Van olyan okoskonyha, ami már most nagyobb konyhatündér nálunk

2020 / 11 / 04 / Perei Dóra
Van olyan okoskonyha, ami már most nagyobb konyhatündér nálunk
Képzeljünk el egy átlagos hétköznapot, amikor a család vacsorához készülődik, ám senkinek sem kell kiabálni, hogy igyekezzen, különben kihűl az étel, mert a gépek melegen tartják azt, a kiabálást pedig megteszik helyettünk a beépített kamerák és hangszórók.

Egy ilyen automatizált konyhában azt is mi magunk irányítjuk, hogy mennyire kívánjuk átlátszónak látni a sütőt, a benne található kamerának köszönhetően pedig okostelefonról, bárhonnan nyomon követhetjük a sütési hőmérsékletet és a készülő fogást. A konyhapultba rejtett főzőlap hűvös marad, kizárólag az edényt melegíti, mellette egy érintőképernyő csak arra vár, hogy recepteket böngésszünk, illetve jelez, ha túl magas hőmérsékleten dolgozunk, és odaégne valamelyik alapanyag, amit természetesen a beépített késélező által nyújtott tökéletes eszközzel vágott fel nekünk.

A hűtőszekrény ajtaja átlátszó vagy érintőképernyős, talán még beépített képernyője is van, a belső szenzorok miatt pedig nonstop látjuk a tartalmát, hogy mi fogyott el, meddig áll még el a tej, de a hőmérsékletet is polconként szabályozhatjuk. Nem kell többé cetliket ragasztanunk a hűtőre az elvégzendő feladatainkról, a gép jelzi, mikor mit kell elintéznünk. A friss zöldfűszereket a fejünk felett lógó vagy a konyhaszekrénybe beépített apró kertekből beszerezhetjük. Ha pedig jól esne egy pohár bor, a hűtőnk kitölti, és megfelelő hőmérsékleten tálalja.

Ilyen egy jó robotséf

Zavartalanul társaloghatunk konyhai eszközünkkel a napi vagy heti menüről, és hogy ahhoz milyen hozzávalók szükségesek. A gép javaslatai figyelembe veszik a szavatossági időt, étkezési és vásárlási szokásainkat, ennek fényében beállítják a szükséges hőmérsékletet is.

Mire hazaérünk lefőzi a kávét, a robotséf készíti elő vagy tartja melegen a vacsorát, mi pedig csak hátradőlünk, és várjuk, hogy elkészüljön.

Ha pedig egyedül éreznénk magunkat, bekapcsoljuk a hologramos módszerrel dolgozó Global Chefet, amely lehetővé teszi, hogy aznap (persze virtuálisan) profi szakácsokkal főzőcskézhessünk.

Mindannyiunkkal megesik, hogy munka után szemernyi kedvünk sincs még zöldségeket hámozni, és órákig a tűzhely előtt ácsorogni. Ilyenkor segítségül hívhatjuk robotséfet. Az alapanyagok előkészítésétől kezdve a sütésig minden folyamatot automatizáltan végrehajt, már amennyiben minden hozzávaló rendelkezésére áll. Ez az idealizált történet valójában nem csupán a fantázia szüleménye, hiszen egyre több helyen felbukkannak ilyen konyhai gépek: a bostoni Spyce étterem szinte teljesen felváltotta az emberi munkaerőt, ezzel is páratlan ízélményt garantálva vendégeinek. A japánok szintén megkreálták saját verziójukat Nagojában, és a futurisztikus étterem ugyanígy gépesítette konyháját, a látogató lenyűgözésére.

Ezek után csak idő kérdése, hogy a gépek az éttermek után az otthonunkba is beköltözzenek.

Az Egyesült Királyságban működő robotgyártó cég, a Moley egy komplett, otthon használható robotkonyhát épített, amelyben a gép megtanulja a recepteket, folyamatosan fejlődik, és még el is pakol maga után. Annyi a dolgunk, hogy az érintőképernyőn kiválasztjuk, mit szeretnénk enni, a gép pedig, amelybe előzetesen Tim Anderson mesterszakács mozdulatait programozták, szeletel, fűszerez, kavar, süt, főz egy átlátszó plexifal mögött. A kereskedelmi forgalomban is kapható eszköz ára hetvenötezer dollár, de az előrejelzések szerint az összeg pár éven belül minimum a felére csökken majd.

Vagy ott a Sony, ami ugyancsak beszállt a versenybe: a Carnegie Mellon Egyetemmel közösen alkották meg konyhai robotjukat, amely szeletel, előkészít, ellenőrzi a készülő étel hőmérsékletét. Ez vagy az élő szakács keze alá dolgozik, vagy maga végzi el a beprogramozott feladatokat. A pult alatt pedig egy robotasszisztens várakozik, hogy italokat szolgálhasson fel a vendégeknek. 2019-ben az LG is reprezentálta a CES-en, hogy hogyan képzeli el a jövő konyháját. Az okosreceptek egyszerűek,

a mesterséges intelligenciának és a sztereó hangszóróknak köszönhetően pedig elég csak elmondanunk, mit szeretnénk vacsorára, a hangalapú asszisztens rögtön segítségünkre siet.

A recepteket természetesen érintőképernyős felületen is böngészhetjük, sőt személyre is szabhatjuk. A beépített kamerával és érzékelővel felszerelt hűtőszekrény, az öntisztuló sütő és az okosmosogatógép szintén hozzájárul az automatizált élményhez. Mindezt egyetlen program irányítja. A szinkronizálás lehetővé tette az eszközök összehangolt munkáját, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legfinomabb ételt fogyaszthassuk.

A technológia a következő tizenöt évben odáig fejlődik, hogy a rendszer maga értesíti az alapanyagokat házhoz szállító céget, mire lesz szükség az aznapi fogásokhoz,

majd az elfogyasztott kalóriákat hozzáadja az egészségünket nyomon követő okoseszköz adatbázisához. Az egyre elterjedtebb drónok segítségével automatizálttá válhat a kiszállítás is. Ha pedig valamit mégsem tudnak házhoz hozni, a 3D nyomtató segítségével bármikor előállíthatjuk. A Fudini nevű eszköz ételeket is képes háromdimenziós formában kinyomtatni: betöltjük a nyers tésztát, és a gépből már a kívánt formára vágott száraztésztát vesszük ki. Segítségével egészségesebb rágcsálnivalókat is készíthetünk tartósítószer hozzáadása nélkül. Ám mindehhez legelőször az kellene, hogy a különböző gyártók eszközei hajlandóak legyenek egymással kommunikálni.

Bár az okoskonyha rengeteg időt megspórol nekünk, kétségtelenül vannak hátrányai: a legmodernebb gépek a többség számára egyelőre megfizethetetlenek, az otthoni internetes rendszer működtetéséért cserébe pedig számos adatot kell megosztanunk magunkról, vagyis búcsút inthetünk az intimitásnak. De talán mégis a legfontosabb szempont, hogy a főzés sokak számára jóval többet jelent a hozzávalók összedolgozásánál: a bevásárlás, a főzés közbeni kóstolgatás, a kreativitás, a folyamat öröme nem pótolható gépekkel, ahogy a nagyi sütije sem.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.