Űrhajósok véréből, vizeletéből és porból épülhetnének a házak a Marson

2021 / 09 / 16 / Felkai Ádám
Űrhajósok véréből, vizeletéből és porból épülhetnének a házak a Marson
Mivel a szállítás nagyon drága, abból kell építkezni, ami helyben is megtalálható: a vér, a könny, a vizelet, valamint a por épp ilyenek.

A marsi házak építését szokatlan rituálé előzhetné meg az asztronauták részéről: kardió, némi vérontás, végül levezetésként egy kis sírás-rívással megspékelt pisi-parti. Legalábbis valami ilyesmi kép kezd el felsejleni egy új kutatásból, amely idegen égitesten hozna létre a helyben található erőforrások felhasználásával építőanyagot, amely még a Földön használt betonnál is keményebb lenne. Maga az alapelv, tehát a helyszíni erőforrások hasznosítása – in-situ resource utilization/ISRU – jellemzően a marsi talajra és kőzetekre, valamint az esetleges vízkészletekre fókuszál, és azért van egyáltalán szükség ilyen irányú kutatásokra, mert egyetlen téglának a vörös bolygóra történő eljuttatása körülbelül 2 millió dollárba kerül. A Mars készleteinek felhasználását ennek megfelelően már több szempontból is vizsgálták, a Manchesteri Egyetem mostani kutatásának az újdonsága azonban, hogy figyelembe vesz egy olyan erőforrást amely bár rendelkezésre fog állni, de eddig mégis elsikkadt – ez pedig maga az űrhajós.

A kutatók a tanulmányban egy olyan építőanyagot írnak le, ami nem is igényelne túl sok összetevőt: elő lehet állítani a Mars (vagy akár a Hold) felszínén található porból, emberi vérből, izzadtságból, könnyből és vizeletből. A vizelet egyébként nagyon fontos, amolyan utolsó ecsetvonás a szuper strapabíró anyag esetén, amely teljesen megfelelne minden szempontnak, hogy a Földön kívül építkezésre használják. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a humán szérumalbumin nevű fehérje, amely a vérben (de nem csak ott) található meg az emberi szervezetben, remek kötőanyagnak bizonyul, mivel ha marsi porral keverik el, akkor a betonnál is erősebb lesz. Az így keletkezett anyagnak már neve is van: az AstroCrete nyomáserősség tekintetében körülbelül a földi beton tartományában helyezkedik el. Itt jön képbe azonban a karbamid (vagy urea), amely a vizeletben, az izzadtságban, valamint a könnyekben található meg, és amely a szóban forgó anyag erősségét további 300 százalékkal fokozza – vagyis az így nyert AstroCrete még a földi betonnál is jóval erősebb lesz.

A kutatók számítása alapján egy hat fős legénység egy két éves marsi küldetés leforgása alatt körülbelül 500 kg-nyi szuper erős AtroCrete-t hozhatna létre, ami azt jelenti, hogy minden űrhajós akkora térfogattal növelhetné a lakhelyet, ami rajta kívül még egy asztronauta elszállásolására lenne elég – vagyis minden egyes misszióval megduplázhatóvá válna a lakhely mérete. Egyébként a módszer annyiban nem új, hogy a történelem folyamán már használtak fel állati vért a habarcs megerősítésére.

(Kép: balról jobbra: holdi és marsi biokompozit anyag, forrás: Manchesteri Egyetem)

További cikkek a témában:

Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.

Gombaházak a Marson – a NASA új terve Ha a Holdra vagy a Marsra akarunk költözni, ahhoz rengeteg nyersanyagot kell átmozgatnunk egy másik égitestre. Hacsak ott helyben meg nem termeljük őket – és itt jönnek képbe a gombák.

Hat új technológia, amelyekkel a NASA a Marsra készül Rengeteg megoldandó probléma vár a mérnökökre, ha embert akarnak a Marsra küldeni. Hatásosabb hajtóművekre, újragondolt szkafanderre, lakhatási és közlekedési eszközökre, valamint gyorsabb kommunikációs megoldásokra lesz szükség. Ezekből szemezgettünk most.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.