Bárkiből profi sakkozót farag ez a high-tech sakktábla

2021 / 04 / 19 / Bobák Áron
Bárkiből profi sakkozót farag ez a high-tech sakktábla
Több, mint huszonöt éve már, hogy a gépek hivatalosan is jobban sakkoznak, mint az ember, így ha fejleszteni akarjuk a sakktudásunkat, nem tűnik rossz ötletnek a mesterséges intelligenciához fordulni segítségért. Márpedig mostanában igencsak sokan szeretnék fejleszteni a sakktudásukat.

Mi tagadás, a sakkot utoljára valószínűleg 1997-ben övezte akkor figyelem, mint manapság, de amíg negyed évszázaddal ezelőtt a sajtó attól volt hangos, hogy az IBM Deep Blue számítógépe legyőzte a regnáló világbajnok Garri Kaszparovot, az elmúlt hónapokban a Netflixen látható Queen’s Gambit című sorozat (amit magyarul A vezércsel néven láthattak a nézők) irányította rá újra a figyelmet a világ egyik legnépszerűbb táblajátékára. Bár a fiatal sakkzseniről szóló minisorozat szinte teljes egészében a fantázia szüleménye, a készítők alázatos hozzáállásának és a sorozat elkészítésében segédkező szakmai tanácsadók (többek között éppen Kaszparov) munkájának köszönhetően a sorozatnak sikerült olyan hitelesen bemutatni a sakk világát, amit még a profi sakkozók közül is sokan dicsértek. Nem csoda, hogy Beth Harmon története milliók kedvét hozta meg ahhoz, hogy leporolják a sakktáblájukat, vagy regisztráljanak egy online sakkoldalra.

Ahogy a legtöbb játék, a sakk is akkor élvezhető igazán, ha tisztában vagyunk a szabályaival, és bár a játék alapjait úgy is el lehet sajátítani, ha az ember eleget kibicel a Széchenyi fürdő medencéjében, a sakktanulásnak ma már vannak jóval hatékonyabb módjai is. A legújabb ilyen módszer az Adam Roush által terezett ChessUp nevű sakktábla, ami a készítők szerint egyszerre “tanár, elemző és kíméletlen ellenfél”. A Stockfish AI nevű nyílt forráskódú mesterséges intelligenciával működő tábla érzékeli, ha megérintünk egy bábut, majd több millió stratégia elemzésével különböző színekkel jelöli meg nekünk a lehetőségeinket: pirossal jelzi a rossz lépéseket, kékkel az elfogadhatókat, zölddel pedig a legjobb lépéseket. A tábla ezáltal komplett stratégiák elsajátítására is alkalmas a nyitásoktól egészen a végjátékokig, a segítség mértékét pedig mindenki szabadon állíthatja be magának.

A mesterséges intelligencia azt is folyamatosan figyeli, hogy milyen szinten vagyunk, és mindig annyira játszik jól, hogy az a jelenlegi tudásunkhoz mérve megfelelő kihívást jelentsen, így a készítők szerint ugyanúgy méltó ellenfele lehet egy profinak, mint egy teljesen kezdő játékosnak. Ha már ununk a gép ellen játszani, akkor a táblát természetesen használhatjuk hagyományos sakktáblaként is, hogy a barátainkkal, ismerőseinkkel mérjük össze a tudásunkat, emellett a ChessUp-alkalmazás segítségével a lichess.org közösség tagjaival is megmérkőzhetünk online.

A ChessUp sakktábla április 22-ig 249 dollárért, vagyis nagyjából 75 ezer forintért rendelhető meg a Kickstarterről, ahol a sakk iránti fokozott érdeklődés ékes példájaként már eddig is 5000 százalékkal teljesítette túl a kitűzött célt az előrendelésekből. A készítők ígérete szerint aki a kampány keretében rendeli meg a ChessUp-ot, az már novemberben hozzájuthat a high-tech sakktáblához, aki viszont most lemarad róla, az később még megrendelheti a teljes, 389 dolláros áron.

(Yanko Design)

További cikkek a témában:

Ez az új mesterséges intelligencia direkt hibázik, hogy tanulhassunk tőle Maia nem azért sakkozik, hogy jobb legyen nálunk, hanem, hogy mi jobbak legyünk.

Az embernek nincs esélye a mesterséges intelligencia ellen - indokolta visszavonulását a korábbi Go világbajnok, Lee Se-dol Ő az egyetlen ember a világon, akinek valaha is sikerült meccset nyernie mesterséges intelligencia ellen, mégis úgy érzi, olyan ellenfelet teremtettek, amit nem lehet legyőzni.

Mennyi energiát égetünk el gondolkodás közben? A sakkozók akár 6000 kalóriát is elégetnek egy nap alatt, de vajon a fokozott agyi tevékenység miatt?


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.