Az űrturizmus nem olcsó mulatság, de cserébe lenyűgöző látványban részesül az ember - főleg, ha a Dragon űrkapszulájában utazik

2021 / 09 / 24 / Bobák Zsófia
Az űrturizmus nem olcsó mulatság, de cserébe lenyűgöző látványban részesül az ember - főleg, ha a Dragon űrkapszulájában utazik
Elon Musk szerint a kupolában érezhetik magukat a legközelebb a világűrhöz az emberek, a különleges "ablakról" és az általa nyújtott látványról felvétel is készült.

A SpaceX Inspiration4 küldetésének négy tagja már visszatért a Földre, de a három napos útjuk során készített felvételek még mostanában látnak napvilágot. A misszió sok szempontból különleges eseménynek számított, mert, bár nem ez volt az első alkalom, hogy civilek jutottak fel az űrbe, de most először állt a teljes legénység civil tagokból, akiket nem kísért el útjukra hivatásos űrhajós.

A civil űrutazás nem tekint vissza túl hosszú múltra: a világ első űrturistája, Dennis Tito 2001 április 30-án lépett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, hogy nyolc napon át élvezze az űrbeli körülményeket, amely elmondása szerint színtiszta eufóriát jelentett számára. Tito nem kis összeget fizetett a kirándulásért és nem is keveset várt rá:

már 1991-ben megkezdte a tárgyalásokat a Roszkoszmosszal egy jövőbeli űrutazásról, amit aztán tíz évvel később sikerült nyélbe ütni.

A civil űrutazók száma azonban ma még elenyésző, mivel rengeteg pénzbe kerül egy-egy hely lefoglalása a magasba tartó űrhajókon és szigorú kiképzésen is részt kell vennie a jelentkezőknek. A most induló újabb, vagy talán első igazi hajnalán az űrturizmusnak a helyzet, anyagi szempontból, még nem sokat változott:

  • Jeff Bezos Blue Origin cége 28 millió dolláros (nyolc és fél milliárd forint) rekord árért árverezte el az egyik helyet a New Shepardon, amelyre aztán nem is tartott igényt a névtelen jelentkező, így helyette a 18 éves Oliver Daeman vett részt a misszió
  • Richard Branson Virgin Galactic cége jelenleg már 450 000 dolláros (136 millió forint) áron árulja a jegyeket a VSS Unity-ra (vagy a későbbi űrhajókra)
  • az Axiom küldetésére, amelynek keretében az Inspiration4-hez hasonlóan szintén a Crew Dragonnal fog utazni a négy fős legénység: Michael López-Alegría űrhajós és három utasa, fejenként 55 millió dollárt (16,6 milliárd forint) fizettek a résztvevők
  • a mostani Inspiration4 küldetést az egyik részvevő, a milliárdos Jared Isaacman finanszírozta, nem derült ki, hogy mennyiért, de feltehetőleg nem kis összegért

Vagyis az űrutazás még költséges szórakozás, de a verseny a cégek között a jövőben lejjebb viheti az árakat és elérhetővé teheti nem csak milliárdosok és milliomosok számára a világűrt. Változást jelent az is, hogy a Blue Origin és a Virgin Galactic nem a klasszikus, ISS-re tartó utakat kínál, hanem sokkal rövidebb 'kiugrást' az űr peremére, ezért ezek a röpke utak közel sem járnak olyan kiadásokkal, mint mondjuk az Axiom missziója, amely a Nemzetközi Űrállomásra tart majd és nyolc napos ottlétet kínál.

Az Inspiration4 során is rendhagyó módon valósult meg az űr látogatása, mivel a Dragon-2 kapszula az ISS-nél távolabbra repült ugyan, de közben nem dokkolt az állomáson. Ez adott rá lehetőséget, hogy a látványos kupolát is bevessék a küldetésen, normál esetben ugyanis a dokkoló egység foglalná el ugyanazt a helyet, de a három napos Föld körüli úton nem volt szükség az egységre, így a különleges kiegészítő megmutathatta magát, most első ízben. Arról, hogy milyen érzés volt először kitekinteni a hatalmas űrablakon a küldetés egyik tagja, Sian Proctor által a Twitteren közzétett felvétel tanúskodik: a stílusosan Richard Strauss Also sprach Zarathustra, vagyis Imigyen szóla Zarathustra a többek között a 2001: Űrodüsszeia által is emlékezetessé tett részletének dallamára feltáruló kupola nyújtotta látvány szemmel láthatólag nagy hatással volt a jelenlevőkre, akik így minden eddiginél szabadabban figyelhették a távoli Földet és az űr végtelenjét (persze ha nem számoljuk az űrsétákon résztvevő űrhajósok elé táruló panorámát).

A videó egyben azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy az Inspiration4-hoz hasonló missziókon akár pszichológiai szempontból is szükség lehet egy ilyen tágas ablakra, mivel maga a kabin meglehetősen szűkös és ebben az esetben nem hosszasan képzett és felkészült asztronautáknak, hanem civileknek kellett elviselniük a kényelmetlen körülményeket, amelyekből egyébként a vártnál több is jutott: a kapszula illemhelye, ha nem is mondta fel teljesen a szolgálatot, de problémákkal küszködött. Elon Musk szeptember 21-én Twitter üzenetben ígérte meg, hogy javítani fognak a későbbiekben a berendezés működésén.

Az Inspiration4 küldetés mindenesetre bizonyította, hogy az űr a magáncégeknek és, ebben az esetben, az automatizált rendszereknek is köszönhetően már egyre elérhetőbb közelségbe került a nem-űrhajósok számára is, a jövőben pedig sokszorosára emelkedhet azoknak a száma, akik Jared Isaacmanhez, Hayley Arceneaux-hoz, Sian Proctorhoz és Christopher Sembroskihez hasonló módon elmondhatják magukról, hogy több napot is a világűrben töltöttek és kitekinthettek a Dragon kupoláján.

(Fotó: Inspiration4)

További cikkek a témában:

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.
Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.
Négy "átlagember" az űrbe megy, és a Netflix forgatott erről egy ötrészes sorozatot A szeptember 15-én startoló Inspiration4 lesz az első olyan űrmisszió, aminek tagjait egytől-egyig civilek, nem pedig kiképzett asztronauták alkotják.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.