Visszakapta látását egy férfi az Orion új találmányának köszönhetően

2019 / 11 / 21 / Bobák Zsófia
Visszakapta látását egy férfi az Orion új találmányának köszönhetően
  Ezentúl már szemekre sincs szükségünk ahhoz, hogy lássunk, a bionikus szem-implantátumok új generációja megoldja helyettünk a vizuális érzékelés feladatát.

Paradigmaváltásra kerülhet sor a bionikus szemek piacán, köszönhetően az Orionnak, a Second Sight startup vállalat legújabb eszközének, ami az eddigi megoldásokkal ellentétben közvetlenül az agyba közvetíti az információkat. Az Orion két részből épül fel: egy agyi implantátumból és egy hozzákapcsolt szemüvegből. Az implantátum 60 elektródája a szemüvegbe épített kamerából kapja a jeleket, együttes használatuk lényegében kiiktatja a szemet a látás folyamatából. Ez hozhatja meg az áttörést a bionikus szem-implantátumok számára, hiszen így, az eddigiekkel ellentétben akár teljesen vak emberek is lehetőséget kaphatnak látásuk visszanyerésére.

“Azzal, hogy kikerüljük a szemet, új perspektívát nyújthatunk nagyon sok ember számára.”-mondja Alex Shortt, az Optegra Szem Kórház sebésze-”Ez valódi reményre adhat okot.” 

Az eddig használatban lévő bionikus megoldásoknak egy aprócska szépséghibája volt csak: a teljesen vak páciensek nem tudták használni. A beépített protézisek általában a szemgödör hátuljában található idegekhez csatlakoztak, vagyis szükséges előfeltétel volt, hogy hogy legalább néhány szemsejt használható állapotban legyen. Ez a gond a Stanford Egyetem októberben bemutatott találmányával is, az egyébként impresszív, 400 diódával felszerelt retina-implantátum csak azokon a pácienseken segít, akiknél a fotoreceptorok sérültek, de az érzékelő hálózat nagy százalékban érintetlen maradt. A fotoreceptorok az első állomásai annak a hosszú útnak, melyen keresztül az információ eljut a szemektől az agyig. A receptorok küldik az üzenetet a speciális sejteknek, melyek a szem hátuljában helyezkednek el, innen pedig az optikai idegsejteken át jut el végső rendeltetési helyére, az agyba. Sok betegség, úgy mint a makuladegeneráció, vagy a retina leválás is elsősorban ezeket a receptorokat károsítja, így a Stanford implantátuma alkalmazható megoldást nyújthat. David Palanker és csapata már túl van a sikeres teszteken, az alanyok képesek voltak tárgyakat felismerni, vagy a képernyőn megjelenített szöveget elolvasni. 

 

Palanker, a Second Sight módszerét kritizálva kijelentette: az Orion implantátumait használók “egyike sem tudta teljesen elhagyni segédeszközeit, a fehér botot, vagy a vakvezető kutyát. Ez nagyon alacsony szintű megoldás.”

Ezzel viszont nincs egy véleményen Jason Esterhuizen, egyike annak a hat páciensnek, aki az Orionnak köszönhetően visszakapta látását. A férfi egy hét évvel ezelőtti baleset során vakult meg és mivel nem csak a retinája sérült, a “hagyományos” eszközök nem tudták megoldani a problémáját. Esterhuizennek megérte vállalni az agyműtéttel járó kockázatot és elégedett a végeredménnyel, hét év óta most először látta a gyertyákat a születésnapi tortáján. Az operációt végző idegsebész, Nader Pouratian elismeri, hogy a rendszer még nem tökéletes és nem ad teljes függetlenséget, de “ha valami visszaadja a látásunk bármilyen kis részét, az rendkívül értékes dolog.” 

Egy másik páciens, Benjamin James Spencer a ‘80as évek térfigyelő kameráinak szürke, “hangyás” képminőségű felvételeihez hasonlítja vadiúj látását, de így is hatalmas dolognak tartja, hogy újra láthatja családját és gyermekei arcát. 

A jövőben újabb fejlesztések várhatóak, a diódák számának növelésével sokkal jobb felbontású képalkotásra lesz lehetőség. “Mint a pointillista festményeken az ezernyi apró pont összeáll a festménnyé, az ezernyi elektróda ugyanúgy stimulálhatná az agyi idegeket, sokkal gazdagabb textúrát eredményezve.”-mondja Daniel Yoshor, a Second Sight kutatója.

 

(Forrás: futurism, Fotó: Wikipédia commons, pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.