Nagyon valószínűtlen, hogy ez lenne az utolsó óraátállítás

2021 / 03 / 27 / Bobák Áron
Nagyon valószínűtlen, hogy ez lenne az utolsó óraátállítás
A nyári időszámításra való átállás miatt március 28-án, vasárnap éjjel kettőkor három órára kell előre állítani az órákat. Jelen állás szerint ez még egy darabig így is lesz.

Bár a külföldi és a hazai médiában is évről-évre és óraátállításról-óraátállításra megjelenik, hogy ez lesz az utolsó ilyen alkalom, valójában egyelőre semmi sem utal arra, hogy ez tényleg így lenne. Ahogy ősszel már írtunk róla, ezeknek a híreknek az alapja, hogy az Európai Parlament 2018-ban megszavazta az óraátállítás eltörlését, így az már eldőlt, hogy ez előbb vagy utóbb meg fog valósulni, az időpontot viszont jelenleg maguk a politikusok sem tudnák pontosan megmondani.

Az elfogadott határozat értelmében a tagállamok maguk dönthetnek róla, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék megtartani, a korábbi tervek szerint az első csoportba tartozók idén tavasszal, a másodikba tartozók pedig idén ősszel állítottak volna utoljára órát. Ennek viszont több akadálya is van, például hogy az óraátállítás eltörlését a tagállamok kormány- illetve államfőit tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, a tárgyalások azonban még el sem kezdődtek. El sem kezdődhettek volna, hiszen a magyar kormány - sok más országhoz hasonlóan - még nem is döntött róla, hogy melyik időzónához csatlakozna. Az Európai Parlament honlapja szerint uniós szinten utoljára 2019-ben foglalkoztak érdemben az óraátállítás kérdésével, a koronavírus-járvány közepette pedig nem is valószínű, hogy ez a téma egyhamar újra napirendre kerül.

(Borítókép: Nora Carol Photography/Getty Images)

További cikkek a témában:

Jön a téli időszámítás, ma éjszaka egy órával többet alhatunk Vasárnap éjjel háromkor kettőre kell visszaállítani az óráinkat. Elképzelhető, hogy ezt most kell megtennünk utoljára, de valószínűbb, hogy az óraátállítás egy darabig még velünk marad.

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.