Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót"

2020 / 11 / 09 / Pőcze Balázs
Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót
A Natural Cycles volt az első olyan fogamzásgátló alkalmazás, amely megkapta az amerikai egészségügyi hatóság engedélyét. Most a program működéséhez szükséges hőmérést is automatizálni szeretnék okoseszközök segítségével.

A svéd alkalmazás a menstruációs ciklus követésével és a reggeli testhőmérséklet megfigyelésével állapítja meg, hogy a felhasználó mikor mennyire valószínű, hogy teherbe eshet. A The Verge-ön megjelent hír szerint a cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az app hatékonyságának az egyik gátja az, hogy sokan elfelejtik reggel megmérni a lázukat. Erre kínál megoldást a mostani fejlesztés, mellyel az alkalmazás kommunikálni tud olyan okoseszközökkel, amelyek rögzítik a viselő testhőmérsékletét. A Natural Cycles által kiemelt Oura Ring például képes erre - ez az a hagyományosan, ujjon hordott, de digitális szenzorokkal felszerelt gyűrű, amit még az NBA játékosoknak is felajánlottak, hogy talán segíthet előre felismerni, ha valamelyikük szervezete épp a koronavírussal küzdene.

Félrevezető marketing?

Az Európában és az USÁ-ban is engedélyezett Natural Cycles-t korábban kritizálták azért, mert a hirdetései azt a benyomást keltik, hogy kiválthatja a fogamzásgátló szereket. Olivia Sudjic írónő 2018-ban a Guardianben számolt be a tapasztalatairól - miután hiába használta az appot, mégis teherbe esett, majd emiatt abortuszra kényszerült. A szerző a cikkében megemlíti, hogy utólag ugyan talált olyan interjút, amelyben a cég vezetői elmondják, hogy az appot elsősorban azoknak a nőknek szánják, akik teherbe szeretnének esni, és emiatt abbahagyják a fogamzásgátló szedését - de Sudjic szerint a Natural Cycles hirdetései mintha nem ezt sugallnák. Az App store-ban az alkalmazást még ma is elsősorban fogamzásgátlóként hirdetik, és 98% illetve 93% hatékonyságot ígérnek “tökéletes használat” mellett. A The Verge-ön Nicole Wetsman ráadásul kiemeli, hogy a Natural Cycles csak a hőmérsékletre figyel, más termékenységi jelekre, mint a méhnyaknyák, nem - miközben az általa idézett szakértő szerint nem a testhő a legfontosabb indikátor, ha termékenységről van szó.

A “digitális fogamzásgátlás” rámutat, hogy nehéz egy ilyen összetett és ugyanennyire fontos területen hasznosat fejleszteni, és még nehezebb átadni a vásárlóknak, hogy pontosan mit is várhatnak el egy terméktől.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.