Új szintre emeli a relaxációt az okos nyugifotel, amibe beépítettek egy vízesést

2020 / 07 / 22 / Perei Dóra
Új szintre emeli a relaxációt az okos nyugifotel, amibe beépítettek egy vízesést
Van az úgy, hogy az embernek minden összejön, és ilyenkor jól esne egy kiadós séta a természet lágy ölén. Nos, sokaknak ez nem adatik meg, ezért a díjnyertes Dhyan chaise lounge fotel vízcsörgedezéssel, plusz a növények látványával segít meditatív - vagy legalábbis ahhoz közeli - állapotba kerülni. Legalábbis erre számíthatunk a koncepció alapján.

A munkahelyi stressz levezetésére manapság számtalan megoldás közül választhatunk a meditációs applikációktól kezdve az okos jógamatracon át egészen a légzésfigyelő kütyükig. Persze mindenkihez más áll közel, abban viszont kétségkívül egyformák vagyunk, hogy a nap végén másra sem vágyunk, minthogy zavartalanul kiüríthessük fejünket. Sasank Gopinathan, a keralai székhelyű Karimeen Inc. termékdizájnnal foglalkozó cég alapítója ezért egy olyan beltéri oázist tervezett, ahol a víz csörgedezése, vagy a növények zöldje segít megteremteni ezt az állapotot.

Ehhez többféle atmoszféra áll rendelkezésünkre. A „normál” mód akkor ideális, ha csak egy kényelmes, félig ülő, félig fekvő alkalmatosságra vágyunk. Ebben az esetben a fotel platformja polcként működik, ahol könyveket, italokat vagy bármi mást tárolhatunk. Az úgynevezett Water-pond üzemmódban

az eszköz tómederré alakul, a beépített szivattyú pedig vízesést hoz létre a szék háttámlája mögött.

A folyó víz hangja ellazít, a széket körülvevő minitó pedig olyan érzést kelt, mintha valóban a vízen lebegnénk. Ennek visszafogottabb változata a Small pond, ahol a platform hátsó részében egy kis tó kap helyet, a vízesés is csobog, a pakoló felület és az oldalsó tároló rekeszek pedig szabadon használhatók. Végezetül ott van a Garden mód, a nagybetűs zenkert, ahol a fekvőszék mögötti rekeszekbe szobanövényeket vagy egy kisebb fát ültethetünk. A nyugifotel kiegészítői a táblagéptartó, az USB-csatlakozó és a LED-es olvasólámpa mindazoknak, akik még ilyenkor sem szakadnának el kütyüiktől, vagy éppenséggel olvasáshoz használnák a pihenőszigetet. A cég tervét aranyéremmel jutalmazták a 2019-2020-as A’Design Award & Competitionön, a a bútor, dekoratív termék és lakberendezés kategóriában, azt viszont egyelőre nem tudni, mikor lehet valós termék a koncepcióból. Pedig bizonyára lenne rá igény. Az okosbútor ötletét egyebek mellett a japánkertek és a Bódhifa, az indiai szent fügefa adták - olvasható a Designboom.comon.

A modern dizájn egyesül a keleti filozófiával, a cél pedig az, hogy összekapcsolódjunk a természettel.

Erre utal a nyugifotel neve is, a Dhyan chaise lounge. (A "dhyana" szanszkrit nyelven meditációt jelent.) A természethez való közelség pihentetőbb gondolkodásmódot eredményez, ezért a tervezők arra törekedtek, hogy ez a városi otthonokban is elérhető legyen, ha valaki egyébként nem lehet természetközelben.

(Fotó: Designboom)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.