Végre valaki felfegyverezte Spotot, a robotkutyát

2021 / 02 / 25 / Rácz Tamás
Végre valaki felfegyverezte Spotot, a robotkutyát
Igaz, csak egy paintball-puskával, de a négylábú robot gyártója ennek sem örült.

Egy furcsa amerikai művészi projekt eredményeképpen Spot kapott a hátára egy paintball-puskát, majd egy napon át (tegnap) bárki, aki a neten regisztrált a mulatságra és letöltött egy mobilappot, két percig irányíthatta a lövészkutyát egy galériában és célba lőhetett vele különböző műtárgyakra, iparcikkekre.

Spot gyártója, a Boston Dynamics egy kicsit zokon vette a dolgot. Nem is csoda, mert a weboldal alkotói (egy MSCHF nevű, korábban már több meghökkentő sztorit is produkáló csapat) az üzenetet eléggé kihegyezték arra, hogy a robotok nem feltétlenül a barátaink illetve hogy "amikor Amerikába megérkeznek az első gyilkos robotok, azok egy labdát hoznak majd és bundát viselnek". A projekt weboldalán az is olvasható, hogy Spot  "az a robot, amit majd a rendőrség és a hadsereg arra fog használni, hogy embereket gyilkoljon vele".

Szegény Boston Dynamicsnak ugyanakkor nem sok eszköze van arra, hogy valamiféle elégtételt vegyen az ügyben. A cég ugyan kiköti a robotkutyák adásvételi szerződésében, hogy termékük nem használható fel emberek vagy állatok megtámadására és hogy a robotot a törvények keretei között kell használnia a tulajdonosnak, de a Spot's Rampage projektben ezek a feltételek nem is sérültek.

A projekt már lefutott, de a beharangozó videó még elérhető a YT-on:

A gyártó legkeményebb fenyegetése a festéklabdás robotlövöldözős csapat szerint egyelőre az volt, hogy belengették a garancia felmondását a "nem megfelelő használat" miatt, ami azt is jelenti, hogy a paintballos robot nem kapja meg a további szoftverfrissítéseket. A Boston Dynamics állítólag azt is felajánlotta, hogy ha Spot hátáról lekerül a puska, más, pacifistább projektekhez szívesen adnak akár két másik robotkutyát is a kreatív csapatnak.

(BBC, spotsrampage.com)

További cikkek a témában:

A LEGO robotjai az üde tavaszi fuvallatok a hazai oktatásban A hazai oktatást többen kritizálják amiatt, hogy beleragadt a régi, megszokott módszertanba. A LEGO és a HiperSuli közös projektje azonban segíthet ezen.

A robotok valójában nem a munkánkra, hanem a legjobb barát címére pályáznak Noha rengeteg ismerőssel büszkélkedhetünk a közösségi médiában, legtöbbünknek csak kevés közeli barátja van, és belőlük is egyre többet hagyunk hátra az idő múlásával. A gépekkel kötött szövetségünk azonban más lapra tartozik.

A német autóipar könyörög a német törvényhozásnak, hogy engedjék már ki az utakra a robotaxikat végre Miközben az USA-ban és Kínában már százas nagyságrendben dolgoznak az önvezető taxis vállalkozások autói, Európában az ilyesmi még mindig tilos.

(Fotó: Mobile Marketing Magazine, Yahoo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.