Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót"

2020 / 11 / 09 / Pőcze Balázs
Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót
A Natural Cycles volt az első olyan fogamzásgátló alkalmazás, amely megkapta az amerikai egészségügyi hatóság engedélyét. Most a program működéséhez szükséges hőmérést is automatizálni szeretnék okoseszközök segítségével.

A svéd alkalmazás a menstruációs ciklus követésével és a reggeli testhőmérséklet megfigyelésével állapítja meg, hogy a felhasználó mikor mennyire valószínű, hogy teherbe eshet. A The Verge-ön megjelent hír szerint a cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az app hatékonyságának az egyik gátja az, hogy sokan elfelejtik reggel megmérni a lázukat. Erre kínál megoldást a mostani fejlesztés, mellyel az alkalmazás kommunikálni tud olyan okoseszközökkel, amelyek rögzítik a viselő testhőmérsékletét. A Natural Cycles által kiemelt Oura Ring például képes erre - ez az a hagyományosan, ujjon hordott, de digitális szenzorokkal felszerelt gyűrű, amit még az NBA játékosoknak is felajánlottak, hogy talán segíthet előre felismerni, ha valamelyikük szervezete épp a koronavírussal küzdene.

Félrevezető marketing?

Az Európában és az USÁ-ban is engedélyezett Natural Cycles-t korábban kritizálták azért, mert a hirdetései azt a benyomást keltik, hogy kiválthatja a fogamzásgátló szereket. Olivia Sudjic írónő 2018-ban a Guardianben számolt be a tapasztalatairól - miután hiába használta az appot, mégis teherbe esett, majd emiatt abortuszra kényszerült. A szerző a cikkében megemlíti, hogy utólag ugyan talált olyan interjút, amelyben a cég vezetői elmondják, hogy az appot elsősorban azoknak a nőknek szánják, akik teherbe szeretnének esni, és emiatt abbahagyják a fogamzásgátló szedését - de Sudjic szerint a Natural Cycles hirdetései mintha nem ezt sugallnák. Az App store-ban az alkalmazást még ma is elsősorban fogamzásgátlóként hirdetik, és 98% illetve 93% hatékonyságot ígérnek “tökéletes használat” mellett. A The Verge-ön Nicole Wetsman ráadásul kiemeli, hogy a Natural Cycles csak a hőmérsékletre figyel, más termékenységi jelekre, mint a méhnyaknyák, nem - miközben az általa idézett szakértő szerint nem a testhő a legfontosabb indikátor, ha termékenységről van szó.

A “digitális fogamzásgátlás” rámutat, hogy nehéz egy ilyen összetett és ugyanennyire fontos területen hasznosat fejleszteni, és még nehezebb átadni a vásárlóknak, hogy pontosan mit is várhatnak el egy terméktől.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.