Egy új technikával akár a kétezerszeresére növelhető a gyógyszerek hatóereje

2020 / 03 / 23 / Bobák Zsófia
Egy új technikával akár a kétezerszeresére növelhető a gyógyszerek hatóereje
A kutatók régóta kísérleteznek a mágikus metil alkalmazásával a gyógyszerfejlesztésekben, de a technológia eddig túl bonyolultnak és nehézkesen bizonyult. Az új felfedezés kiküszöbölheti ezt a hibát.

A különböző orvosságok megfelelő hatásfokának eléréséhez a gyógyszernek és biológiai célpontjának minél eredményesebb találkozására van szükség. Ha az orvosság nem tudja kifejteni a hatását, vagyis a konkrét hatóanyagok kárbavesznek, még a nagy mennyiségű gyógyszer beszedése esetén sem lesz biztosított a gyógyulás. A kutatók éppen ezért a gyógyszerek kémiai struktúrájának megfigyelésével és megváltoztatásával próbálják felturbózni a hatásfokot, hogy már kis mennyiségű orvossággal is jobb hatást lehessen elérni, ami a súlyos állapotok esetében, mint például a rák vagy a fertőző betegségek, különösen fontos lehet.

A kémikusok a gyógyszerek szerkezetét molekuláris sebészek módjára mikroszkóp alatt módosítják.

A legtöbb esetben a molekulák a gyűrű vagy pálca formájú szénatomok vázából és a rajtuk elhelyezkedő hidrogénatomokból állnak, a kutatók ezeket felvagdosva bizonyos szakaszokat oxigén és nitrogén atomokkal helyettesítenek. Az úgynevezett “mágikus metil” csoport egy szénatomból és a hozzá kapcsolódó három hidrogénatomból áll, ezt az operáció végén adják hozzá a szerkezethez, azonban a folyamat kivitelezése nem egyszerű. A szén-hidrogén kötések a legerősebb kapcsolódások közé tartoznak a molekulákon belül, így a felbontásuk során, miközben a metil csoportot próbálják behelyezni, nehéz elérni, hogy a szomszédos kötések ne sérüljenek.

A kutatók fő célja egy olyan katalizátor létrehozása, mely a természetben megtalálható enzimekhez hasonlóan működik, csak általánosabb, így szélesebb körben alkalmazható hatással. Az enzimek a molekulákkal találkozva a szén-hidrogén váz egyetlen kötését veszik célba, és rákapcsolódva elindítják a reakciót. Ez azonban csak annál az egy molekula típusnál működik, más típushoz más enzimre van szükség. A mesterségesen megalkotott, a közepén vasatomot tartalmazó katalizátor oxigénatomok hozzáadásával kapcsolódik a gyógyszerek szerkezetét imitáló anyagokhoz. Ennek a továbbfejlesztéseként hozták létre a mangán alapú katalizátort: Mn(CF3PDP), most pedig felfedezték, hogyan tudják a metil csoportot integrálni a rendszerbe. Az új anyag a kapcsolódás után a hidrogén-oxigén atom cseréje során egy metilcsoportot “lop” a trimetilalumínium reagenstől és ezt teszi az oxigén helyére. Ezzel pedig nagyban növeli a lehetőséget arra, hogy a gyógyszer kifejtse a hatását, valamint ez a reagens segíthet a jövőben, hogy a metilcsoportot több molekula esetében is alkalmazzák. “Ezeknek a komplex molekuláknak a metilációja csökkentheti a szintetikus erőfeszítéseket és lehetővé teszi a mágikus metil hatásának szélesebb körű feltérképezését az újfajta kisebb molekulás terápiákban és kémiai vizsgálatokban.” - írják a kísérletről szóló tanulmány szerzői.

(Forrás: Sciencemag, Fotó: Flickr/marcoverch, CC BY-SA 2.0)

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.