Vízválasztó pillanathoz érkezett az OpenAI: ha bejön a piacterük, óriásvállalat lehet belőlük

2024 / 01 / 11 / Pőcze Balázs
Vízválasztó pillanathoz érkezett az OpenAI: ha bejön a piacterük, óriásvállalat lehet belőlük
Szerdán elindult a ChatGPT-t készítő OpenAI piactere, a GPT Store, ahol specializált chatbotokat lehet bemutatni és megosztani. Ha az alkotók és a felhasználók is rákapnak, akkor idővel a ChatGPT az iOS-hez és az Androidhoz hasonló óriásplatformmá válhat.

A modern okostelefonok megszületésének a pillanata nem az iPhone 2007 januári bejelentése volt. Igaz, Steve Jobs akkori Apple-vezérigazgató egy elegáns, intuitívan és sokrétűen használható kütyüt mutatott be, de kicsit butább, kicsit esetlenebbül navigálható, kicsit kevésbé szép okostelefonokat már korábban is láthattunk itt-ott. Az iPhone egy kiemelkedő darab lehetett volna ezek között. Azonban az Apple környezetében dolgozó fejlesztők azt mondták, hogy nekik nem elég, hogy szép weboldalakat tervezzenek a kütyüre, amik majd elfutnak a böngészőben. Valódi miniprogramokat akartak készíteni, amik jobban kiaknázzák az iPhone-ban rejlő lehetőségeket, úgynevezett "natív" módon vannak jelen a készüléken. Jobs eredeti víziója nem ez volt, de végül engedett, és 2007 őszén bejelentette az App Store-t. Ezzel megszületett egy új iparág, ami mára csak az Apple készülékeken évi több mint egybillió dollárnyi forgalmat mozgat meg, és több millió állást teremtett.

Lehetséges, hogy a ChatGPT most egy hasonló szintlépés előtt áll.

Szerdán ugyanis elindult a novemberben bejelentett GPT Store. A piactér lehetővé teszi, hogy a ChatGPT felhasználói által létrehozott, specializált chatbotokat, a GPTs-eket a készítőik bemutassák, megosszák, majd ezzel bevételhez is jussanak - számolt be a The Verge. Ez, ahogyan korábban a Rakétán írtuk, a vállalkozásoknak különösen hasznos lehet: például ha egy autószervizt üzemeltetünk, akkor amellett, hogy a saját GPT-nk rengeteg műszaki kérdésre fog tudni válaszolni, ha feltöltjük az árlistánkat, még azt is megkérdezhetik tőle az ügyfeleink, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni a javítás vagy alkatrész. Ha idegen nyelvet tanítunk, akkor készíthetünk egy chatbotot, ami a diákunk tudásszintjének megfelelő kérdésekkel gyakoroltatja vele az igeidőket vagy a személyes névmásokat. Mindezt programozói tudás nélkül. Az Ars Technica arról ír, hogy az OpenAI jelenlegi kedvencei egy túraútvonalakat szerkesztő, tudományos publikációk közt kereső, programozni tanító vagy épp prezentációkat készítő GPT-verzió.

Mindez persze nem annyira kiforrott és széles körű, mint az okostelefonoknál: egyelőre csak a felhasználók kis szelete, a havidíjat fizetők böngészhetik a GPT Store-t, és még az sem teljesen világos, hogy mennyi bevételhez jutnak a chatbotok gazdái. Mindössze annyit lehet tudni, hogy a bevételmegosztás a felhasználói aktivitás figyelembe vételével történik majd. De ha beválik az OpenAI koncepciója, akkor az üzleti kérdéseket szem előtt tartó vezérigazgató, Sam Altman örülni fog - és remélhetőleg ebben az örömben osztozik majd a cég mindenkori igazgatótanácsa is.

(Borítókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)

Nem várt fordulat az OpenAI-sagában: Sam Altman öt nappal a kirúgása után máris visszatér a ChatGPT-t fejlesztő cég élére Az OpenAI szerdán jelentette be, hogy visszatér a cég élére Sam Altman, akit múlt pénteken az igazgatótanács menesztett a posztjáról.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.