Újjáéleszti a Kaszpi-tenger szörnyének hagyományait a DARPA

2023 / 02 / 21 / Bobák Zsófia
Újjáéleszti a Kaszpi-tenger szörnyének hagyományait a DARPA
Az előző század szovjet monstrumánál kisebb, de ugyanazon az elven működő repülő hajót tervez építeni az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege.

Az ekranoplánok olyan speciális járművek, amelyek működésüket tekintve valahol a hajók és repülőgépek között helyezkednek el: a vízről szállnak fel, de az idő nagy részében egészen alacsonyan repülnek, emiatt energiatakarékosabban tudnak közelekedni a hagyományos repülőgépeknél. A járművek a párnahatás jelenségét aknázzák ki a haladás elősegítésére: ez a vízfelszín és a repülő szárnyai között megnövekedett nyomást és ennek következményeként kialakuló felhajtóerőt jelenti, aminek köszönhetően az ekranoplánok inkább siklanak a víz felett, mint repülnek. A más néven határfelület-repülőgépnek nevezett járművek jelenleg is szolgálatban állnak, de elsősorban rövid távú személyszállítási célokra használják őket, a nehéz rakományokat fuvarozó, esetleg katonai jellegű gépek kevésbé terjedtek el a nagyobb mérettel járó komplikációk miatt. A súlyosabb ekranoplánok ugyanis nehezebben emelkednek fel a vízről, ez hátráltatja az energia/üzemanyaghatékony működésüket.

Egy óriás határfelület-repülőgépet azonban már építettek és kisebb méretű utódait használták is a történelem folyamán, ez volt a Kaszpi-tenger szörnyeként elhíresült alkotmány, amit a szovjetek az 1960-as években hoztak létre. Ez a repülő hajó hatalmas tömege ellenére (500 tonnát nyomott) gond nélkül siklott a vízfelszín felett, miközben tíz gázturbinás hajtómű hajtotta. A DARPA (az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának fejlett kutatási részlege) most hasonló gépek fejlesztését tervezi, amelyekkel nehézjárművek és más felszerelések szállítását oldanák meg. A Liberty Lifter program keretében már ki is választották azt a két céget, amelyek a leendő X-Plane terveit készítik elő: a General Atomics és az Aurora Flight Sciences más-más formában alkották meg a maguk koncepcióját az ekranoplán működésével és formájával kapcsolatban.

A General Atomics járműve egy nagyobb, két "hajótesttel" rendelkező verzió, amelyet 12 turbopropelleres hajtómű hajt meg. Az Aurora Flight Sciences koncepciója egy külsőleg valódi repülő hajóra jobban hasonlító, hajlított szárnyú, nyolc elsődleges hajtóművel ellátott típus. Előbbinek a nagyobb stabilitás, míg a másodiknak a jobb mobilitás adja az előnyét.

Hogy melyiket választja végül a DARPA a leendő szállítójárművéül, az csak hónapok múlva derül ki, a végső döntés előtt még egy hat és kilenc hónapig tartó fejlesztési folyamat során tovább dolgoznak a koncepciókon és felmérik a gyártási lehetőségeket is. Az elképzelések szerint 2024-ben jutnak majd el a tervek a megvalósítási fázisba, amikor összeszerelik az első, teljes nagyságú X-Plane-t.

A végső, használatra kész határfelület-repülőgéppel kapcsolatban a DARPA pontos elvárásokat fogalmazott meg: a járműnek legalább 90 tonna terhet kell elbírnia, 7500 km-es hatótávval kell rendelkeznie és kétéltű járműveket is szállítani kell majd. A egyik legfontosabb szempont pedig, hogy az ekranoplán ne csak közvetlenül a vízen és víz felett működjön, hanem, szükség esetén, akár három kilométeres magasságban is szállni tudjon.

(Fotó: DARPA)

15 millió dollárból élesztené fel az ekranoplánokat a DARPA Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege 2027-re ígéri az első prototípust.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.