Új sivatag formálódik a Földön, úgy hívják: Antarktisz

2020 / 02 / 25 / Bobák Áron
Új sivatag formálódik a Földön, úgy hívják: Antarktisz
Bár a déli féltekén az évnek ebben az időszakában nyár van, a tapasztalt sarkkutatókat is meglepte, ami idén februárban az Antarktiszon történt. A jég borította kontinensen rövid idő alatt kétszer is megdőlt a melegrekord, és volt olyan nap, amikor ugyanolyan meleg volt az Antarktiszon, mint Los Angelesben. Ennek eredménye pedig szemmel látható a NASA által közzétett felvételeken is.

Az Antarktiszon először február 6-án mértek új csúcshőmérsékletet, 18,3 Celsius-fokot, de három nappal később még ezt is messze sikerült felülmúlnia az időjárásnak: február 9-én 20,75 Celsius-foknál állt meg a hőmérő higanyszála a Seymour-szigeten. Összehasonlításképpen: ugyanezen a napon Los Angelesben 16, Athénban 12 Celsius-fok volt a legmelegebb hőmérséklet.

(Tegyük hozzá, hogy ezeket az értékeket a Graham-föld északi részén (egész pontosan az Esperanza bázison valamint a Marambio bázison) mérték, ami az Antarktisz Dél-Amerikához legközelebb eső csücske. A déli-sarkon még a legmelegebb napon is -22 Celsius-fok volt a maximum hőmérséklet a TimeandDate adatai szerint.)

A szokatlanul enyhe időjárás nem is maradt következmények nélkül, ahogy az a NASA Earth Observatory Landsat-8 földfigyelő műholdjának képein is jól látszik. Az űrügynökség két fotót tett közzé a Graham-föld mellett fekvő Eagle-szigetről, amelyek készítése között alig több, mint egy hét telt el. Az első, február 5-én készült képen még az egész szigetet jég borítja, míg a második, február 13-i képen az látható, hogy a jég jelentős része elolvadt, és tavakat hozott létre a sziget közepén. Mindeközben a jég alól előbukkant a kopár föld, felfedve, hogy milyen sors vár az Antarktiszra, ha a felmelegedés tovább folytatódik.

A massachusettsi Nichols College gleccserkutatója, Mauri Pelto a NASA-nak elmondta, hogy a sziget néhány nap alatt a teljes jégterület 20%-át veszítette el, összesen mintegy 1,5 négyzetkilométernyi jég olvadt el. Az ilyen olvadási események Kanadában és Grönlandon is megfigyelhetők, az Antarktiszon viszont nem jellemzőek.

New York és London víz alatt

Az Antarktisz olvadása a klímaváltozás egyik legfenyegetőbb következménye. Szakértők szerint ha a folyamatot nem sikerül megállítani, a megolvadt jég az évszázad végéig akár 58 centiméterrel is megemelheti a világtengerek szintjét, ami összességében 1,5 méteres tengerszitemelkedést is jelenthetne. Ahogy korábban írtunk róla, ez akár már néhány évtizeden belül is visszafordíthatatlan következményekkel járna. A tengerszint-emelkedés több szigetországnak a puszta létét is veszélyezteti, de a pesszimista jóslatok szerint 2050-re Miami Beach és a Golden Gate híd is víz alá kerülhet.

És ez még mindig nem a legrosszabb forgatókönyv. Egy nemzetközi kutatócsapat alig néhány hete állt elő egy több évig tartó vizsgálat eredményeivel, amelyben megállapították, hogy az antarktiszi Thwaites-gleccser a felszín alatt sokkal gyorsabban olvad, mint gondolták, évente mintegy 34 milliárd tonna jeget veszítve. A tanulmány szerint ha a végítélet gleccserének nevezett jégtömeg elolvad, az a következő néhány száz évben akár három méterrel is megemelheti a tengerszintet, ebben az esetben pedig New Yorktól Londonig a világ számos nagyvárosa is víz alá kerülne.

(Forrás: Livescience, Borítókép: Pixabay)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
A lejárt szavatosságú tej is jó valamire: ki lehet vele nyerni az aranyat az e-hulladékból, méghozzá környezetbarátabb módon, mint eddig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.