Új személyzet érkezett a kínai űrállomásra

2023 / 10 / 29 / Bodnár Barna
Új személyzet érkezett a kínai űrállomásra
Elindult a Kínai Nemzeti Űrügynökség Sencsou-17 missziója, amelynek keretén belül új asztronautákat küldtek a Tienkung űrállomásra.

Pénteken hajnalban, magyar idő szerint 5:14-kor bocsátották fel a Góbi-sivatagban lévő Jiuquan kilövőállásból azt a Long March, vagy „Hosszú Menetelés” 2F rakétát, amely a Sencsou-17 küldetés háromfős legénységét a kínai, Tienkung űrállomásra juttatta. Az űreszköz a tervezettnek megfelelően 10 perccel a repülés után levált a hordozórakétáról, és 6 és fél órával az indulás után sikeresen dokkolt az űrállomás hátsó kikötési pontjára. Így összesen hat tajkonauta van az űrállomáson, azonban nem sokáig, az előző, szintén három tagú csapat ugyanis a tervek szerint október 31-én visszatér a Földre, ekkor érhet majd véget fél éve tartó küldetésük.

Az új, eddigi legkisebb, mindössze 38 éves átlagéletkorral rendelkező űrhajóscsapat szintén fél évig tartózkodik majd a Tienkungon, ezalatt tudományos kísérleteket végeznek, karbantartják az űrállomást, valamint ismeretterjesztő és egyéb tevékenységeket hajtanak végre küldetésük során. Mindezek mellett ez a legénység végzi majd az első kísérleti karbantartó űrsétát is az űrállomáson kívül. Kína 2021 áprilisában kezdte el építeni a Tienkungot, amelyen a Kínai Nemzeti Űrügynökség szerint azóta keletkezett néhány sérülés. A hivatal igazgatóhelyettese azt mondta, az űrszemét mennyiségének növekedésével elkerülhetetlen a kisebb űreszközök állomásra gyakorolt hatása. Egy korábbi ellenőrzés során kiderült, hogy a Tienkung napelemeit is többször eltalálták apró tárgyak az űrben, így az kisebb károkat szenvedett, amire természetesen számítottak már a tervezés során is.

A Sencsou-17 misszió parancsnoka, a veteránnak számító Tang Hungbo, aki már másodszor repülhet a kínai űrállomásra, alig két évvel azután, hogy befejezte előző küldetését, a Sencsou-12-őt, 2021-ben. A 48 éves Hungbo a légierő vadászpilótájaként kezdte pályafutását, űrhajóskiképzése pedig 2010-ben indult. A legénység két további tagja a 34 éves Tang Sengcsie és a 35 éves Csiang Hszinlin most jár először az űrben, mindkettőjüket 2020 szeptemberében választották ki.


A személyzet tagjai balról jobbra: Csiang Hszinlin, Tang Hungbo, Tang Sengcsie. Forrás: CMSA

Ez a küldetés a hatodik emberes misszió a három modulból álló Tienkung, vagyis „égi palota” kínai űrállomásra, amely 2022 végén készült el, és Kína közlése szerint körülbelül 20 százalékkal nagyobb, mint a Nemzetközi Űrállomás, az ISS. A tervek szerint a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) egy többcélú bővítő modult is csatol majd a Tienkunghoz, amely "T" alakúról "X" alakúra változtatja azt.

(Borítókép: Getty Images/Alejomiranda)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.