Bárkiből profi sakkozót farag ez a high-tech sakktábla

2021 / 04 / 19 / Bobák Áron
Bárkiből profi sakkozót farag ez a high-tech sakktábla
Több, mint huszonöt éve már, hogy a gépek hivatalosan is jobban sakkoznak, mint az ember, így ha fejleszteni akarjuk a sakktudásunkat, nem tűnik rossz ötletnek a mesterséges intelligenciához fordulni segítségért. Márpedig mostanában igencsak sokan szeretnék fejleszteni a sakktudásukat.

Mi tagadás, a sakkot utoljára valószínűleg 1997-ben övezte akkor figyelem, mint manapság, de amíg negyed évszázaddal ezelőtt a sajtó attól volt hangos, hogy az IBM Deep Blue számítógépe legyőzte a regnáló világbajnok Garri Kaszparovot, az elmúlt hónapokban a Netflixen látható Queen’s Gambit című sorozat (amit magyarul A vezércsel néven láthattak a nézők) irányította rá újra a figyelmet a világ egyik legnépszerűbb táblajátékára. Bár a fiatal sakkzseniről szóló minisorozat szinte teljes egészében a fantázia szüleménye, a készítők alázatos hozzáállásának és a sorozat elkészítésében segédkező szakmai tanácsadók (többek között éppen Kaszparov) munkájának köszönhetően a sorozatnak sikerült olyan hitelesen bemutatni a sakk világát, amit még a profi sakkozók közül is sokan dicsértek. Nem csoda, hogy Beth Harmon története milliók kedvét hozta meg ahhoz, hogy leporolják a sakktáblájukat, vagy regisztráljanak egy online sakkoldalra.

Ahogy a legtöbb játék, a sakk is akkor élvezhető igazán, ha tisztában vagyunk a szabályaival, és bár a játék alapjait úgy is el lehet sajátítani, ha az ember eleget kibicel a Széchenyi fürdő medencéjében, a sakktanulásnak ma már vannak jóval hatékonyabb módjai is. A legújabb ilyen módszer az Adam Roush által terezett ChessUp nevű sakktábla, ami a készítők szerint egyszerre “tanár, elemző és kíméletlen ellenfél”. A Stockfish AI nevű nyílt forráskódú mesterséges intelligenciával működő tábla érzékeli, ha megérintünk egy bábut, majd több millió stratégia elemzésével különböző színekkel jelöli meg nekünk a lehetőségeinket: pirossal jelzi a rossz lépéseket, kékkel az elfogadhatókat, zölddel pedig a legjobb lépéseket. A tábla ezáltal komplett stratégiák elsajátítására is alkalmas a nyitásoktól egészen a végjátékokig, a segítség mértékét pedig mindenki szabadon állíthatja be magának.

A mesterséges intelligencia azt is folyamatosan figyeli, hogy milyen szinten vagyunk, és mindig annyira játszik jól, hogy az a jelenlegi tudásunkhoz mérve megfelelő kihívást jelentsen, így a készítők szerint ugyanúgy méltó ellenfele lehet egy profinak, mint egy teljesen kezdő játékosnak. Ha már ununk a gép ellen játszani, akkor a táblát természetesen használhatjuk hagyományos sakktáblaként is, hogy a barátainkkal, ismerőseinkkel mérjük össze a tudásunkat, emellett a ChessUp-alkalmazás segítségével a lichess.org közösség tagjaival is megmérkőzhetünk online.

A ChessUp sakktábla április 22-ig 249 dollárért, vagyis nagyjából 75 ezer forintért rendelhető meg a Kickstarterről, ahol a sakk iránti fokozott érdeklődés ékes példájaként már eddig is 5000 százalékkal teljesítette túl a kitűzött célt az előrendelésekből. A készítők ígérete szerint aki a kampány keretében rendeli meg a ChessUp-ot, az már novemberben hozzájuthat a high-tech sakktáblához, aki viszont most lemarad róla, az később még megrendelheti a teljes, 389 dolláros áron.

(Yanko Design)

További cikkek a témában:

Ez az új mesterséges intelligencia direkt hibázik, hogy tanulhassunk tőle Maia nem azért sakkozik, hogy jobb legyen nálunk, hanem, hogy mi jobbak legyünk.

Az embernek nincs esélye a mesterséges intelligencia ellen - indokolta visszavonulását a korábbi Go világbajnok, Lee Se-dol Ő az egyetlen ember a világon, akinek valaha is sikerült meccset nyernie mesterséges intelligencia ellen, mégis úgy érzi, olyan ellenfelet teremtettek, amit nem lehet legyőzni.

Mennyi energiát égetünk el gondolkodás közben? A sakkozók akár 6000 kalóriát is elégetnek egy nap alatt, de vajon a fokozott agyi tevékenység miatt?


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.