Új megoldással védik az utcán mobilozó emberek életét

2022 / 09 / 05 / Bobák Zsófia
Új megoldással védik az utcán mobilozó emberek életét
Hongkongban a közlekedési hatóság olyan módszert tesztel, ami elejét veheti a mobiltelefonjaikba mélyedő gyalogosokat érő baleseteknek.

Az utcákon egyre gyakoribb a folyamatosan a mobiltelefon képernyőjére meredő gyalogosok látványa, és ez a helyzet valószínűleg még fokozódni is fog a közeljövőben, bár lehetséges, hogy ha megérkeznek a valóban jól működő kiterjesztett valóság szemüvegek és eljön az idő, amikor árban, valamint a funkcióik tekintetében a kézben tartott eszközökkel versenyre kelnek, az változást hoz a szokásokkal kapcsolatban.

A nem a környezetüket figyelő, hanem gyaloglás közben lefelé néző emberekre nézve kockázatos vagy éppen az általuk kialakított, más közlekedőkre veszélyes helyzetek elkerülésére többféle módszert is bevezettek a világ számos pontján, és a cégek is igyekeznek lépést tartani: a Google például a Heads Up! nevű alkalmazásával biztosítja, hogy az appot használók ne felejthessék el, hogy időnként jobb feltekinteni séta közben.

A hongkongi közlekedési hatóság egy speciális forgalmi szituációra fókuszált a hasonlóan figyelemfelkeltő céllal bevezetett módszer tervezése során: a zebrán való átkeléskor történő baleseteket igyekeznek megakadályozni LED fények alkalmazásával. A módszer egyszerű: ahelyett, hogy csak a magasban lévő piros/zöld lámpa mutatná a gyalogosok számára az aktuális helyzetet, vagyis hogy szabad-e tovább haladniuk, egy, a földre irányított piros színű LED fény is bekapcsol, így láthatóbbá téve a mobilt néző embereknek a tilos jelzést. A rendszer nem váltja ki a hagyományos lámpákat, csak kiegészítőként szolgál, amivel az SMS-ező és internetező gyalogosok szokásaihoz és igényeihez alkalmazkodnak.

A technológiát júliusban kezdték tesztelni négy helyszínen, amelyek mindegyike sűrű forgalmú csomópont közelében található, bevásárlóközpontokkal, iskolákkal és kórházakkal, vagyis olyan intézményekkel, ahol különösen fontos a figyelmes közlekedés, de egyúttal nagyobb az esélye az esetleges baleseteknek. A Közlekedési Minisztérium leírása szerint a tesztek befejezése után felmérik a rendszer eredményességét és ennek függvényében hozzák meg a döntést arról, hogy alkalmazzák-e szélesebb körben, több helyszínen ezt a megoldást.

(Fotó: HK Transport Department)

Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.