Út a sötétségbe - így indult útjára az Euclid űrtávcső a második Lagrange-pont irányába 2023 / 07 / 02 / Bobák Zsófia

Az Európai Űrügynökség legújabb műholdja, az Euclid, július elsején, magyar idő szerint 17 óra 12 perckor indult az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétájával a floridai Cape Canaveralból - ezzel kezdetét vette az ESA hosszú távú, különleges missziója, amelynek célja az univerzum sötét oldalának, vagyis a sötét anyagnak és sötét energiának vizsgálata. A műhold 1,2 méter átmérőjű teleszkóppal és két műszerrel van felszerelve: ezek egyike a VIS (visible instrument), ami az elektromágneses sugárzás látható fény tartományában mér és nagyobb formátumú képeket rögzít, a másik a NISP (Near Infrared Spectrometer and Photometer), ami a közeli infravörös sugarakat érzékeli több lencséje segítségével. A gyűjtött adatokat Európa Japán, az Egyesült Államok és Kanada közel 2000 kutatója elemzi. A műhold az elkövetkező négy hétben a Földtől másfél millió kilométerre található helyszínre, a Nap-Föld rendszer második Lagrange-pontja felé halad, majd pályára áll az L2 körül. Ezután több hónapig tartó kalibrálás és felkészítés következik, mielőtt elkezdődne a legalább hat évig tartó tudományos munka. A misszió alatt az égbolt 35%-át térképezik fel a kutatók és többek között az univerzum tágulásával és az anyag eloszlásával kapcsolatos kérdésekre is választ találhatnak a vizsgálatok során. (Fotó: ESA/ATG medialab/NASA, ESA, CXC, C. Ma, H. Ebeling, E. Barrett/University of Hawaii/IfA, et al./STScI)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.