Kína egyik diákja a szó szerinti értelemben nem él, mégis megkezdte tanulmányait a Tsinghua Egyetemen

2021 / 06 / 08 / Bobák Zsófia
Kína egyik diákja a szó szerinti értelemben nem él, mégis megkezdte tanulmányait a Tsinghua Egyetemen
Mi értelme van egy számítógép által generált diáknak? Erre kérdésre még a készítői sem adnak pontos választ, de az biztos, hogy számítógéptudományt fog tanulni az egyetemen.

Hua Csejping a többi tanulóval együtt iratkozott be a kínai Tsinghua Egyetemre, ahol másokhoz hasonlóan műszaki és számítógépes ismereteket fog tanulni, de mégis eltér diáktársaitól egy tekintetben: Hua Csejping ugyanis nem létezik a fizikai világban, csak a virtuális dimenzióban. A diák profiljának generálásához egy valódi személy szolgált modellként, aki bejárta a kampuszt és elmondta bemutatkozó szövegét, amelyben bevallotta, hogy tudósok adták a külsejét és a hangját, de ugyanakkor önállósággal is felruházták, így vannak saját preferenciái, például megszállottja az irodalomnak és zenét is tud szerezni. A digitális embert Tang Csie, az egyetem számítógéptudományi professzora mutatta be a nagyközönségnek egy Pekingben a múlt héten tartott mesterséges intelligencia fórumon a Global Times beszámolója szerint.

A virtuális ágens ugyanolyan módon fog tanulni és vizsgázni, mint a többi diák, csak éppen az esetében a mesterséges intelligencia szoftver fogja elsajátítania az információkat. Hogy ez mennyivel teszi gyorsabbá vagy mennyire nyújt kiemelkedő teljesítményt, az az elkövetkező időszakban derül majd ki, de mivel az MI programok a valódi személyekkel ellentétben nem küszködnek memória problémákkal és hatalmas mennyiségű adatokat tudnak kezelni egyszerre, ezért kérdés, hogy milyen célt is szolgál valójában az ilyen fajta összehasonlítás. A fejlesztők, a Zhipu.AI, a Xiaoice és a Pekingi Mesterséges Intelligencia Akadémia, valamint a digitális diákot tanító professzor is elsősorban az MI kreativitására koncentrálnak, a személyiségének alapját alkotó előre betanított gépi tanulási algoritmus ugyanis képes bizonyos fokú érvelésre és érzelmek kimutatására.

Tang szerint az algoritmus egy év alatt egy 12 éves ember szellemi szintjét érheti el

Jelenleg egy hat éves kognitív képességeinek felel meg a felkészültsége a Xinhuanet cikke szerint vagyis igen gyorsan fejlődhet, lediplomázása után pedig akár valódi cégeknél vagy kutatóintézetekben alkalmazhatják. Hua Csejpinging egyelőre viszonylag ismeretlen az egyetem diákjai előtt, de a jövőben két okból is nagyobb népszerűségre tehet szert.

  • egyfelől az ágenst Kína legújabb mélytanulási modelljére, a Wu Dao 2.0-ra alapozták, ez a program pedig a világ legerősebb modellje, megelőzi a GPT-3-at és a Switch Transformert is. Egyszerre 1,75 trillió paramétert képes kezelni és feldolgozni, valamint korábban már közel járt ahhoz, hogy átmenjen a Turing teszten, mikor a költészeti képességeit vizsgálták, így a projekt felfogható egyfajta tesztnek is a Wu Dao 2.0 való világbeli működésének tekintetében.
  • másfelől a diák már bemutatkozott a Weibón, ami az ország egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, így a posztjai nagyobb ismertséget hozhatnak neki és elősegíthetik a mesterséges intelligencia és az emberek egymással való kommunikációját a fejlesztői szerint.

(Fotó: Pxhere, a diákról a kínai nyelvű videó a Weibón érhető el:Weibo/China Plus)

További cikkek a témában:

Ember 2.0 - a digitális másolataink túlélhetnek minket és átvehetik a helyünket Az avatárok eredetileg isteni személyek voltak, akik leereszkedtek a Földre, anélkül, hogy valódi emberré váltak volna. Ma avatárok formájában lépjük át a digitális dimenziókat és már nem kell valódinak lenni ahhoz, hogy emberi külsővel éljen egy ágens virtuálisan.
A digitális világot virtuális replikánsok népesítik be és Einstein is csatlakozott hozzájuk Egyre több a digitális ember a világon, az őket építő cégek általában asszisztenseknek vagy influenszereknek szánják őket, humán jelleget kölcsönözve ezzel a gépeknek. Most már Albert Einstein is köztük van.
Egy magyar cég olyan virtuális valóságot alkot, amilyet eddig csak sci-fikben láttunk A Hybriről egyszerre juthat eszünkbe a Black Mirror, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy A nő.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.