Véletlenül letiltotta az ukrajnai háborút közvetítő forrásokat a Twitter

2022 / 02 / 25 / Pőcze Balázs
Véletlenül letiltotta az ukrajnai háborút közvetítő forrásokat a Twitter
A közösségi platform több nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozó fiókot tiltott le. Egyesek szerint a háttérben orosz botok támadása, majd egy helytelen moderációs döntés állhat.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint körülbelül egy tucat olyan felhasználót függesztett fel a Twitter, akik az orosz és ukrán csapatok mozgását követték és közvetítették. Az ilyen fiókok szabadon elérhető műholdfelvételek és más források segítségével egészítik ki és hitelesítik a nyugati szolgálatok jelentéseit, munkájuknak köszönhetően a világ pontosabb képet kap arról, hogy mi történik az országban.

A Financial Times-nak nyilatkozva az Egyesült Királyság titkosszolgálatának korábbi vezetője, Sir Alex Younger is azt mondta, hogy "a nyugati kormányok sokat tanultak az információs hadviselésről a nyílt forrású hírszerzési közösségtől", majd hozzátette, hogy így jobban lehet ellenőrizni, hogy valóban az történik-e, amiről a politikusok, a szolgálatok beszélnek. Cikkünk írásakor az egyik ilyen fiók, az @Osinttechnical például egy ukrán Mi-24-es helikopter támadását rögzítő videót, a hírek szerint eltalált román tankerhajóról készült felvételeket, illetve az Észtországba, Litvániába és Romániába vezényelt amerikai F-35-ösök fotóit osztotta meg.

A fiókok letiltásának a hátterében többek szerint az állhat, hogy orosz botok, vagyis valódi felhasználókat imitáló programok jelentették az általuk készített bejegyzéseket. A Twitter tagadja, hogy koordinált támadás történt volna, ám azt bevallották, hogy tévedésből függesztették fel a fiókokat, miután bejelentéseket kaptak azokkal kapcsolatban. Időközben a legtöbbet újra elérhetővé tették.

Az eset rámutat arra, hogy egy-egy közösségi média csatorna milyen fontos szerepet tölt be a tájékoztatásban, amikor a hagyományos hírforrások nem mindig működnek elég gyorsan vagy elég pontosan. A világjárvány egyik legsötétebb időszakában Indiában például a kórházi ágyakat és az oxigénkészleteket lehetett követni a "remény platformjának" hívott Twitteren, a Wired pedig nemrég egy olyan Új-zélandi férfiról számolt be, aki a kaliforniai erdőtüzekről oszt meg információkat percről percre, a világ túloldaláról.

(Borítókép: Sergei Malgavko/TASS via Getty Images)

Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események Oroszország csütörtök reggel megtámadta Ukrajnát, a Live Universal Awareness Mapen pedig közel valós időben követhető, hogy mi történik az országban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.