Visszaváltható kajadobozokat vezet be több budapesti és vidéki étterem

2020 / 03 / 02 / Bobák Áron
Visszaváltható kajadobozokat vezet be több budapesti és vidéki étterem
Magyarország az EU szabályozásának megfelelően jövőre betiltja az egyszer használatos műanyagokat, ami felveti a kérdést: hogyan fogjuk elvinni az ételt az étteremből, ha nem akarjuk ott helyben megenni? A Felelős Gasztrohős válasza egyszerű: használjunk visszaváltható fémdobozt.

A legtöbb étteremben ma az elvitelre kért ételt hungarocellből vagy másfajta műanyagból készült dobozban kapjuk meg, ez azonban 2020 után a változó szabályozás miatt már nem lesz opció. Aki a szívén viselte a környezet védelmét, persze eddig is próbálkozhatott azzal, hogy saját dobozt vitt az étterembe, ám ahogy Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs munkatársa a Streetkitchennek elmondta, sok étterem a szennyeződésektől tartva nem ad ki ételt olyan dobozban, amit a vásárlók visznek be.

A fenntartható étkezést népszerűsítő alapítvány ezért nemrég életre hívta a Dobozközösség nevű kezdeményezést, amihez rövid idő alatt tíz budapesti és vidéki étterem csatlakozott. Ahhoz, hogy a dobozközösség tagjai legyünk, nincs más dolgunk, mint magunkkal vinni az étterembe az 1890 forintért megvásárolható ételtároló dobozt, és mindig kapunk helyette egy tisztát. A résztvevő éttermek között megtaláljuk a Nemsüti három boltját, a MOM Parknál található Fruccola éttermet, a Csillaghegyi megálló Sütöde & Tejbisztrót, de vannak már a programban részt vevő éttermek Békéscsabán, Szegeden, Esztergomban, Dunakeszin és Badacsonyörsön is.

Ez persze azt is jelenti, hogy egyelőre mindig magunkkal kell vinnünk a fémdobozt, de a Felelős Gasztrohős honlapja szerint tervbe van véve, hogy ha elég étterem csatlakozik, bevezetnek egy token-rendszert, így csak egy kis műanyagdarabot kéne magunkkal vinnünk. A doboz maga egyébként rozsdamentes acélból készült, így meglehetősen strapabíró, a teteje viszont műanyag, így cseppmentesen zár - levest, vagy más folyékony ételt is biztonságosan lehet benne szállítani. A honlapon található információk szerint a Dobozközösség hamarosan még több étteremmel bővül, emellett pedig tervezik egy saját mosogatóhelyiség beüzemelését is, ahol a begyűjtött fémdobozokat elmosogatnák, így olyan éttermek is tudnának csatlakozni a kezdeményezéshez, amiknek nincs saját mosogatójuk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.