Új, nagyobb hatótávolságú légitaxit mutatott be a Volocopter

2021 / 05 / 18 / Bobák Áron
Új, nagyobb hatótávolságú légitaxit mutatott be a Volocopter
Bár az első kereskedelmi légitaxi szolgáltatások még évekre vannak, a fejlesztésekben élen járó gyártók között már elindult a helyezkedés, amit mi sem jelezhetne jobban, mint a tegnapi nap folyamán bejelentett Voloconnect.

A 2011-ben alapított Volocopternek ez már a második személyszállító drónja, de amíg a Volocity elsősorban a rövidebb, városi utak megtételére lett kifejlesztve, addig a Voloconnect kifejezetten a hosszabb utak megtételére lesz alkalmas: a cég által közölt adatok szerint az elektromos, függőleges fel- és leszállni képes (eVTOL) légi jármű egyszerre négy utast fog tudni szállítani legfeljebb száz kilométeres távolságra, 180 km/h-s átlagsebességgel.

Bár a Voloconnect még így sem éri el a személyszállító multikopterek fejlesztésében szintén élen járó Lilium gépeinek a hatótávját, de nyilvánvalóan jelentősen kiszélesíti az eVTOL-ok felhasználási lehetőségeit, hiszen a száz kilométeres távolsággal már akár a városok közötti utazás is lehetségessé válik.

A Voloconnect megjelenésre is jelentősen különbözik a Volocopter eddigi gépeitől, hiszen a Volocitytől és a csomagszállító VoloDrone-tól eltérően merev szárnyakkal van felszerelve, a hajtásról pedig a hat rotoron kívül két hajtómű is gondoskodik. A Volocopter eddigi megoldásaihoz hasonlóan viszont a Voloconnect is teljesen elektromos hajtású, vagyis lakott területek felett is repülhet anélkül, hogy a hangjával zavarná az embereket. A gyártó szerint a gépet az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség előírásai alapján fejlesztették ki, és várhatóan öt éven belül megkaphatja a szükséges tanúsítványokat.

További cikkek a témában:

Már jövőre megkezdődnek a párizsi légitaxi éles tesztjei Tíz év fejlesztés után célegyenesbe fordul a Volocity fejlesztése. A cél, hogy a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián már ilyen személyszállító drónok fuvarozzák az embereket a francia fővárosban.

Ilyen lehet az első repülőtér, ahonnan már légitaxikkal utazhatnak az emberek A légitaxik, avagy személyszállító drónok fejlesztése már évek óta folyamatban van, 2020-ban pedig végre az is elkezdett körvonalazódni, hogy mikor emelkedhetnek a magasba az első kereskedelmi célú gépek. Most a szektor egyik úttörője, a Lilium állt elő egy igencsak fontos bejelentéssel.

Rendkívül jól halad a magyar tervezésű légitaxi fejlesztése A koronavírus-járvány ugyan megtorpanásra késztette a Lift Aircraftot, de a Kerülő Balázs vezetésével tervezett Hexa még így is beelőzheti a világot.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.