Újabb frontot nyitott az EU az Apple ellen: most a fizetési megoldásokon a sor

2022 / 05 / 03 / Pőcze Balázs
Újabb frontot nyitott az EU az Apple ellen: most a fizetési megoldásokon a sor
Az Európai Bizottság eljuttatta a kifogásait az Apple-nek, mert úgy gondolják, a vállalat Apple Pay nevű fizetési megoldása sérti az uniós versenyjogi szabályokat. A büntetés még a világ legértékesebb vállalatának is fájna.

A kifogásközlő dokumentum szerint az Apple visszaél a piaci fölényével az iPhone-okon, iPadeken és más eszközein futó Apple Pay szoftverrel. Ez az a megoldás, amelynek segítségével a kütyük helyettesíteni tudják a tulajdonos bankkártyáját, így biztonságosan lehet vele fizetni gyakorlatilag bárhol, ahol elfogadnak érintésmentes fizetőeszközöket. Ehhez az Apple Pay a telefonba épített NFC (near-field communication, rövidtávú kommunikáció) csipet használja. A Bizottság szerint azonban nem helyénvaló, hogy más tárca és kártya programok fejlesztői nem vehetik igénybe azt.

"A mobil fizetések egyre nagyobb szerepet játszanak a digitális gazdaságunkban. Az európai fizetési megoldások piacán fontos, hogy a fogyasztók élvezhessék egy versengő, innovatív felhozatal előnyeit. Arra mutató jeleket látunk, hogy az Apple korlátozza a külső fejlesztők hozzáférését egy olyan technológiához, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy rivális szolgáltatások jelenjenek meg az eszközein. Kifogásközlésünkben előzetesen úgy találtuk, hogy az Apple gátolja a versenyt, hogy saját szolgáltatásának, az Apple Pay-nek kedvezzen. Ha ez igaznak bizonyul, az illegális a versenyjogi szabályaink szerint" - fogalmazott Margrethe Vestager biztos, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

A The Verge szerint az esetleges büntetés még Cupertinóban is komoly fejfájást okozna: Tim Cookék árbevételének akár a tíz százalékát is elviheti az EU-tól kapott bírság. Ugyanakkor a közlemény többször aláhúzza: a kifogásközlés nem jelenti azt, hogy bármi bizonyítva lenne, és az Apple kérheti, hogy írásban, majd szóban érvelhessen a vádak ellen. Egyelőre a cég képviselői annyit nyilatkoztak, hogy "az Apple Pay egyike a sok fizetési megoldásnak, amelyeket az európaiak használhatnak", és szerintük "egyenlő hozzáférést" biztosítanak az NFC csiphez.

Egész pályás letámadás

Messze nem ez az egyetlen vitás kérdés az Apple és a világ törvényhozói, hatóságai között. Több országban fenyegették meg büntetéssel, illetve büntették meg a céget, mert az alkalmazásboltjukban elérhető programokban csak az Apple fizetési megoldásaival lehet pénzt szedni a felhasználóktól. Ráadásul ebből a vállalat sokak szerint túl magas jutalékot szed. Emellett Európában a digitális piacokat szabályozó, az elfogadáshoz egyre közelebb álló törvénycsomag még azt is kikötheti, hogy ne csak a hivatalos App Store-ból tölthessenek le az iPhone-tulajdonosok programokat. Sőt, a jövőben azt is megszabhatja az EU, hogy milyen töltővel tölthessük a telefonjainkat; az iPhone-okon lehetséges, hogy csatlakozót kell majd cserélni emiatt. Nem csoda, hogy az elmúlt években az Apple majdnem megkétszerezte a lobbizásra fordított költését az EU-ban.

(Fotó: Apple)

Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná Ezt Craig Federighi, a vállalat szoftverfejlesztésért felelős alelnöke tette nyilvánvalóvá egy a héten elhangzott beszédében.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.