Világhírű előadókkal és érdekes kihívásokkal várja a látogatókat a szombaton megrendezett Világsakkfesztivál

2021 / 10 / 08 / Bobák Áron
Világhírű előadókkal és érdekes kihívásokkal várja a látogatókat a szombaton megrendezett Világsakkfesztivál
A Polgár Judit által alapított sakkfesztivál a tavalyi online esemény után idén visszatér a Magyar Nemzeti Galériába, de az érdeklődők az interneten keresztül is követhetik az eseményeket és előadásokat.

Az idei fesztivál Polgár szavai szerint "történelmi jelentőségűnek ígérkezik", hiszen a rendezvény keretében első alkalommal kerül sor az Oktatási Sakkcsúcsra, amely "otthont teremt az oktatás és a sakk kapcsolatáról szóló nemzetközi párbeszédeknek, valamint bemutatja, hogy a játék miként épülhet be az iskolai tárgyakba, és hogyan hozhatja felszínre a gyermekek erősségeit". Az előadók között ott lesz Rita Atkins brit nagymester, aki gyakorlati példákkal szemlélteti, miként épülhet be a sakk a matematika órákba; Lorena Garcia oktatáskutató a sakk önbizalomnövelő és szorongásgátló hatásairól tart majd előadást, Jesper Berger nemzetközi sakkedző pedig azt mutatja be, hogy a sakk a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek tanításában is hatékony eszköznek bizonyulhat.

Az előadók között emellett ott lesz többek között Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, és Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója is. Az oktatási csúcstalálkozó házigazdája Leontxo García oktatási szakértő és sakkújságíró, valamint Polgár Judit, a 14.15-től kezdődő, angol nyelvű előadásokat pedig online is lehet majd követni.


Polgár Judit az esemény sajtótájékoztatóján (Fotó: Világsakkfesztivál)

A Világsakkfesztivál az Oktatási Sakkcsúcs mellett is számos érdekes előadást tartogat, Ashwin Subramanian indiai mérnök például a biofeedback eszközeivel tárja fel, mit üzen a sakkozók teste játék közben és hogyan tudják ezeket az apró jelzéseket hasznosítani a felkészülés során, Noam Manella előadásából pedig azt tudhatják meg az érdeklődők, hogy hogyan ébreszhetik fel a bennük szunnyadó kreativitást. Az idei fesztivál fővédnöke Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa.

A Világsakkfesztivál látogatói számos érdekes kihívásban és online fejtörőben is részt vehetnek, emellett természetesen lesznek szimultán partik is, és a résztvevők az eseményt támogató Morgan Stanley sakkmesterei ellen is kiállhatnak. "A sakk egy országhatárokon átívelő közös nyelv, melyet életkortól, nemtől, foglakozástól és nemzetiségtől függetlenül bárki magáénak érezhet a Világsakkfesztiválon. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a rendezvény egy nagy mozgalommá nőtte ki magát az évek folyamán, melyhez az élet szinte minden területéről csatlakoztak vendégek és előadók. Ez tette igazán időtállóvá a szlogenünket, miszerint a sakk összeköt minket" – nyilatkozta a Világsakkfesztivál alapítója, Polgár Judit.

A Világsakkfesztivál programjai október 9-én, 10 órakor kezdődnek a Magyar Nemzeti Galériában, az előadásokat online, a Youtube-on is lehet követni. A rendezvény mindenki számára ingyenes, viszont 18 éves kor felett csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

(Borítókép: Világsakkfesztivál)

További cikkek a témában:

Ez az új mesterséges intelligencia direkt hibázik, hogy tanulhassunk tőle Maia nem azért sakkozik, hogy jobb legyen nálunk, hanem, hogy mi jobbak legyünk.

Mennyi energiát égetünk el gondolkodás közben? A sakkozók akár 6000 kalóriát is elégetnek egy nap alatt, de vajon a fokozott agyi tevékenység miatt?

Bárkiből profi sakkozót farag ez a high-tech sakktábla A készítők szerint a ChessUp több millió stratégia elemzésével számítja ki az ideális lépéseket, és ezt különböző színekkel jelzi nekünk a táblán.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.