Bemutatták, milyen körülmények között utazhatnak ballonnal a sztratoszférába a leendő űrturisták

2022 / 04 / 12 / Bobák Zsófia
Bemutatták, milyen körülmények között utazhatnak ballonnal a sztratoszférába a leendő űrturisták
A World View után most a Space Perspective is lerántotta a leplet a leendő légi járművük kabinjának terveiről.

A Space Perspective a korábban általunk is bemutatott World View cég elképzeléseihez nagyon hasonló projektet tervez beindítani: a vállalat egy hatalmas ballonhoz kapcsolt kabinban szállítaná az utasokat a sztratoszférába, 30 kilométeres magasságba, hogy ha nem is egészen az űrutazást, de azt megközelítő élményt nyújtson az ügyfelei számára. A World Viewtól eltérően a cég nem héliummal, hanem hidrogénnel tölti majd meg a ballont, méghozzá megújuló forrásból származó hidrogénnel, így a hagyományosabb formában (rakétákkal) kivitelezett űrturizmusnál kisebb környezeti terheléssel valósítja majd meg a programjait.

A Space Perspective szolgáltatása tulajdonképpen nem az űrturizmus kategóriájába esik, mivel nem kínál a Kármán-vonalat megközelítő utakat, de a leírás szerint mégis egyfajta űrbeli kirándulásnak lehet felfogni a programot, mivel a ballon által elért 30 kilométeres magasságban már jobban látható az űr sötétje, a Föld görbülete és a légkör vékony kék sávja. A vállalat ki is hangsúlyozza az űr szerepét a szolgáltatással kapcsolatban, így a ballonra Űr Ballonként, a kapszulára Neptunusz Űrhajóként és a programra az "egyetlen karbonsemleges, kibocsátásmentes űrutazási módként" utal.

A ballon tesztelését tavaly júniusban kezdték meg, ekkor az eszköz 33 kilométeres magasságba emelkedett a kabin teljes méretű modelljével együtt, aminek a tömege azonban egyelőre elmaradt a végső változattól. A 125 000 dolláros jegyeket szintén júniusban kezdték értékesíteni és már mindet fel is vásárolták az érdeklődők, akik nem akarnak lemaradni a tervezett 2024-es indulásról.

A cég most lerántotta a leplet a kabinbelső terveiről is, amely igazi luxusélményt kínál majd a résztvevőknek, bárral, pezsgővel, hatalmas ablakokkal és a hat órás utat végig rögzítő kamerákkal. A Spaceship Neptune kapszula berendezése személyre szabható lesz, vagyis a világítást, a zenét és a menüt az utasok választhatják majd ki.

(Fotó: Space Perspective)

Stadion méretű léghajók vihetnek közelebb a mindenki számára elérhető űrutazáshoz Az elmúlt években számtalanszor hallhattunk arról, hogyan fogják a a SpaceX, a Virgin Galactic és más cégek forradalmasítani az űrturizmust, de olyan ötlettel még nem találkoztunk, mint amilyet a Space Perspective most bejelentett.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.