Visszaváltható kajadobozokat vezet be több budapesti és vidéki étterem

2020 / 03 / 02 / Bobák Áron
Visszaváltható kajadobozokat vezet be több budapesti és vidéki étterem
Magyarország az EU szabályozásának megfelelően jövőre betiltja az egyszer használatos műanyagokat, ami felveti a kérdést: hogyan fogjuk elvinni az ételt az étteremből, ha nem akarjuk ott helyben megenni? A Felelős Gasztrohős válasza egyszerű: használjunk visszaváltható fémdobozt.

A legtöbb étteremben ma az elvitelre kért ételt hungarocellből vagy másfajta műanyagból készült dobozban kapjuk meg, ez azonban 2020 után a változó szabályozás miatt már nem lesz opció. Aki a szívén viselte a környezet védelmét, persze eddig is próbálkozhatott azzal, hogy saját dobozt vitt az étterembe, ám ahogy Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs munkatársa a Streetkitchennek elmondta, sok étterem a szennyeződésektől tartva nem ad ki ételt olyan dobozban, amit a vásárlók visznek be.

A fenntartható étkezést népszerűsítő alapítvány ezért nemrég életre hívta a Dobozközösség nevű kezdeményezést, amihez rövid idő alatt tíz budapesti és vidéki étterem csatlakozott. Ahhoz, hogy a dobozközösség tagjai legyünk, nincs más dolgunk, mint magunkkal vinni az étterembe az 1890 forintért megvásárolható ételtároló dobozt, és mindig kapunk helyette egy tisztát. A résztvevő éttermek között megtaláljuk a Nemsüti három boltját, a MOM Parknál található Fruccola éttermet, a Csillaghegyi megálló Sütöde & Tejbisztrót, de vannak már a programban részt vevő éttermek Békéscsabán, Szegeden, Esztergomban, Dunakeszin és Badacsonyörsön is.

Ez persze azt is jelenti, hogy egyelőre mindig magunkkal kell vinnünk a fémdobozt, de a Felelős Gasztrohős honlapja szerint tervbe van véve, hogy ha elég étterem csatlakozik, bevezetnek egy token-rendszert, így csak egy kis műanyagdarabot kéne magunkkal vinnünk. A doboz maga egyébként rozsdamentes acélból készült, így meglehetősen strapabíró, a teteje viszont műanyag, így cseppmentesen zár - levest, vagy más folyékony ételt is biztonságosan lehet benne szállítani. A honlapon található információk szerint a Dobozközösség hamarosan még több étteremmel bővül, emellett pedig tervezik egy saját mosogatóhelyiség beüzemelését is, ahol a begyűjtött fémdobozokat elmosogatnák, így olyan éttermek is tudnának csatlakozni a kezdeményezéshez, amiknek nincs saját mosogatójuk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Bár a szén-dioxid forrásnál történő leválasztása vagy a légkörből való eltávolítása jó ötletnek tűnhet a kibocsátás csökkentése szempontjából, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások gátat szabhatnak a technológia terjedésének.
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.