Végre valaki felfegyverezte Spotot, a robotkutyát

2021 / 02 / 25 / Rácz Tamás
Végre valaki felfegyverezte Spotot, a robotkutyát
Igaz, csak egy paintball-puskával, de a négylábú robot gyártója ennek sem örült.

Egy furcsa amerikai művészi projekt eredményeképpen Spot kapott a hátára egy paintball-puskát, majd egy napon át (tegnap) bárki, aki a neten regisztrált a mulatságra és letöltött egy mobilappot, két percig irányíthatta a lövészkutyát egy galériában és célba lőhetett vele különböző műtárgyakra, iparcikkekre.

Spot gyártója, a Boston Dynamics egy kicsit zokon vette a dolgot. Nem is csoda, mert a weboldal alkotói (egy MSCHF nevű, korábban már több meghökkentő sztorit is produkáló csapat) az üzenetet eléggé kihegyezték arra, hogy a robotok nem feltétlenül a barátaink illetve hogy "amikor Amerikába megérkeznek az első gyilkos robotok, azok egy labdát hoznak majd és bundát viselnek". A projekt weboldalán az is olvasható, hogy Spot  "az a robot, amit majd a rendőrség és a hadsereg arra fog használni, hogy embereket gyilkoljon vele".

Szegény Boston Dynamicsnak ugyanakkor nem sok eszköze van arra, hogy valamiféle elégtételt vegyen az ügyben. A cég ugyan kiköti a robotkutyák adásvételi szerződésében, hogy termékük nem használható fel emberek vagy állatok megtámadására és hogy a robotot a törvények keretei között kell használnia a tulajdonosnak, de a Spot's Rampage projektben ezek a feltételek nem is sérültek.

A projekt már lefutott, de a beharangozó videó még elérhető a YT-on:

A gyártó legkeményebb fenyegetése a festéklabdás robotlövöldözős csapat szerint egyelőre az volt, hogy belengették a garancia felmondását a "nem megfelelő használat" miatt, ami azt is jelenti, hogy a paintballos robot nem kapja meg a további szoftverfrissítéseket. A Boston Dynamics állítólag azt is felajánlotta, hogy ha Spot hátáról lekerül a puska, más, pacifistább projektekhez szívesen adnak akár két másik robotkutyát is a kreatív csapatnak.

(BBC, spotsrampage.com)

További cikkek a témában:

A LEGO robotjai az üde tavaszi fuvallatok a hazai oktatásban A hazai oktatást többen kritizálják amiatt, hogy beleragadt a régi, megszokott módszertanba. A LEGO és a HiperSuli közös projektje azonban segíthet ezen.

A robotok valójában nem a munkánkra, hanem a legjobb barát címére pályáznak Noha rengeteg ismerőssel büszkélkedhetünk a közösségi médiában, legtöbbünknek csak kevés közeli barátja van, és belőlük is egyre többet hagyunk hátra az idő múlásával. A gépekkel kötött szövetségünk azonban más lapra tartozik.

A német autóipar könyörög a német törvényhozásnak, hogy engedjék már ki az utakra a robotaxikat végre Miközben az USA-ban és Kínában már százas nagyságrendben dolgoznak az önvezető taxis vállalkozások autói, Európában az ilyesmi még mindig tilos.

(Fotó: Mobile Marketing Magazine, Yahoo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.