Újabb frontot nyitott az EU az Apple ellen: most a fizetési megoldásokon a sor

2022 / 05 / 03 / Pőcze Balázs
Újabb frontot nyitott az EU az Apple ellen: most a fizetési megoldásokon a sor
Az Európai Bizottság eljuttatta a kifogásait az Apple-nek, mert úgy gondolják, a vállalat Apple Pay nevű fizetési megoldása sérti az uniós versenyjogi szabályokat. A büntetés még a világ legértékesebb vállalatának is fájna.

A kifogásközlő dokumentum szerint az Apple visszaél a piaci fölényével az iPhone-okon, iPadeken és más eszközein futó Apple Pay szoftverrel. Ez az a megoldás, amelynek segítségével a kütyük helyettesíteni tudják a tulajdonos bankkártyáját, így biztonságosan lehet vele fizetni gyakorlatilag bárhol, ahol elfogadnak érintésmentes fizetőeszközöket. Ehhez az Apple Pay a telefonba épített NFC (near-field communication, rövidtávú kommunikáció) csipet használja. A Bizottság szerint azonban nem helyénvaló, hogy más tárca és kártya programok fejlesztői nem vehetik igénybe azt.

"A mobil fizetések egyre nagyobb szerepet játszanak a digitális gazdaságunkban. Az európai fizetési megoldások piacán fontos, hogy a fogyasztók élvezhessék egy versengő, innovatív felhozatal előnyeit. Arra mutató jeleket látunk, hogy az Apple korlátozza a külső fejlesztők hozzáférését egy olyan technológiához, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy rivális szolgáltatások jelenjenek meg az eszközein. Kifogásközlésünkben előzetesen úgy találtuk, hogy az Apple gátolja a versenyt, hogy saját szolgáltatásának, az Apple Pay-nek kedvezzen. Ha ez igaznak bizonyul, az illegális a versenyjogi szabályaink szerint" - fogalmazott Margrethe Vestager biztos, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

A The Verge szerint az esetleges büntetés még Cupertinóban is komoly fejfájást okozna: Tim Cookék árbevételének akár a tíz százalékát is elviheti az EU-tól kapott bírság. Ugyanakkor a közlemény többször aláhúzza: a kifogásközlés nem jelenti azt, hogy bármi bizonyítva lenne, és az Apple kérheti, hogy írásban, majd szóban érvelhessen a vádak ellen. Egyelőre a cég képviselői annyit nyilatkoztak, hogy "az Apple Pay egyike a sok fizetési megoldásnak, amelyeket az európaiak használhatnak", és szerintük "egyenlő hozzáférést" biztosítanak az NFC csiphez.

Egész pályás letámadás

Messze nem ez az egyetlen vitás kérdés az Apple és a világ törvényhozói, hatóságai között. Több országban fenyegették meg büntetéssel, illetve büntették meg a céget, mert az alkalmazásboltjukban elérhető programokban csak az Apple fizetési megoldásaival lehet pénzt szedni a felhasználóktól. Ráadásul ebből a vállalat sokak szerint túl magas jutalékot szed. Emellett Európában a digitális piacokat szabályozó, az elfogadáshoz egyre közelebb álló törvénycsomag még azt is kikötheti, hogy ne csak a hivatalos App Store-ból tölthessenek le az iPhone-tulajdonosok programokat. Sőt, a jövőben azt is megszabhatja az EU, hogy milyen töltővel tölthessük a telefonjainkat; az iPhone-okon lehetséges, hogy csatlakozót kell majd cserélni emiatt. Nem csoda, hogy az elmúlt években az Apple majdnem megkétszerezte a lobbizásra fordított költését az EU-ban.

(Fotó: Apple)

Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná Ezt Craig Federighi, a vállalat szoftverfejlesztésért felelős alelnöke tette nyilvánvalóvá egy a héten elhangzott beszédében.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.