Új, nagyobb hatótávolságú légitaxit mutatott be a Volocopter

2021 / 05 / 18 / Bobák Áron
Új, nagyobb hatótávolságú légitaxit mutatott be a Volocopter
Bár az első kereskedelmi légitaxi szolgáltatások még évekre vannak, a fejlesztésekben élen járó gyártók között már elindult a helyezkedés, amit mi sem jelezhetne jobban, mint a tegnapi nap folyamán bejelentett Voloconnect.

A 2011-ben alapított Volocopternek ez már a második személyszállító drónja, de amíg a Volocity elsősorban a rövidebb, városi utak megtételére lett kifejlesztve, addig a Voloconnect kifejezetten a hosszabb utak megtételére lesz alkalmas: a cég által közölt adatok szerint az elektromos, függőleges fel- és leszállni képes (eVTOL) légi jármű egyszerre négy utast fog tudni szállítani legfeljebb száz kilométeres távolságra, 180 km/h-s átlagsebességgel.

Bár a Voloconnect még így sem éri el a személyszállító multikopterek fejlesztésében szintén élen járó Lilium gépeinek a hatótávját, de nyilvánvalóan jelentősen kiszélesíti az eVTOL-ok felhasználási lehetőségeit, hiszen a száz kilométeres távolsággal már akár a városok közötti utazás is lehetségessé válik.

A Voloconnect megjelenésre is jelentősen különbözik a Volocopter eddigi gépeitől, hiszen a Volocitytől és a csomagszállító VoloDrone-tól eltérően merev szárnyakkal van felszerelve, a hajtásról pedig a hat rotoron kívül két hajtómű is gondoskodik. A Volocopter eddigi megoldásaihoz hasonlóan viszont a Voloconnect is teljesen elektromos hajtású, vagyis lakott területek felett is repülhet anélkül, hogy a hangjával zavarná az embereket. A gyártó szerint a gépet az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség előírásai alapján fejlesztették ki, és várhatóan öt éven belül megkaphatja a szükséges tanúsítványokat.

További cikkek a témában:

Már jövőre megkezdődnek a párizsi légitaxi éles tesztjei Tíz év fejlesztés után célegyenesbe fordul a Volocity fejlesztése. A cél, hogy a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián már ilyen személyszállító drónok fuvarozzák az embereket a francia fővárosban.

Ilyen lehet az első repülőtér, ahonnan már légitaxikkal utazhatnak az emberek A légitaxik, avagy személyszállító drónok fejlesztése már évek óta folyamatban van, 2020-ban pedig végre az is elkezdett körvonalazódni, hogy mikor emelkedhetnek a magasba az első kereskedelmi célú gépek. Most a szektor egyik úttörője, a Lilium állt elő egy igencsak fontos bejelentéssel.

Rendkívül jól halad a magyar tervezésű légitaxi fejlesztése A koronavírus-járvány ugyan megtorpanásra késztette a Lift Aircraftot, de a Kerülő Balázs vezetésével tervezett Hexa még így is beelőzheti a világot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.