Tízezer embernek adhat otthont a dél-koreai vízi város

2021 / 11 / 25 / Bobák Áron
Tízezer embernek adhat otthont a dél-koreai vízi város
Az elmúlt években számtalan elképzelés született arra, miként hasznosíthatnánk jobban az óceánokat és tengereket olyan vízen lebegő városok létesítésével, amelyek képesek ellenállni a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedésnek és az egyre hevesebb trópusi viharoknak. Dél-Korea most lépett, és hamarosan bele is kezdenek az Oceanix elképzelésének a megvalósításába, ami számtalan további vízi városnak szolgálhat majd mintaként.

Az extrém ötleteiről híres Bjarke Ingels Group (BIG) még 2019-ben állt elő az Oceanix City terveivel, amelyet a megbízó Oceanix-szel és az MIT Óceánmérnöki Központjával együttműködve dolgoztak ki. A bejelentésnek nem csak az adott a szokottnál nagyobb súlyt, hogy a dán tervezőiroda meglehetősen nagy százalékban valósítja meg az extravagáns elképzeléseit, de a bejelentésre az ENSZ New York-i központjában került sor, a világszervezet településfejlesztési részlege, a UN-Habitat támogatásával.

A BIG mérnökei egy olyan, hatszögletű platformokból álló várost álmodtak meg, amelyben a platformok hatosával kapcsolódnak egymáshoz, modulárisan építve fel a mesterséges szigetcsoportot. Egy hat hexagonból álló egység nagyjából 12 hektáros lenne és 1650 embernek biztosítana lakóhelyet, az egész Oceanix City pedig így nagyjából tízezer lakónak nyújthatna új otthont.

A lebegő város szigeteit úgy tervezték, hogy a legerősebb, ötös erősségű hurrikánoknak is ellenálljanak, emellett a tengerszinttel együtt képesek emelkedni vagy süllyedni, megoldást kínálva a klímaváltozás egyik legnagyobb pusztítással fenyegető hatására: előrejelzések szerint a tengerszint emelkedése 2050-re már a partmenti települések mintegy 90%-ának fog problémákat okozni, néhány szigetországot pedig egyenesen a megszűnés veszélye fenyeget amiatt, hogy a tenger ellepi a szárazföldi területeket.

Az Oceanix City ugyanakkor nem csak erre nyújthat megoldást, de a tervezése során arra is odafigyeltek, hogy a város ne súlyosbítsa tovább a klímakatasztrófát. A vízre épült település szinte minden szempontból fenntartható módon működne, az építkezéshez helyben beszerezhető, pótolható alapanyagokat, például fát és bambuszt használnának, az energiaellátást pedig szélturbinákkal, vízerőművekkel és napelemekkel biztosítanák. A BIG a stabilitás miatt viszonylag alacsony, négy-hét emeletes házakat képzelt el a szigetekre, amelyek felfelé enyhén kiszélesednének, árnyékot biztosítva a lakóknak és maximalizálva a napelemek számára rendelkezésre álló területet. A szigeteken nagyjából háromezer négyzetméternyi, szabadidős térként is funkcionáló termőterületet is kialakítanának, amelyek trágyázását halürülékből oldanák meg, így a település az élelmiszertermesztés szempontjából is önellátó lehetne. A platformok alatt kialakított ketrecekben moszatokat, fésűkagylót és más tengeri herkentyűket lehet tárolni.

Hogy a nagyszabású tervekből mennyi fog megvalósulni az első prototípusnak helyt adó Busanban, az valószínűleg csak április környékén fog kiderülni, az ötletgazdák mindenesetre elég lelkesek a vízi várossal kapcsolatban. Itai Madamombe, az Oceanix egyik társalapítója elmondta, hogy a világ egyik legnagyobb kikötővárosában az építészeknek már komoly tapasztalatuk van a vízre való építkezésben, így reményeik szerint a prototípus már 2025-re felépülhet. A Business Insider információi szerint nagyjából 200 millió dollárba kerülő projekt a későbbiekben mintaként szolgálhat más, hasonló városok építéséhez is, Madamombe szerint a vállalat jelenleg is legalább tíz kormánnyal folytat erről szóló egyeztetéseket. Bár a látványtervek alapján az Oceanix Cityről könnyen alakulhatna ki az a benyomásunk, hogy elsősorban a tehetősebb társadalmi rétegeknek készül, Marc Collins Chen, az Oceanix vezérigazgatója 2019-ben határozottan cáfolta ezt az elképzelést, azt hangsúlyozva, hogy az általuk tervezett város "nem válhat a gazdagok privilégiumává".

(Fotó: Oceanix)

További cikkek a témában:

A semmiből építenék fel az Egyesült Államok következő nagyvárosát Telosában mindenki egyenlő, az eget pedig légitaxik népesítik be.

Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.