Új megoldással védik az utcán mobilozó emberek életét

2022 / 09 / 05 / Bobák Zsófia
Új megoldással védik az utcán mobilozó emberek életét
Hongkongban a közlekedési hatóság olyan módszert tesztel, ami elejét veheti a mobiltelefonjaikba mélyedő gyalogosokat érő baleseteknek.

Az utcákon egyre gyakoribb a folyamatosan a mobiltelefon képernyőjére meredő gyalogosok látványa, és ez a helyzet valószínűleg még fokozódni is fog a közeljövőben, bár lehetséges, hogy ha megérkeznek a valóban jól működő kiterjesztett valóság szemüvegek és eljön az idő, amikor árban, valamint a funkcióik tekintetében a kézben tartott eszközökkel versenyre kelnek, az változást hoz a szokásokkal kapcsolatban.

A nem a környezetüket figyelő, hanem gyaloglás közben lefelé néző emberekre nézve kockázatos vagy éppen az általuk kialakított, más közlekedőkre veszélyes helyzetek elkerülésére többféle módszert is bevezettek a világ számos pontján, és a cégek is igyekeznek lépést tartani: a Google például a Heads Up! nevű alkalmazásával biztosítja, hogy az appot használók ne felejthessék el, hogy időnként jobb feltekinteni séta közben.

A hongkongi közlekedési hatóság egy speciális forgalmi szituációra fókuszált a hasonlóan figyelemfelkeltő céllal bevezetett módszer tervezése során: a zebrán való átkeléskor történő baleseteket igyekeznek megakadályozni LED fények alkalmazásával. A módszer egyszerű: ahelyett, hogy csak a magasban lévő piros/zöld lámpa mutatná a gyalogosok számára az aktuális helyzetet, vagyis hogy szabad-e tovább haladniuk, egy, a földre irányított piros színű LED fény is bekapcsol, így láthatóbbá téve a mobilt néző embereknek a tilos jelzést. A rendszer nem váltja ki a hagyományos lámpákat, csak kiegészítőként szolgál, amivel az SMS-ező és internetező gyalogosok szokásaihoz és igényeihez alkalmazkodnak.

A technológiát júliusban kezdték tesztelni négy helyszínen, amelyek mindegyike sűrű forgalmú csomópont közelében található, bevásárlóközpontokkal, iskolákkal és kórházakkal, vagyis olyan intézményekkel, ahol különösen fontos a figyelmes közlekedés, de egyúttal nagyobb az esélye az esetleges baleseteknek. A Közlekedési Minisztérium leírása szerint a tesztek befejezése után felmérik a rendszer eredményességét és ennek függvényében hozzák meg a döntést arról, hogy alkalmazzák-e szélesebb körben, több helyszínen ezt a megoldást.

(Fotó: HK Transport Department)

Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.