Visszatérnek a legklasszikusabb Casio karórák

2021 / 07 / 21 / Felkai Ádám
Visszatérnek a legklasszikusabb Casio karórák
Az F–100 gyűjtői ritkaság, melyet az 1979-es, A nyolcadik utas: a Halál című filmben viseltek.

Az 1978-ban piacra dobott F–100 Casio-órák voltak az elsők, melyek gyantából készült tokkal kerültek forgalomba – ez a megoldás pedig olcsó, de tartós időmutató szerkezeteket tett lehetővé, és így megágyazott a későbbi G-Shock modelleknek is. Mégis az órák legkomolyabb szexepilje a „retrofuturisztikus” megjelenés, amely például épp az 1979-es Alien flimből lehet ismerős. Természetesen a '70-es és a '80-as évek fordulóján ez a stílus még szimplán futurisztikusnak számított, a retro előtagot azért nyerte el, mert arra a stílusra utalunk vele, ahogy a jövőt, így akár napjainkat is, körülbelül 40 évvel ezelőtt elképzelték.

Az F–100 legjelentősebb popkulturális szerepe pedig Ridley Scott '79-es mozijához, az angolul Alien, magyarul pedig valamiért A nyolcadik utas: a Halál címmel (noha, mint tudjuk, a nyolcadik utas a macska volt) mozikba küldött filmhez köthető. Ugyanakkor az F–100-at viszonylag nehéz a filmben felismerni, mivel egy szíjra két tok is került – nyilván ezzel kívánták növelni a futurisztikus hatást. Ráadásul nem is feltétlen az F–100 az Alien filmek legemblematikusabb időmérője, ez a megtiszteltetés sokak szerint a már James Cameron által rendezett, '86-os Aliens-ben (A bolygó neve: Halál) Ripley által viselt Seiko Giugiaro 7A28-7000-t illeti – aminek egyébként a felújított változatát 2015-ben szintén piacra dobták.

Akárhogy is, az F–100-at ettől még sokan szerették, és kiemelt szerepe az elérhető áru, tartós és modern órák között elvitathatatlan. Az újragondolt változat, az A100-sorozat (egész pontosan: AW100WE-sorozat) idén augusztustól lesz megvásárolható, tehát már nagyon keveset kell a megjelenésig aludni. Az immár tehát „retrofuturisztikus” stílus marad, és a számlapon négy funkciógombot találunk majd. A tok továbbra is gyantából készül, de kap egy fémes hatású felületet, és újdonságként egy rozsdamentes acél óraszíjat – egyébként már az F–100-nak is volt acélszíjas változata, az 52QS-14, de ennek kicsit más volt az alakja.

Az A100 vízálló lesz, találunk benne stoppert, ébresztőt, valamint egy riasztásokkor villogó LED-fényt pár egyéb alapfunkció mellett. Az áramforrás egy CR1616 lapos-elem, és ezzel a kütyü 3 évig bírja majd. A kezdőkészlet 3+1 változatot jelent: ezüst (A100WE-1A), arany (A100WEG-9A), fegyver-szürke fordított LCD-kijelzővel (A100WEGG-1A). Ezeken kívül a Casio a Bandai Namco-val közösen piacra dob egy Pac-Man változatot is azoknak, akik csúcsra járatnák a nosztalgiát. Az ár előreláthatóan 90 dollár (~27 000 forint) lesz, de ez valószínűleg az alapváltozatra vonatkozik, a Pac-Man kiadás például nagy valószínűséggel többe kerül majd ennél.

(Kép: Casio)

(Forrás: Casio, Engadget, G-Central, Gizmodo)

További cikkek a témában:

Apple Watch konkurens hatvanezerért: érkezik a OnePlus Watch A kínai okosóra akár két hétig bírja egyetlen töltéssel.

Az óráink egyre pontosabbak, de ennek ára lehet: növelik az entrópiát Először bizonyították be egy kísérletben, hogy nem csak a kvantumvilágban áll összefüggésben az óra pontossága az általa keltett entrópiával.

Nagyon valószínűtlen, hogy ez lenne az utolsó óraátállítás A nyári időszámításra való átállás miatt március 28-án, vasárnap éjjel kettőkor három órára kell előre állítani az órákat. Jelen állás szerint ez még egy darabig így is lesz.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.