Véget érhet a hollywoodi színészek sztrájkja, sikerült megállapodniuk az MI-ről is

2023 / 11 / 09 / Bodnár Barna
Véget érhet a hollywoodi színészek sztrájkja, sikerült megállapodniuk az MI-ről is
Előzetes megállapodást kötött az amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Amerikai Szövetsége (SAG-AFTRA) és a filmstúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Troducerek Szövetségével (AMPTP), így befejeződhet a több mint száz napja tartó színészsztrájk. A szerződés magában foglalja a mesterséges intelligencia okozta fenyegetés kompenzálását is.

A SAG-AFTRA a Los Angeles Timesnak adott nyilatkozatában közölte tegnap, hogy délután egyhangú szavazással a szervezet bizottsága jóváhagyta az AMPTP-vel kötött előzetes megállapodást, amely véget vet a 118 napos sztrájknak. A szakszervezet tárgyaló bizottsága múlt szombaton közölte tagjaival, hogy az "utolsó, legjobb és végső ajánlatot" kapta meg a nagy szórakoztatóipari stúdióktól, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez be is igazolódott.

A több mint egymilliárd dollár értékű szerződés magában foglalja a kompenzációs emeléseket, illetve különböző rendelkezéseket a hozzájárulásokkal kapcsolatban, amelyek nem csak megvédik a színészeket az MI fenyegetésétől, de a világon első alkalommal adnak majd bónuszt a művészeknek a streaming-felületeken történt filmlejátszások után is.

Emellett a színészek nyugdíj- és egészségügyi támogatásának felső határát is jelentősen megemelték, valamint az alku számos fejlesztést tartalmaz több kategóriában is, beleértve a háttérszínészeknek járó, kiemelkedő mértékű kompenzációt, valamint a sokszínű közösségeket védő kikötéseket. A megállapodás teljes részleteit addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg a SAG-AFTRA Nemzeti Testülete nem vizsgálja felül a megállapodást. Amennyiben az elnökség jóváhagyja a megállapodást, akkor a szakszervezet szavazni fog róla.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmakat erősítik meg azok az újra és újra előforduló esetek, amikor híres színészek arcával és hangjával éltek vissza azok beleegyezése nélkül. Októberben például Tom Hanks volt kénytelen arra figyelmeztetni rajongóit az Instagramon, hogy egy fogászati csomag reklámja, amelyben látszólag ő szerepel, valójában hamisítvány, és mesterséges intelligencia segítségével készült.

Mesterséges intelligencia által létrehozott Tom Hanks szerepel egy reklámban a színész beleegyezése nélkül "VIGYÁZAT!!! Van egy videó, ami valami fogászati szolgáltatást reklámoz, amiben az én mesterséges intelligencia által generált verziómat használják. Semmi közöm hozzá." - írta Hanks az Instagramon.

De ehhez hasonló az a novemberi ügy is, amikor egy mesterséges intelligencia-alkalmazást hirdető internetes reklámban Scarlett Johanssonra hasonlító, MI által generált képeket, illetve a színésznőéhez megtévesztésig hasonló hangot használtak fel.

A színészek munkabeszüntetéssel való tiltakozása az amerikai írók sztrájkja után néhány hónappal kezdődött. Az írók májusban kezdték a sztrájkot, majd szeptember végén, 150 nap után állapodtak meg az AMPTP-vel. Tiltakozásuk egyik legfőbb kiváltó oka az az iránti aggodalom volt, hogy az ellenőrizetlen mesterséges intelligencia-rendszerek használata a filmiparban alááshatja az alkotók munkáját. Az Amerikai Írószövetség végül jóváhagyta a Film- és Televíziós Szövetséggel kötött megállapodást, amely korlátozza a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználását.

(Borítókép: Getty Images/Wachiwit)


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.