Újabb fontos kérdésben kell dönteniük az európai felhasználóknak

2024 / 04 / 03 / Bobák Áron
Újabb fontos kérdésben kell dönteniük az európai felhasználóknak
A jogszabályi környezet változása miatt a Meta után a Google is lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók szétválasszák bizonyos fiókjaikat.

Amennyiben be vannak jelentkezve a fiókjukba, a felhasználókat a napokban egy kérdés fogadja a Google keresőben, amely arról érdeklődik, hogy szeretnénk-e összekapcsolni a keresőt más Google-szolgáltatásokkal, például a Chrome-mal, a Youtube-bal, a Térképpel és a Google Playjel. A kérdés a digitális piacokról szóló jogszabály márciusban érvénybe lépő passzusai miatt lett aktuális, az EU-s országokra, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjaira valamint Svájcra vonatkozó törvény ugyanis a Google-t is az úgynevezett "kapuőrök" közé sorolta, amelynek bizonyos szolgáltatásaira szigorúbb feltételek vonatkoznak mostantól.

A jogszabály miatt a Google-nek lehetővé kell tennie, hogy a felhasználók szétválaszthassák egymástól a fiókjaikat, ha pedig ezt megteszik, akkor a Google nem használhatja a Keresőben gyűjtött adatokat más szolgáltatásainál. Az erről szóló tájékoztatóban a Google arról értesíti a felhasználókat, hogy a fiókok összekapcsolására azért van szükség, hogy az adatok kombinálásával személyre szabhassák és javíthassák a szolgáltatásokat és hirdetéseket, hatékonyabban tudják mérni a hirdetések megjelenítését valamint teljesíteni tudják az adatvédelmi irányelveikben megfogalmazott célokat. "Ha a szolgáltatások nincsenek összekapcsolva, akkor a Google-szolgáltatásokban lévő adatok megosztására vonatkozó egyes funkciók korlátozottan vagy egyáltalán nem fognak működni" - figyelmeztet a Google, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy szolgáltatásban be van kapcsolva a személyre szabás, de az nincs összekötve más szolgáltatásokkal, akkor a benne megjelenő tartalmak és hirdetések csak az adott szolgáltatás által gyűjtött adatok alapján lesznek személyre szabva.

Amennyiben úgy döntünk, hogy összekapcsoljuk a Keresőt a többi Google-szolgáltatással, akkor a többi szolgáltatás is felhasználhatja a keresési előzményeinket, valamint a Kereső is hozzáfér olyan információkhoz, mint például az általunk a Youtube-on megnézett videók vagy a Google Playről telepített alkalmazások és az ehhez kapcsolódó adatok (például a felhasználó eszközadatai). A Google felhívja rá a figyelmet, hogy ha nem kapcsoljuk össze a szolgáltatásokat, azok bizonyos esetekben ettől függetlenül is megoszthatnak egymással adatokat, például a családok és visszaélések megakadályozása vagy a feladatok hatékony elvégzése érdekében. Utóbbinál példaként említik azt, hogy ha a Google Playen előfizetünk valamire, akkor ezt a Google automatikusan megosztja a fizetési szolgáltatásával is, hogy a tranzakció végbemehessen.

A digitális piacokról szóló jogszabály hatásait az európai felhasználók eddig is többféleképpen érzékelhették, hiszen közvetve ennek köszönhető, hogy előfizetési díjért cserébe már reklámmentesen is igénybe vehetjük a Facebookot valamint hogy a Messengert már Facebook-fiók nélkül is használhatjuk, de az is, hogy a Google Keresőből eltűnt a Térkép fül.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.