Valódi lebegő víziváros épülhet Ázsiában az ENSZ támogatásával

2022 / 04 / 28 / Bobák Zsófia
Valódi lebegő víziváros épülhet Ázsiában az ENSZ támogatásával
Az ENSZ által is támogatott víziváros építésének célja, hogy megoldást nyújtson a tengerszint-emelkedés miatt lakhatatlanná váló parti városok problémájára.

A dél-koreai Puszanban megépülő lebegő vízi város terveit néhány évvel ezelőtt fedte fel a tervező Bjarke Ingels Group (BIG), akik Oceanix-ot az Egyesült Nemzetek Szervezetének településfejlesztési részlegének, a UN-Habitatnak a támogatásával fogják felépíteni valamikor az elkövetkező években. Az első látványterveket már korábban nyilvánosságra hozták, április 27-én pedig egy részletesebb animációt is bemutattak a leendő lakosokat fogadó környezetről.

A prototípusnak helyszínt adó város polgármestere a környéket igazi zöld, öko okosvárossá tervezi alakítani és a leendő Oceanix is ennek az "Első a jövő felé" célkitűzésnek a részét alkothatja. A lebegő város a tervek szerint első körben körülbelül 12 000 embernek adhat otthont 6,3 hektárnyi területen, amely egymással összekapcsolt platformokból fog állni: ezek a platformok külön helyszínt biztosítanak a tudományos munkáknak, a közösségi tevékenységeknek és a lakóegységeknek. A város moduláris jellege miatt később bővíteni is lehet a területét és akár többszörösére is lehet növelni a befogadóképességét.

A parthoz és ezzel Puszan városához hidakon keresztül lehet eljutni, de a lakók számára minden szükséges infrastruktúra és szolgáltatás rendelkezésre áll majd helyben is, sőt, Oceanix igazi környezetbarát és idilli helynek készül, ahol a legújabb technológiák segítségével valósítják meg a zöld életmód alapjait.

Ennek érdekében az erőforrások takarékos kezelése és az újrahasznosítás minden téren megjelenik: a hulladékgazdálkodástól kezdve a vízfelhasználáson át az energiaellátásig.

A város egyúttal annak modellezésére is szolgál, hogy hogyan lehet majd megoldani a tengerszint-emelkedés miatt bizonyos régiókban élhetetlenné váló körzetek problémáját, és egyben hogyan lehet bővíteni a rendelkezésre álló életteret a zsúfolt nagyvárosokban. A UN-Habitat leírása szerint a két probléma szerves kapcsolatban áll egymással, mivel a lakosok számának növekedése miatt egyre több ember él a parti területek közvetlen közelében, amelyek potenciálisan ki vannak téve a vízszint-emelkedés miatti áradásoknak. Oceanix az ENSZ reményei szerint bemutathatja, hogyan lehet a városok víz felé való terjeszkedését megvalósítani fenntartható és a környezeti változásoknak ellenálló módon.

(Fotó: Oceanix)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.