Az elektromos autók üzemeltetését, a nyelvtanulást és a fogászati röntgent is megkönnyítik az év leghasznosabb magyar digitális találmányai

2022 / 06 / 24 / Bobák Áron
Az elektromos autók üzemeltetését, a nyelvtanulást és a fogászati röntgent is megkönnyítik az év leghasznosabb magyar digitális találmányai
A Vodafone Magyarország alapítvány immár ötödik alkalommal adta át a Vodafone Digitális Díjat, amelyet minden évben olyan pályázóknak ítélnek oda, akiknek az ötletei a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira.

Ahogy azt Orbán Anita, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese a díjazottak kihirdetése előtti beszédében elmondta, a kategóriákat minden évben úgy állítják össze, hogy azok a lehető legjobban reflektáljanak az aktuális kihívásokra. Ennek megfelelően a héttagú zsűri idén a "Digitális Társadalom", a "Digitális Esélyegyenlőség" valamint a "Környezetvédelem és Fenntarthatóság" kategóriákban döntött a legjobbnak ítélt ötletekről, amelyeket összesen 118 beérkezett pályázatból választottak ki. A 15 millió forintos összdíjazású Digitális Díj keretében végül kilenc találmányt díjaztak, ami mellett egy inkubációs különdíjat is kiosztottak.

Ez utóbbit a nyíregyházi BánkiRobot Teamnek ítélték oda, akik korábban már jeltolmácskesztyűvel és víz alatti drónnal is kivívták a szakma elismerését, most pedig a HandExo nevű kesztyűnek köszönhetően nyerték el az innovációs díjat, ezzel együtt a Vodafone szakmai mentorcsapatának támogatását. A HandExo egy 3D-nyomtatással készült, személyre szabható kéz-ortézis, vagyis egy olyan, robotikusan működő eszköz, ami a kézfejre húzva segíti az ujjak mozgatását, így segítve a stroke-on vagy egyéb, a kezet és az idegrendszert ért sérülésen átesett betegek mindennapi mozgását.

A Digitális Társadalom Kategóriában a zsűri négy munkát is díjazott a 67 beérkezett pályázatból: a szabadúszó vállalkozókat a cégekkel összekötő Briefly platform valamint a Digital Language Solutions nyelvtanulást segítő Talk@Ease alkalmazása megosztva végzett a harmadik helyen, míg a másodiknak járó díjat a Járókelő.hu-t üzemeltető Járókelő Közhasznú Egyesület vihette haza. A kategóriában a legjobbnak a Ceph Assistant nevű fogászati teleröntgen-elemző szoftvert találták, amely mesterséges intelligencia segítségével felismeri és jelöli a röntgenképeken található kóros elváltozásokat, ezzel felhívva az orvos figyelmét azokra a területekre, melyekkel javasolt foglalkozni.

Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriában a harmadik helyen a dFarm nevű mezőgazdasági szoftver végzett, amely műholdas adatgyűjtéssel elemzi a környezeti hatásokat, így nyújtva segítséget a mezőgazdasági szakembereknek az öntözés megtervezésében. A második helyen a SolSTICE nevű épületenergetikai alkalmazás végzett, amely az épületek GPS-koordinátái, 3D modellje és fogyasztási profilja alapján képes megtervezni az optimális napelemrendszer méretét és elhelyezkedését, míg az elsőnek járó díjat a Volteum Kft. flottamenedzsement szolgáltatása vihette haza. A Volteum algoritmusai segítségével kiszámítja az elektromos járművek napi használatának energiaigényét, megtervezi a járművek számára a legjobb útvonalat, és optimalizálja a töltési ciklusokat, ezzel csökkenti a járművek lemerülésének valószínűségét, tervezhetővé teszi a töltések költségét, szükséges idejét.

Digitális Esélyegyenlőség kategóriában a második helyet a Boldog Gizella Alapítvány digitális megoldása nyerte el, akik egy olyan felhőalapú applikációt tervezetek, amely jelentősen megkönnyíti az ápolási és gondozási feladatokat az idősotthonokban. Az alkalmazás folyamatos képet nyújt az idősotthonok lakóinak állapotáról, nyomon követhetővé teszi a feladatok ellátását és az ápoló személyzet leterheltségét, emellett segíti az idősotthonok jogszabályok által előírt dokumentálási kötelezettségének teljesítését is. A kategória első helyét a Kontekt nyerte el, akik egy olyan fizikai gombot terveztek, ami a videóhívásokat teszi sokkal egyszerűbbé az idős emberek számára. A mindössze egy zöld valamint egy piros gombot tartalmazó készüléket a TV képernyőjéhez lehet csatlakoztatni, és olyanok számára is könnyen használható, akik nehezebben boldogulnak egy okostelefonnal vagy elvesznek egy okostévé menüjében.

(Fotó: Vodafone Magyarország)

Digitális díjakat osztott a Vodafone, oktatási, egészségügyi és fenntarthatósági startupoknak Megvannak a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj idei nyertesei. A díjazottak között egészségügyi monitoring rendszerek, digitális oktatási applikációk, a mezőgazdaság digitalizációját segítő megoldás és vízalatti önműködő robot is van.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.