Soha nem volt még annyira egységes a tech szektor, mint a Capitolium ostroma alatt

2021 / 01 / 07 / Pőcze Balázs
Soha nem volt még annyira egységes a tech szektor, mint a Capitolium ostroma alatt
Magyar idő szerint csütörtökre virradóra tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot, hogy így tiltakozzanak Joe Biden elektori szavazatainak elfogadása ellen. Míg az amerikai fővárosban soha nem látott káosz uralkodott, a tech vállalatok soha nem látott egységben álltak ki a tömeget korábbi megszólalásaival feltüzelő Donald Trumppal szemben.

Az amerikai elnökválasztást megelőző másfél-két évben a tech vállalatok egészen eltérő módokon próbálták megúszni, hogy a 2016-os után a 2020-as választások eredménye is a kelleténél jobban múljon rajtuk - az orosz befolyásolásért illetve az ország politikai radikalizálódásért sokak szerint felelősség terheli a tech óriásokat. Amint arról a Rakétán többször beszámoltunk, a Google leállította a mikrotargetált politikai hirdetéseket, a Twitter pedig még ennél is merészebbet lépett, és úgy ahogy van, minden politikai reklámozást beszüntetett. A Facebook ezzel szemben eleinte azt az álláspontot képviselte, hogy hagyni kell hazudni a politikusokat, szerintük a hazugságaik is fontos információk a választóiknak.

A hajrára ráfordulva aztán végül Zuckerbergék is határozottabban használták a rendelkezésükre álló lehetőségeket: bejelentették, hogy urnazárás után - a bizonytalanság szülte káoszt elkerülendő - leállítják a politikai reklámokat a világ legnagyobb közösségi platformján. Amikor Donald Trump nekiállt kétségbe vonni a vereségével zárult voksolás tisztaságát, minden fontos szolgáltatás, még a TikTok is elkezdte a maga módján cenzúrázni a leköszönni nem akaró amerikai elnököt.

Szerda éjjel pedig az összes nagy cég szokatlan egységben cselekedett.

A Facebook és a hozzájuk tartozó Instagram letiltotta a #StormTheCapitol ("ostromoljuk meg a Capitoliumot") témát, és huszonnégy órára zárolták az elnök fiókjait. Guy Rosen, a vállalat biztonsági ügyekért felelős vezetője a Twitteren jelentette be, hogy vészhelyzetként kezelik a washingtoni szituációt; azért törölték Donald Trump videóját, mert megítélésük szerint az ront a kialakult helyzeten.

A Twitter tizenkét órára kizárta az elnököt és három, általuk veszélyesnek ítélt posztját eltávolították. A YouTube is törölte az elnök beszédéről készült videót, amelyben a tömeghez szólt, és vitatta, hogy elveszítette volna a választásokat. Később még a Snapchat is bezárta az elnöki fiókot, így Donald Trump végül tanácsadóján, Dan Scavinón keresztül tudta csak megüzenni, hogy átadja a hatalmat utódjának - írja a 444. Ilyen összhangra talán csak az eseményektől korántsem független QAnon összeesküvés-elmélet tartalmainak betiltásakor volt precedens ezeken a platformokon.

Míg tényleg lehetséges, hogy elkezdett egységes, illetve veszélyhelyzetekben egységesen szigorú moderálási irányelveket használni a teljes közösségi média, az sem kizárható, hogy a tech óriások keresik a demokraták, illetve az új kormány szimpátiáját. Az elmúlt fél évben többször, több oldalról felmerült, hogy el kellene törölni vagy meg kéne változtatni az ország kommunikációs törvényének 230. paragrafusát. Ez az a passzus, ami szerint a posztoló felelős az általa megosztottakért, és nem a platform maga - nélküle a közösségi tartalomból élő szolgáltatók lehetetlen helyzetbe kerülnének. Még annál is lehetetlenebbe, mint amikor a saját elnöküket kell cenzúrázniuk.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után Mark Zuckerberg egy közleményt tett közzé a Facebookon, amelyben azt írta, hogy határozatlan időre felfüggesztik Donald Trump Facebook- és Instagram -profilját. "Úgy véljük, hogy a szolgáltatásaink használatának további engedélyezése Donald Trump számára ebben a periódusban túlságosan sok kockázatot hordoz magában, így határozatlan időre, de legalább két hétre meghosszabbítjuk a Facebook és Instagram oldalát érintő tiltást" - írta a Facebook vezére, aki a döntést azzal magyarázta, hogy az elmúlt 24 óra eseményei világosan demonstrálták, hogy az amerikai elnök arra akarja felhasználni a hivatali idejéből hátra levő két hetet, hogy aláássa a hatalom békés és törvényes átadását.

(Borítókép:  Michael Nigro/Pacific Press/LightRocket/Getty Images)

További cikkek a témában:

A Facebookon, a Twitteren, de még a TikTokon is cenzúrázzák Trumpot Még az önvezető autók is leálltak, míg nincs eredmény az USA-ban.

Amerika legőrültebb összeesküvés-elméletét szinte mindenhol betiltják Rövid idő alatt a Facebook és az Etsy is nekiment a QAnonnak.

Donald Trump beváltotta a fenyegetését, és frontális támadást intézett a közösségi média ellen A csütörtökön aláírt elnöki rendelet értelmében a közösségi oldalak perelhetőek is lehetnek a rajtuk közzétett tartalmakért.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.