Veszélyes bébitápszer-receptek terjednek online

2022 / 05 / 24 / Pőcze Balázs
Veszélyes bébitápszer-receptek terjednek online
Amerikában egy tápszert gyártó üzem bezárása után termékhiány alakult ki az üzletekben és a drogériákban. Ez nem csak a szülőket, hanem a közösségi platformokat is próbára teszi.

Több mint egymillióan látták már azt a videót, amelyben egy TikTok felhasználó megosztja egy olyan tápszer receptjét, amelyet "a szüleink ittak a hatvanas években". "Ha mindezt összekevered, rendben lesz a gyerek. Addig is, ne szavazzatok a demokratákra" - fogalmaz a videós a Gizmodo híre szerint. Azt nem teszi hozzá, hogy az egyik alapanyag, a Karo kukoricaszirup olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek veszélyesek a kisbabák egészségére, ahogyan azt sem, hogy a házi készítményekből hiányoznak bizonyos kulcsfontosságú tápanyagok az illetékes hatóság szerint. Az Egyesült Államok élelmiszerbiztonságáért felelős FDA ugyanis figyelmeztetést adott ki, hogy távol tartsa a szülőket ettől a megoldástól, amely miatt kórházban kellett kezelni több kalciumhiányos csecsemőt.

Ha gond van a világban, a platformoknál is gond lesz

Ahogyan az amerikai elnökválasztásnál, vagy az orosz-ukrán háborúnál, úgy ebben az esetben is azonnal moderációs probléma lett egy társadalmi problémából. A TikTok mellett az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is terjednek a veszélyes receptek, a Twitteren meghuszonyegyszereződött az ilyen tartalmak száma. A Facebook képviselői azt nyilatkozták, hogy figyelmeztető címkékkel látják el az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket.

A világjárvány miatt több tápszergyártónál akadozott az ellátási lánc, ám egy üzem idei bezárása volt az, ami miatt végül kiürültek a polcok az USA-ban. Tavaly szeptemberben ugyanis arról értesítették az élelmiszerbiztonsági hatóságot, hogy egy kisgyerek az Abbott cég Michigan államban, Sturgis-ben gyártott készítményétől betegedhetett meg. A vizsgálat akkor indult meg, amikor négy további baba kapott el bakteriális fertőzéseket az ottani tápszer hatására, amely hozzájárulhatott kettejük halálához. A hatóságok "meghatározó működési hiányosságokat" tártak fel, így a gyárat végül februárban bezárták. Azóta Biden elnöknek még a háborús helyzetekre létrehozott védelmi gyártási törvényt is életbe kellett léptetnie, hogy a gyártók gyorsabban jussanak alapanyagokhoz. A Reuters szerint az érintett michigani üzem a következő héten újra kinyithat.

(Fotó: Unsplash/Jomjakkapat Parrueng)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.