Ursula von der Leyen: az olcsó kínai elektromos autók torzítják a piacot, ezért a Bizottság vizsgálatot indít

2023 / 09 / 13 / Bodnár Barna
Ursula von der Leyen: az olcsó kínai elektromos autók torzítják a piacot, ezért a Bizottság vizsgálatot indít
Az Európai Bizottság elnöke az EU klímavédelmi intézkedéseiről, a tiszta energiára való átállásról, és ez ezekkel kapcsolatos kihívásokról, illetve jövőbeli tervekről is beszélt az Unió helyzetét értékelő mai beszédében.

Az idei volt a valaha mért legmelegebb nyár Európában – a Görögországot és Spanyolországot sújtó erdőtüzek, majd a csupán néhány héttel ezutáni árvizek emlékeztettek a négy évvel ezelőtt aláírt Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) fontosságára, mondta von der Leyen. Hozzátette, hogy láthattuk a szélsőséges időjárás okozta káoszt és mészárlást Szlovéniától Bulgáriáig, illetve szinte egész Európában, ami az elnök szerint egy forrongó bolygó valósága.

Von der Leyen szerint az Európai Zöld Megállapodás a bolygónk védelme érdekében született, ezzel együtt azonban egy lehetőség is az emberek jövőbeli jólétének megőrzésére. Az éghajlati törvénnyel és a 2050-es céllal hosszú távú terveket fektettek le, a klímapolitikai törekvéseket összhangba hozták a gazdasági célokkal, ami egyértelmű irányt adott a beruházásoknak és az innovációnak. Az elnökasszony szerint ez a növekedési stratégia rövidtávon is eredményes, hiszen az európai ipar napról napra bizonyítja, hogy a modernizáció és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése képes kéz a kézben járni.

Az elmúlt öt évben az EU-ban a tiszta acélgyárak száma nulláról 38-ra nőtt, jelenleg több zöld hidrogénnel kapcsolatos beruházás történik Európában, mint az Egyesült Államokban és Kínában együttvéve,

hangsúlyozta Ursula von der Leyen, majd azt is hozzátette, hogy a holnapi nap folyamán Dániában találkozik Mette Frederiksen miniszterelnökkel, hogy saját szemével láthassa a fejlődést: az első olyan konténerhajó vízre bocsátását fogják ünnepelni, amelyet napenergiával előállított tiszta metanol hajt. Ez Európa válasza az éghajlatváltozásra, az európai zöld megállapodás biztosítja a szükséges keretet, ösztönzőket és beruházásokat, azonban az emberek, a feltalálók, és a mérnökök fejlesztik ki a megoldásokat. Az Európai Zöld Megállapodás keretében az EU továbbra is támogatni fogja az európai ipart a zöld átmenet során, mondta von der Leyen.

Ennek érdekében e hónaptól kezdve a tiszta átállásról szóló párbeszédek sorozatát kezdi meg az Európai Bizottság az ipari szereplőkkel, azzal a céllal, hogy minden ágazatot támogasson a szén-dioxid-mentesítésre irányuló üzleti modelljének kialakításában. Ez az átállás alapvető fontosságú a jövőbeli európai versenyképesség szempontjából, azonban ez ugyanúgy a mai emberekről és azok munkahelyeiről is szól, emelte ki az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette, Európa szélenergia-ipara például sikertörténet, jelenleg azonban a kihívások egyedülálló kombinációjával kell szembenéznie, ezért

egy európai szélenergia-csomagot fognak előterjeszteni szorosan együttműködve az iparral és a tagállamokkal. Felgyorsítják az engedélyezést, Unió-szerte javítani fogják a rendszert,

a készségekre, a finanszírozáshoz való hozzáférésre és a stabil ellátási láncokra fognak összpontosítani.

A szélerőművektől a tiszta acélon és az akkumulátorokon át az elektromos járművekig, az EU célja egyértelműen az, hogy a technológiai ipar jövőjét Európában teremtse meg. Ezért kitart az Európai Zöld Megállapodás és a növekedési stratégia mellett, mindig a tisztességes és igazságos átmenetre fog törekedni, amelynek során megőrzi az emberek munkahelyeit is. „Senkit nem hagyunk hátra”, hangsúlyozta von der Leyen. A gyárakban lévő munkahelyek és a versenyképesség olyan témák, amelyekről mostanában sok szó esik. Az ipar és a technológiai vállalatok szeretik a versenyt, hiszen a globális verseny jót tesz az üzletnek is, ezáltal pedig munkahelyeket teremt és véd meg Európában. De a verseny csak addig valódi, amíg tisztességes. Túl gyakran fordul elő, hogy az európai cégeket kizárják a külföldi piacokról, vagy a hatalmas állami támogatásokból részesülő versenytársak aláássák őket. Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata például sok fiatal vállalkozást kiszorított a napenergia-iparból, úttörő európai cégek mentek emiatt csődbe, emelte ki az elnökasszony.

De más területeken is megfigyelhető ez a jelenség. Von der Leyen példaként az elektromos járművek ágazatát említette. Ez a tiszta gazdaság szempontjából kulcsfontosságú iparág, amely hatalmas potenciállal rendelkezik Európa számára,

a globális piacot azonban most elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók, amelyek árát hatalmas állami támogatások tartják mesterségesen alacsonyan, ezzel torzítva az egész piacot.

Ez az elnök szerint pedig nem elfogadható, ezért bejelentette, hogy az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indít az elektromos autókkal kapcsolatban, azért, hogy az EU védekezni tudjon a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben, ugyanakkor fontos az is, hogy a Kínával folytatott kommunikáció és párbeszéd nyitott maradjon az együttműködés érdekében. Von der Leyen kiemelte, hogy a leválás helyett a kockázatmentesítés lesz az a megközelítés, amelyet képviselni fog a még idén megtartandó EU-Kína csúcstalálkozón.

A Rakéta.hu az Európai Parlament meghívására és támogatásával vett részt az EP májusi plenáris ülésén.

(Borítókép: Getty Images/picture alliance)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.