Új-Delhiben betiltották a tízévesnél idősebb dízel és a 15 évesnél öregebb benzines autókat

2022 / 01 / 03 / Rácz Tamás
Új-Delhiben betiltották a tízévesnél idősebb dízel és a 15 évesnél öregebb benzines autókat
Az indiai fővárosban elkezdték az idősebb autók "deregisztrálását" is. Azokat a járműveket, amelyeket nem regisztrálnak át időben egy másik indiai városba, vagy nem alakítják át elektromos hajtásúvá, bezúzzák.

Drasztikus lépésre szánta el magát a levegőminőség javítása érdekében az indiai főváros vezetése. Új-Delhiben már tavaly meghirdették, hogy a tíz évnél idősebb dízelmotoros illetve a 15 évnél idősebb benzines autók (és más kategóriájú közúti járművek: motorok, traktorok, stb.) tulajdonosai sürgősen döntsék el, mit akarnak kezdeni járművükkel, ha nem akarják, hogy a hatóságok 2022. január elseje után bármikor egyszerűen elszállítsák és bezúzzák a kocsit.

A szabályok értelmében Új-Delhi "deregisztrálja", vagyis kivonja a forgalomból ezeket a járműveket. Az új év első napján a deregisztrációk el is indultak: rögtön több mint százezer tíz évesnél idősebb dízel autó forgalomból való kivonásával. A 15 évnél fiatalabb kocsiknál egy kiskaput azért még nyitva hagytak a hatóságok. Ezeknek a járműveknek a kivonásáról egy olyan dokumentumot kapnak a tulajdonosok, amellyel egy másik indiai városban még újraregisztrálhatják az autót, vagyis ezek a kocsik még forgalomképesek maradnak. Akinek viszont 15 évesnél öregebb az autója és nem intézkedett időben, a kivonástól legfeljebb a kertjében vagy a garázsában nézegetheti a kocsit, mert akár az utcán parkoló idős, deregisztrált járművet is bármikor elszállíthatják a zúzdába.

Az egyetlen lehetőség az öreg autók további használatára, ha átalakítják őket elektromos üzeműre. Sietni kell viszont a bejelentkezéssel erre a szerelésre. A 11 milliós Új-Delhiben jelenleg állítólag nyolc olyan cég működik, ahol vállalnak ilyen átalakítást. Persze az is kérdés, hogy a jármű értékéhez képest igen drága, viszont erősen korlátozott hatótávot és teljesítményt is nyújtó környezetkímélő technikát érdemes-e egyáltalán beépíteni a dízel- vagy benzinmotor helyére.

A városvezetés intézkedését a helyi közvélemény korántsem fogadta egyöntetű örömmel. A tisztább levegő nyilván mindenki számára fontos Delhiben, de sokan vannak, akik szerint okosabb lett volna a 10/15 éves életkorhoz kötött fűnyíróelvű döntés helyett kibocsátási értékek, mérések alapján kiválogatni a valóban szennyező járműveket a forgalomból. Azt is sokan felvetették, hogy az autóipar világméretű termelési válságának közepén az idősebb járművek pótlása sem egyszerű. Jelenleg Indiában, ahogy itthon is, típustól függően akár egy évet vagy még többet is kell várni egy új autóra. Az elektromos hajtásra való átalakítás környezetvédelmi hatása is kérdéses, mert Indiában az elektromos energia termelésének 80%-a hőerőművekben történik.

Delhi járműparkjában jelenleg mintegy 4,3 millió 15 évesnél idősebb jármű található, ebből kb. 1,1 millió autó és 3,2 millió kétkerekű. Fun fact: a magyar autópark átlagéletkora 2020-ban 14,7 év volt.

(Fotó: Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
M5: a világ első luxus szupertengeralattjárója kétmilliárd dollárba kerül
A jármű 250 méteres mélységben akár négy hétig is víz alatt maradhat – a vásárlókör az “egyedi élményre vágyó” szupergazdagok.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.