Út a sötétségbe - így indult útjára az Euclid űrtávcső a második Lagrange-pont irányába 2023 / 07 / 02 / Bobák Zsófia

Az Európai Űrügynökség legújabb műholdja, az Euclid, július elsején, magyar idő szerint 17 óra 12 perckor indult az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétájával a floridai Cape Canaveralból - ezzel kezdetét vette az ESA hosszú távú, különleges missziója, amelynek célja az univerzum sötét oldalának, vagyis a sötét anyagnak és sötét energiának vizsgálata. A műhold 1,2 méter átmérőjű teleszkóppal és két műszerrel van felszerelve: ezek egyike a VIS (visible instrument), ami az elektromágneses sugárzás látható fény tartományában mér és nagyobb formátumú képeket rögzít, a másik a NISP (Near Infrared Spectrometer and Photometer), ami a közeli infravörös sugarakat érzékeli több lencséje segítségével. A gyűjtött adatokat Európa Japán, az Egyesült Államok és Kanada közel 2000 kutatója elemzi. A műhold az elkövetkező négy hétben a Földtől másfél millió kilométerre található helyszínre, a Nap-Föld rendszer második Lagrange-pontja felé halad, majd pályára áll az L2 körül. Ezután több hónapig tartó kalibrálás és felkészítés következik, mielőtt elkezdődne a legalább hat évig tartó tudományos munka. A misszió alatt az égbolt 35%-át térképezik fel a kutatók és többek között az univerzum tágulásával és az anyag eloszlásával kapcsolatos kérdésekre is választ találhatnak a vizsgálatok során. (Fotó: ESA/ATG medialab/NASA, ESA, CXC, C. Ma, H. Ebeling, E. Barrett/University of Hawaii/IfA, et al./STScI)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.