Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk

2023 / 12 / 10 / Bobák Zsófia
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.

A kaliforniai Jackery napelemes robotja nem csak nevében (Solar Mars Bot), hanem működésében is a marsi roverekhez hasonlít, amelyek panelekkel biztosítják az energiaellátásukat, de ezzel a géppel itt, a Földön termelhetünk kényelmesen energiát az eszközeink feltöltéséhez, bármerre járunk is.

A cég a kültéri napelemek használatának megkönnyítésére tervezte a robotot, ami lehetővé teszi, hogy cipekedés és a panelek felállítása és üzembe helyezése nélkül, automatikusan működjön a rendszer és olyan helyeken is tudjuk az elektromos eszközeinket tölteni, ahol másfajta energiaforrás nem áll rendelkezésre. A Solar Mars Bot olyan, mint egy házhoz szállító robot: önállóan közlekedik, autonóm módon navigál és a szenzorai által megtalálja a legjobb útirányt. A robot működtetése persze energiába kerül, így a termelt energia egy részét el is emésztheti az eszköz, de a Jackery szerint így is marad elegendő tartalék az elektromos berendezések töltéséhez.

A robot olyasfajta kiegészítőként szolgálhat egy-egy kirándulás esetén, mint a Piaggio Gita nevű robotja, ami a felhasználó mellett gurulva viszi a bevásárolt élelmiszereket és más árut, hogy levegye a cipekedés terhét az emberről, csak a Solar Mars Bot a napelemeket szállítja helyettünk. A robottal csak egy gond akad: az, hogy egyelőre nem létezik kézzelfogható formában, mivel a tervezése még a koncepciófázisban tart. Az ötlettel a Jackery megnyerte a TIME magazin 2023-as legjobb találmányok díját a zöld energia kategóriában, de arról egyelőre nem adtak hírt, hogy a napelemes robotnak mikor készül el a valódi, működőképes és megvásárolható változata.

Hordozható napelemes készleteket be lehet szerezni könnyedén online áruházakból is, de egy robotizált, önállóan guruló verzió új szintre emelheti majd az utazások élményét.

(Fotó: Jackery)

Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba! A Wind Catcher névre keresztelt szélturbina mindössze tíz kilogrammot nyom, 15 perc beüzemelni, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.