Ukrajnában újabb robotizált harci járműveket tesztelnek

2023 / 10 / 09 / Bobák Zsófia
Ukrajnában újabb robotizált harci járműveket tesztelnek
A Liut (Düh) névre keresztelt harcjármű gépfegyverrel felszerelve, távoli irányítással küldhető bevetésekre.

Az ukrán kormány legfiatalabb tagja, Mikhailo Fedorov, aki jelenleg az ország innovációs, oktatási, tudományos és műszaki ügyeiért, valamint a digitális átállásért felelős, október 1-jén egy közösségi média posztban jelentette be a Liut (Düh) jármű fejlesztését, amely az ukrán hadsereg egyik legújabb robotizált tagjává válhat. A bejegyzésben látható képeken a harckocsi jelenlegi verziója szerepel, amit már sikerrel teszteltek terepen is, de a jövőbeli fejlesztések során még módosulhat a felszerelése, mielőtt megkezdik a nagyobb léptékű gyártását és a harcokban való bevetését.

Az ukrán hadsereg az orosz-ukrán háború kezdete óta nagy hangsúlyt helyez a robotizált technológiák alkalmazására és a fejlesztések egy részét hazai fronton végzik. Az ezirányú munkák gyorsítására és támogatására alakította meg többek között az ukrán Védelmi Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium és a digitális átállásért felelős minisztérium a BRAVE 1 szövetséget, amelyben olyan cégek és intézmények együttműködését koordinálják, melyek az ország védelmében játszhatnak szerepet. A platformon a cégek beküldhetik ötleteiket biztonsági, logisztikai, kibervédelmi, robotikai és sok más területtel kapcsolatban, majd a javasolt és körvonalazott koncepciókból konkrét termékek születhetnek.

A BRAVE 1 keretein belül már több robotizált harci egységet is létrehoztak, például a Shablya RWS-t, ami egy, a Liuthoz hasonlóan távolról irányítható, gépfegyverrel felszerelt jármű és a vezető hiánya miatt azokban a küldetésekben vehetik hasznát, ahol szükség van egy "védőangyalra", aki védi az ukrán hadsereg tagjait és a lakosokat is. A Roboneers által gyártott Shablya valamivel robosztusabb az új Liut harckocsinál és már megkezdte karrierjét a Védelmi Erők kötelékében, ahová 150 darabot szállított le eddig a cég. A Shablya és Liut leírásában is kiemelik a lövedékeknek ellenálló külső páncélozást és a kamerarendszert, ami a felderítő missziókra is alkalmassá teszi őket.

A harckocsik mellett Ukrajna számos pilóta nélküli légi járművet, drónt is bevet a harcok során, de az ezeknél rendhagyóbb megoldásokat is fejlesztenek: például a "láthatatlanná tévő köpenyt", amely a hőkamerák figyelő szemei elől takarja a katonákat.

(Fotó: Mihajlo Fedorov)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.