Ukrajnában újabb robotizált harci járműveket tesztelnek

2023 / 10 / 09 / Bobák Zsófia
Ukrajnában újabb robotizált harci járműveket tesztelnek
A Liut (Düh) névre keresztelt harcjármű gépfegyverrel felszerelve, távoli irányítással küldhető bevetésekre.

Az ukrán kormány legfiatalabb tagja, Mikhailo Fedorov, aki jelenleg az ország innovációs, oktatási, tudományos és műszaki ügyeiért, valamint a digitális átállásért felelős, október 1-jén egy közösségi média posztban jelentette be a Liut (Düh) jármű fejlesztését, amely az ukrán hadsereg egyik legújabb robotizált tagjává válhat. A bejegyzésben látható képeken a harckocsi jelenlegi verziója szerepel, amit már sikerrel teszteltek terepen is, de a jövőbeli fejlesztések során még módosulhat a felszerelése, mielőtt megkezdik a nagyobb léptékű gyártását és a harcokban való bevetését.

Az ukrán hadsereg az orosz-ukrán háború kezdete óta nagy hangsúlyt helyez a robotizált technológiák alkalmazására és a fejlesztések egy részét hazai fronton végzik. Az ezirányú munkák gyorsítására és támogatására alakította meg többek között az ukrán Védelmi Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium és a digitális átállásért felelős minisztérium a BRAVE 1 szövetséget, amelyben olyan cégek és intézmények együttműködését koordinálják, melyek az ország védelmében játszhatnak szerepet. A platformon a cégek beküldhetik ötleteiket biztonsági, logisztikai, kibervédelmi, robotikai és sok más területtel kapcsolatban, majd a javasolt és körvonalazott koncepciókból konkrét termékek születhetnek.

A BRAVE 1 keretein belül már több robotizált harci egységet is létrehoztak, például a Shablya RWS-t, ami egy, a Liuthoz hasonlóan távolról irányítható, gépfegyverrel felszerelt jármű és a vezető hiánya miatt azokban a küldetésekben vehetik hasznát, ahol szükség van egy "védőangyalra", aki védi az ukrán hadsereg tagjait és a lakosokat is. A Roboneers által gyártott Shablya valamivel robosztusabb az új Liut harckocsinál és már megkezdte karrierjét a Védelmi Erők kötelékében, ahová 150 darabot szállított le eddig a cég. A Shablya és Liut leírásában is kiemelik a lövedékeknek ellenálló külső páncélozást és a kamerarendszert, ami a felderítő missziókra is alkalmassá teszi őket.

A harckocsik mellett Ukrajna számos pilóta nélküli légi járművet, drónt is bevet a harcok során, de az ezeknél rendhagyóbb megoldásokat is fejlesztenek: például a "láthatatlanná tévő köpenyt", amely a hőkamerák figyelő szemei elől takarja a katonákat.

(Fotó: Mihajlo Fedorov)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.