a fertőzéssel kapcsolatban.

Közben a vuhani lakosok úgy érzik, hogy az állam csak azután ismer el valamit a járványról, ha már kitört a botrány – így történt ez akkor is, amikor Kína végül elismerte, hogy a vírus emberről emberre is terjed.

WHO

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli gyűlését tegnapról mára helyezte át, mivel megvárták, hogy több információ birtokába jussanak. Ezzel kapcsolatban azonban még egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmit.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.