Veszélyes bébitápszer-receptek terjednek online

2022 / 05 / 24 / Pőcze Balázs
Veszélyes bébitápszer-receptek terjednek online
Amerikában egy tápszert gyártó üzem bezárása után termékhiány alakult ki az üzletekben és a drogériákban. Ez nem csak a szülőket, hanem a közösségi platformokat is próbára teszi.

Több mint egymillióan látták már azt a videót, amelyben egy TikTok felhasználó megosztja egy olyan tápszer receptjét, amelyet "a szüleink ittak a hatvanas években". "Ha mindezt összekevered, rendben lesz a gyerek. Addig is, ne szavazzatok a demokratákra" - fogalmaz a videós a Gizmodo híre szerint. Azt nem teszi hozzá, hogy az egyik alapanyag, a Karo kukoricaszirup olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek veszélyesek a kisbabák egészségére, ahogyan azt sem, hogy a házi készítményekből hiányoznak bizonyos kulcsfontosságú tápanyagok az illetékes hatóság szerint. Az Egyesült Államok élelmiszerbiztonságáért felelős FDA ugyanis figyelmeztetést adott ki, hogy távol tartsa a szülőket ettől a megoldástól, amely miatt kórházban kellett kezelni több kalciumhiányos csecsemőt.

Ha gond van a világban, a platformoknál is gond lesz

Ahogyan az amerikai elnökválasztásnál, vagy az orosz-ukrán háborúnál, úgy ebben az esetben is azonnal moderációs probléma lett egy társadalmi problémából. A TikTok mellett az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is terjednek a veszélyes receptek, a Twitteren meghuszonyegyszereződött az ilyen tartalmak száma. A Facebook képviselői azt nyilatkozták, hogy figyelmeztető címkékkel látják el az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket.

A világjárvány miatt több tápszergyártónál akadozott az ellátási lánc, ám egy üzem idei bezárása volt az, ami miatt végül kiürültek a polcok az USA-ban. Tavaly szeptemberben ugyanis arról értesítették az élelmiszerbiztonsági hatóságot, hogy egy kisgyerek az Abbott cég Michigan államban, Sturgis-ben gyártott készítményétől betegedhetett meg. A vizsgálat akkor indult meg, amikor négy további baba kapott el bakteriális fertőzéseket az ottani tápszer hatására, amely hozzájárulhatott kettejük halálához. A hatóságok "meghatározó működési hiányosságokat" tártak fel, így a gyárat végül februárban bezárták. Azóta Biden elnöknek még a háborús helyzetekre létrehozott védelmi gyártási törvényt is életbe kellett léptetnie, hogy a gyártók gyorsabban jussanak alapanyagokhoz. A Reuters szerint az érintett michigani üzem a következő héten újra kinyithat.

(Fotó: Unsplash/Jomjakkapat Parrueng)


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.