Egészen új bolygótípust fedeztek fel - ez jelentheti a kulcsot az idegen élet kutatásához

2022 / 09 / 12 / Bobák Zsófia
Egészen új bolygótípust fedeztek fel - ez jelentheti a kulcsot az idegen élet kutatásához
Félig víz-, félig kőzetbolygókat találtak a csillagászok, amelyek vörös törpék körül keringenek és a földönkívüli élet utáni kutatás ígéretes célpontjai lehetnek.

A vörös törpék körül keringő exobolygókat régóta a földönkívüli élet nyomai utáni kutatások ígéretes helyszíneinek tartják, leginkább azért, mert ezek a Napnál és Nap típusú csillagoknál jóval kisebb és hidegebb csillagok rendkívül nagy számban találhatóak meg az univerzumban, a becslések szerint több mint 70%-át teszik ki a világegyetem összes csillagának. A vörös törpék ugyan jóval kevesebb fényt és hőt biztosítanak a közelükben keringő bolygók számára, mint amennyit például a Föld kap a Naptól, mivel a felszíni hőmérsékletük csak 2200-3700 Celsius-fokos és tömegük is kisebb, de ez is elegendő alapot adhat valamilyen formájú élet kialakulásához, bár ezeknek az M-típusú csillagoknak van egy jellemzője, ami lehetségesen pusztító hatást fejthet ki a közeli égitestekre.

A vörös törpékre ugyanis nagy intenzitású kitörések jellemzőek, amelyek a pólusaik közeléből indulnak ki, és az erőteljes flerek következtében a bolygók légköre módosulhat. Abban az esetben viszont, ha a keringési pályájának köszönhetően a kitörések hatását elkerüli az égitest és a csillag lakhatósági zónájában helyezkedik el, van esély az élet kialakulására, legalábbis az elméletek szerint. Az exobolygók kutatását nehezíti a Földtől való távolságuk és kis méretük, valamint a tény, hogy a csillagaik közelében kell őket keresni, ha a cél a potenciálisan életet (vagy az élet nyomait) hordozó objektumok detektálása, mivel a csillagok fénye a megfigyelések során csökkenti a közeli exobolygók láthatóságát.

A detektálásra akkor nyílik lehetőség, mikor a bolygó elhalad a csillaga előtt,

ilyenkor a csillag fényének apró változása utal az égitest jelenlétére. A Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri (ami szintén vörös törpe) melletti régióban már három bolygót sikerült ezzel a módszerrel felfedezni, amelyek a lakható zónában helyezkednek el.

A Chicagói Egyetem csillagászai most olyan egzotikus új exobolygó típust fedeztek fel a vörös törpék környékén, ami jó eséllyel pályázhat a potenciálisan az élet jeleit hordozó égitestek szerepére a speciális összetétele miatt. A bolygók 50%-ban vízből, 50%-ban kőzetekből állnak és a mérések során vizsgált 43 exobolygó közül hat rendelkezett ilyen felépítéssel, vagyis nem számít ritkának a megjelenésük - a kutatók elmondása szerint meglepő, hogy ennyi vízivilágot találtak a vörös törpék közelében. A víz ezeken az égitesteken nem feltétlenül abban a formában alakult ki, mint a Földön, sőt, az a kevésbé valószínű lehetőség, hogy a felszínüket óceánok borítanák, sokkal valószínűbb, hogy a víz a felszín alatt, a kőzettel/magmával keveredve, esetleg fagyott formában van jelen. A víz vagy más könnyű elem jelenlétére az összetevők között a bolygók sűrűségének kalkulálása révén következtettek a csillagászok, a felszíni víz hiányát pedig az exobolygók sugarának méretéből számították ki, mivel az jóval nagyobb lenne abban az esetben, ha óceán borítaná őket.

A felfedezés alátámasztja az elméletet, miszerint az exoplanéták a csillagrendszerek középpontjától távolabbi régiókban is létrejöhetnek, majd idővel, a gravitáció hatására, egyre közelebb kerülnek a csillagukhoz. Az elkövetkező időkben a bolygóról szóló további pontosabb megfigyeléseket és az atmoszférájuk kémiai összetételével kapcsolatos újabb adatokat a James Webb Teleszkópól várnak a tudósok, bár a JWT által készített felvételek elemzései még éveket vehetnek igénybe.

(Fotó: Rafael Luque/Pilar Montañés/Gabriel Pérez/Chris Smith, D. Aguilar/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Milyen lenne egy Földhöz hasonló bolygó az Alpha Centauri csillagrendszerben? Asztrofizikusok modellezték, hogy hogyan nézne ki a Naprendszerhez legközelebbi csillagrendszerben keringő szomszéd bolygó, és az eredmény a Földhöz meglepően hasonló égitest lett.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.