Tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében az ukrajnai harcok során

2022 / 03 / 04 / Bobák Áron
Tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében az ukrajnai harcok során
Híradások alapján az Ukrajnát támadó orosz csapatok megostromolták a zaporizzsjai atomerőművet, ahonnan nem sokkal később tüzet jelentettek. Az erőmű szóvivője szerint a sugárzásszint egyelőre a normális szinten mozog.

"Ha felrobban, az tízszer nagyobb lesz, mint Csernobil" - figyelemeztetett az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba Twitteren, miután csütörtök éjszaka az orosz csapatok tűz alá vették a zaporizzsjai atomerőművet, ami az ágyúzás hatására ki is gyulladt. Kuleba felszólította az oroszokat, hogy azonnal szüntessék be a támadást, és alakítsanak ki védelmi zónát az erőmű környékén. Korábban a közelben fekvő Enerhodar polgármestere arról számolt be, hogy a tűzoltók a folyamatos ágyúzás miatt nem tudják megközelíteni a tűz forrását, az atomerőmű környékén zajló harcok pedig "az egész világ biztonságát veszélyeztetik".

A tűzről szóló híreket egy, az erőmű területén felszerelt webkamera képe is megerősítette, amelyen korábban füstöt lehetett látni. Andrij Tuz, a zaporizzsjai atomerőmű szóvivője Telegramon igyekezett nyugtatni a kedélyeket, ahol azt közölte, hogy a tűz miatt jelenleg nem fenyeget a radioaktív sugárzás veszélye, az erőmű weboldala ugyanis normális sugárzási szinteket mutat. Ezt az értesülést a Nemzetközi Atomernergia-ügynökség is megerősítette Twitteren.

James Acton, a Carnegie Endowment for International Peace alapítvány nukleáris politikai programjának társigazgatója a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha a tűz megrongálta az erőmű hűtési rendszerét, hiszen ebben az esetben a tűzelőanyag túlmelegedhet, ami végső soron a reaktor leolvadásához vezethet. "Biztos vagyok benne, hogy a reaktort lekapcsolták, de a benne lévő üzemanyag még mindig radioaktív, és továbbra is hűtésre szorul. A reaktort egészen addig kell hűteni, amíg van benne üzemanyag" - mondta a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy ha a hűtési rendszer megsérült, a reaktor leolvadása órákon vagy napokon belül következik be.


A zaporizzsjai atomerőmű Ukrajna déli részén, a Dnyeperen létesített Kahivkai víztározó partján található (Fotó: Google Maps)

Az 1984-ben átadott zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb atomerőműve, ami Ukrajna áramtermelésének mintegy egyötödét adja. A helyi lakosok korábban az úton emelt barikádokkal igyekeztek útját állni az erőmű felé tartó orosz csapatoknak, de a jelek szerint az előrenyomulást nem sikerült feltartóztatniuk: a legfrissebb hírek szerint az oroszok már legalább az erőmű egyik épületét elfoglalták.

Az orosz csapatok korábban Csernobilt is elfoglalták, ahol az összecsapások után szakértők jelentősen megemelkedett sugárzási szintet mértek, de ez valószínűleg csak a harckocsik által felvert radioaktív por miatt következett be. A hírek szerint Csernobilban a sugárzási értékek azóta visszatértek a normális szintre.

Frissítés: péntek reggelre az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták az erőmű területét, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint azonban nem jutott sugárzó anyag a levegőbe és a reaktorok is épségben vannak.

Miért foglalták el az oroszok Csernobilt, és mi lesz most az erőművel? A csütörtöki invázió egyik hátborzongató fordulata volt, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a csernobili atomerőművet. Kérdés, miért tették, és mi történhet most a ’86-os katasztrófa helyszínén?

(Reuters, CNN, Borítókép: Dmytro Smolyenko/Future Publishing via Getty Images)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.