"Véletlenül" cenzúrázták az indiai miniszterelnököt kritizáló bejegyzéseket

2021 / 04 / 30 / Pőcze Balázs
Miközben a világ második legnépesebb országa a példátlanul sok koronavírus fertőzéssel és halálesettel küzd, az elmúlt napokban több közösségi média platformhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy távolítsanak el bejegyzéseket. Órákig elérhetetlenek voltak a Facebookon a miniszterelnök lemondását követelő, #ResignModi-val jelölt posztok is - de Menlo Parkban azt mondják, ez esetben nem a kormány kérését teljesítették.

A világjárvány jelenleg Indiában végzi a legnagyobb pusztítást: az országból naponta több mint háromszázötvenezer új beteget és több mint kétezer halálesetet jelentenek. Az 1.3 milliárd lakosból már közel tizennyolcmillióan fertőződtek meg, ám a BBC mellett a Bloomberg is arról ír, hogy Új-Delhi nem mindig tudott pontos egészségügyi statisztikákat előállítani, így elképzelhető, hogy ezek a számok valójában magasabbak.

"A remény platformja"

A Reuters egy beszámolója így nevezte a Twittert, ugyanis az indiaiak gyakran itt kértek és kaptak segítséget, amikor például kórházi ágyakat kerestek, vagy itt osztották meg azokat a Google táblázatokat, amelyekben önkéntesek azt követték, hogy melyik intézmény hogy áll oxigénnel, vagy vérplazmával. Ahogyan Casey Newton, a közösségi média szolgáltatásokkal foglalkozó Platformer hírlevél szerzője fogalmazott: "Az ilyen eszközök nem helyettesítik a hatékony kormányzati fellépést. De mégis jobbak, mint a semmi, és a közösségi szolgáltatások dicséretet érdemelnek ezért".

Narendra Modi kormánya a hétvégén száz poszt levételét kérte a Facebooktól, az Instagramtól és a Twittertől, aminek a vállalatok eleget is tettek. A bejegyzések szerzői közt politikusok és ismert művészek is voltak. Az információtechnológiáért felelős minisztérium azt nyilatkozta, hogy a cél "nem a COVID járvány kezelését kritizáló bejegyzések elhallgattatása, hanem a felforgató, manipulált fotók és szövegek blokkolása" volt.

A Facebookon aztán egyszer csak eltűntek a Modi miniszterelnök lemondását követelő posztok is

Akik rákerestek a #ResignModi ("Mondj le, Modi") bejegyzésekre, azokat a következő rendszerüzenet fogadta: "Biztonságban tudjuk a közösségünket. A #ResignModi bejegyzéseket ideiglenesen elrejtettük. Néhány ezek közül ugyanis a Közösségi Irányelveinkbe ütközik." Úgy tűnik azonban, hogy ennek már nem a kormány volt az oka, a Gizmodónak ugyanis azt nyilatkozta egy Facebook szóvivő, hogy "véletlenül" blokkolták ezt a témát, "nem azért, mert az indiai kormány megkérte volna" őket. Hozzátették, hogy a bejegyzések azóta újra elérhetőek. Arról nem árultak el részleteket a lapnak, hogy mindez miért történt, ahogy arra sem tértek ki, hogy egy algoritmus vagy egy ember tévedett.

Indiában korábban betiltották a TikTokot, börtönnel fenyegették a nagy közösségi platformok munkatársait, ha nem adják át tüntetők adatait, sőt volt, hogy egy teljes régióban lekapcsolták az internetet. Kérdés, hogy a járványhelyzet romlásával a kormány mit fog még kérni a Facebooktól és a Twittertől - és hogy a szolgáltatások, amelyeknek hatalmas felhasználói bázisuk van az országban, együttműködnek-e Narendra Modival.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk Facebook hírfolyamunk kezelése hosszú évek óta nincs igazán a kezünkben, és a vállalat most azt ígéri, hogy változtat ezen a minimum megkérdőjelezhető gyakorlaton.

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.

Nemsokára fizethetünk a Twitter posztokért A jövőben jobban meg kell gondolni, mit posztolunk a közösségi média oldalra, egy-egy odavetett megjegyzésünk ugyanis valódi, profitot termelő értékké válhat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.