Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki

2023 / 11 / 28 / Bobák Zsófia
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Egy floridai intézet az amerikai hadsereg és a NASA támogatásával fejleszti a gépet, amivel egy városi környezetben jól funkcionáló, erős és autonóm robotot igyekeznek előállítani.

A floridai IHMC (Institute for Human & Machine Cognition) intézet munkatársai olyan technológiák fejlesztésével foglalkoznak, amelyekkel lehetségessé válik az emberi képességek maximális kiaknázása vagy akár kiterjesztése is. Ennek érdekében a katonák számára készített kiterjesztett valóság (AR) készüléktől és multimodális interfészektől kezdve a biológiai ihletésű kiberbiztonsági rendszereken át az emberek társaként szolgáló robotokig sokféle eszközt készítenek és tesztelnek. Az intézet a Floridai Egyetemi Rendszer része és mérnökök mellett pszichológusok, nyelvészek és filozófusok is dolgoznak a laboratóriumokban a különféle találmányokon.

Az IHMC munkatársai a Boardwalk Roboticsszal együttműködésben évek óta fejlesztik azt a humanoid robotot, amelynek célja, hogy egy városi környezetben is funkcionáló, erős és mozgékony gépet teremtsenek. A robotot innovatív mechanizmusok és kompozit anyagok használatával készítik és a többi humanoidnál jóval szélesebb körű mozgásformákra képes struktúrával tervezik felruházni. Emiatt kapta nevét az akrobatikus, hajlékony mozgásáról ismert román sportolóról, Nadia Comăneciről, aki tornászként ötször szerzett olimpia bajnoki címet. Nadia robot kívülről egy kicsit sem hasonlít az ember-Nadiára, de az elektromos és hidraulikus aktuátorok, speciális okosaktuátorok és a 29 különálló "ízület" miatt a robotok körében kiemelkedőnek számító flexibilistással bír.

A Nadia-projekt legújabb lépéseként a robot képességeit egy amatőr boxmeccsen tették próbára, ahol a mérnökökkel kellett megküzdenie. Ahogy az IHMC által közzétett felvételen is látható, a robotot egyelőre még nem engedték teljesen szabadjára és ki van pányvázva a stabilitás kedvéért, emellett autonóm üzemmód helyett távoli irányítással működik. A mozgását egy, a robot bőrébe bújó ember vezérli, aki VR-eszközökkel és kontrollerekkel végzi az irányítást. A mechanikus Nadia mozdulatai, különösen a törzs mozgásának tekintetében, valóban rugalmasak és dinamikusak, pedig a gép csak a kezdetleges prototípusa a leendő humanoid robotnak. A kész robot jövőbeli szerepét az intézet a tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek és katonák segítőtársaként látja, hogy kiterjessze az emberi jelenlétet veszélyes helyzetekben is, valódi emberek testi épségének kockáztatása nélkül.

(Fotó: IHMC)

Látványos videóval köszöntek be a kínai humanoid robotok A Fourier Intelligence GR1 robotja akár 50 kilogrammot is meg tud emelni, a gyártó szerint pedig elsősorban az idős embereknek jelenthet majd komoly segítséget.


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.