Végre tényleg elindul a robotos pizzakiszállítás élesben

2021 / 04 / 13 / Rácz Tamás
Végre tényleg elindul a robotos pizzakiszállítás élesben
Évek óta jönnek a hírek jópofa robotokról, amelyek házhoz viszik a pizzát, de ezek mindig megrekednek prototípus-szinten. A Domino's viszont most tényleg elindítja a szolgáltatást.

Egy houstoni városnegyed, Woodland Heights lakói lesznek az elsők (az USÁ-ban biztosan), akiknek tényleg üzemszerűen kezdheti kihordani a megrendelt pizzát egy kiszállító robot. A Domino's pizzáit a Nuro robotjárműve viszi házhoz. A gép neve stílusosan: R2 és ez az első önvezető áruszállító Amerikában, amelynek közúti közlekedését minisztériumi szinten (US. Department of Transportation) engedélyezték.

A Domino's közleménye szerint a robotos rendelés csak az előre kifizetett, online rendelt pizzáknál vehető igénybe, mint választható szolgáltatás. Ha valaki az R2-vel kéri ki a pizzáját, kap egy PIN-kódot és egy linket, ahol követheti, merre jár épp a robot. Amikor R2 megérkezik, üzenetet küld a vevőnek, aki a PIN-t egy érintőképernyőn bepötyögve veheti ki a felnyíló ajtó alól a pizzásdobozt.


2,74 méter hosszú, 1,1 méter széles, a tetején lévő LIDAR-ral együtt 186 centi magas a NURO R2. A jármű végsebessége 40 km/h. Az 1150 kilogramm tömegű önvezető minifurgon 190 kg-mal terhelhető.

PIN-kód bepötyögése után nyílik az ajtó a pizzafutár-roboton

Dennis Maloney, a Domino's innovációért felelős igazgatója azért még mindig óvatosan fogalmaz az új szolgáltatással kapcsolatban. Mint mondja, "izgatottan várják, miként fejleszthetik tovább az ügyfélélményt az autonóm kiszállítás tesztelése" során - szóval azért ez még mindig csak egy tesztüzem. Az önjáró pizzakiszállító robotok üzletileg is megalapozott életképességét illetve a lehetséges kockázatokat az ilyen és ehhez hasonló éles tesztek segítségével valószínűleg még továbbra is évekbe telik felmérni az ételkiszállítással foglalkozó vállalkozásoknak.

Ez is érdekelhet:

Jön az elektromos és az önvezető Volkswagen Transporter, még ha nem is ez lesz a neve A Volkswagen elektromos furgonja és kisbusza jövőre érkezik, az önvezető változatot 2025-re ígéri a cég.

Az elektromos motoroknál nem a minél gyorsabb újratöltés, hanem az akkucsere lesz a jövő útja A cserélhető akkus megoldás az elektromos autóknál nem aratott sikert, de az elektromos motorkerékpároknál még lehet belőle valami.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.