Újra be lehet kapcsolni az agresszív önvezetést a Teslákban

2022 / 01 / 11 / Pőcze Balázs
Újra be lehet kapcsolni az agresszív önvezetést a Teslákban
Ugyan korábban egyszer már visszavonták, ám most újra engedélyezték a Teslákban, hogy az "önvezető" jármű "asszertíven" közlekedjen. Elon Muskéknál ez azt jelenti, hogy az autó nem húzódik vissza az előzősávból, sőt, a stoptábláknál sem áll meg teljesen.

Az Engadget híre szerint 2021 októbere után újra elérhetőek a vezetői profilok a "teljes önvezetés" (FSD) aktuális béta verziójában. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a sofőr három üzemmód, három közlekedési mentalitás közül válasszon: a "chill" feltehetően a nyugalmas, az "average" az átlagos, míg az "assertive" a szabálytalanság határát súroló, szinte agresszív vezetést részesíti előnyben.

Mi az az asszertivitás?

A Wikipedián olvasható definíció szerint, "olyan tanulható kommunikációs készség, viselkedési vagy gondolkodási mintázat, amelynek során az asszertívan kommunikáló személy magabiztosan, a saját érzéseit, igényeit, szükségleteit tudatosítva, ezeket őszintén felvállalva tud megnyilvánulni érzelmileg nehéz szituációban is", "nem hódol be, de nem is próbálja dominálni a másik felet". Ez a közlekedésben Elon Musk és kollegái szerint azt jelenti, hogy csökken a követési távolság, gyakoribbak a sávváltások, az autó nem húzódik vissza a belső sávból, illetve guruló megállásokat is végrehajthat. A "guruló megállás" nem csak önellentmondásnak tűnik, de az Engadget szerint Amerikában, ahogy Magyarországon is, illegális, ahogyan az előzősáv indokolatlan használata is.

Ősszel még arról írtunk, hogy a "teljes önvezetést" választó Tesla-sofőröknek először be kell bizonyítaniuk, hogy jól vezetnek, mielőtt használhatnák a rendszert. Ehhez a cég biztosítási kalkulátora értékeli a magatartásukat, akkor is, ha korábban már kifizették a funkció nyolc-, majd tízezerdolláros, a jövőben tizenkétezer dollárra emelkedő árát. Ha megfeleltek, újra elővehetik az "asszertív" énjüket, és ezek szerint az autójukét is.

(Borítókép: David von Diemar/Unsplash)

Csaknem az eddig eladott autóinak a negyedét kénytelen visszahívni a Tesla Elon Musk vállalata 350 ezer Tesla Model 3-at és további 120 ezer Model S-t hív vissza két, egymástól független biztonsági hiba miatt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.