Egy friss kutatás újraírhatja a fizika eddig ismert szabályait

2022 / 04 / 10 / Bobák Áron
Egy friss kutatás újraírhatja a fizika eddig ismert szabályait
A illinois-i Fermilab kutatóinak minden eddiginél pontosabban sikerült megbecsülniük a gyenge kölcsönhatásban alapvető fontosságú W-bozon tömegét, amiről kiderült, hogy nehezebb, mint a korábbi kísérletek alapján gondolták. Ha a mérések pontosságát sikerül igazolni, az alapvetően írhatja újra a részecskefizikában régóta alapvetőnek tekintett standard modellt.

A standard modell az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást valamint az alapvető elemi részecskéket leíró kvantumfizikai elmélet, ami hiányosságai ellenére a mai napig a legközelebb áll ahhoz, hogy képes legyen egységbe foglalni a részecskefizika szabályait. A modell elfogadottságában fontos szerepet játszik, hogy a jóslatait szinte az összes eddig elvégzett kísérlet igazolja - éppen emiatt sok kutató már arról beszél, hogy a Chicago melletti Fermi National Accelerator Laboratory (azaz Fermilab) nemrég közzétett eredményei alapvetően írhatják át, amit a részecskefizikáról eddig gondoltunk.

A kutatók a 2007-ig a világ legerősebb részecskegyorsítójának számító Tevatronból származó, mintegy tízévnyi adatot elemezték ki annak érdekében, hogy minden eddiginél pontosabb becslést adjanak a W-bozon tömegéről - írja a Live Science. A részecske létezését először 1983-ban sikerült igazolniuk a CERN kutatóinak, a felfedezése pedig rendkívül fontos mérföldkő volt a standard modell helyességének az igazolásában. A W-bozon a gyenge kölcsönhatás közvetítőrészecskéje (a nevét is innen kapta az angol weak, azaz gyenge szóból), amely nélkül az univerzumban egyáltalán nem keletkeznének a hidrogénnél nehezebb elemek, tehát a világ, ahogy mi ismerjük, nem létezhetne nélküle.

Rendkívül ritka részecskét fedeztek fel a Nagy Hadronütköztetőben Az ősleves, vagyis kvarkokból és gluonokból álló forrongó plazma tölthette ki az univerzumot közvetlenül az ősrobbanás után, az ebben található részecskék olyan kombinációival, amelyekkel ma már nem találkozhatunk. A Nagy Hadronütköztetőben készült plazmában azonban most felfedezték a rendkívül ritka X-részecskét.

Bár a Tevatront 2011-ben leállították, ám az abból származó adatok a mai napig sok munkát adnak a kutatóknak: a W-bozon tömegének megméréséhez például mintegy 450 billió, 2002 és 2011 között rögzített ütközést kellett kielemezniük, amelyekből mindössze négymillió volt megfelelő ahhoz, hogy fel tudják használni a számításokhoz. Ashutosh Kotwal, a kísérlet egyik vezetője a Popular Mechanicsnak nyilatkozva elmondta, hogy a W-bozon olyannyira illékony, hogy a tömegét nem tudják közvetlenül megmérni. Mivel a részecske a másodperc billiomod részének a billiomod része alatt lebomlik, így a tömegét a hátramaradt részecskék alapján tudják csak megbecsülni. A kutatók emiatt olyan adatokat kerestek a Tevatron által rögzített ütközések között, amelyek során müonok és neutrínók valamint elektronok és neutrínók keletkeztek, ezeknek a részecskepároknak a pozíciójából és energiájából pedig az eddiginél kétszer pontosabban sikerült megbecsülniük a W-bozon tömegét.

A Science tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint a Fermilab munkatársai 0,01%-os pontossággal határozták meg a részecske tömegét - vagy ahogy azt David Toback szóvivő szemléletesen megfogalmazta, olyan pontossággal, mintha egy 363 kilogrammos gorilla tömegét 42,5 grammos pontossággal tudnák megbecsülni. Számításaik szerint a W-bozon tömege 80,433,5 ± 9,4 MeV/c2, ami ugyan csak 0,1%-kal több, mint amit a standard modell megjósolt, de már ez is elég ahhoz, hogy újraírja a fizika szabályait.

Joe Lykken, a Fermilab igazgatóhelyettese gyorsan igyekezett leszögezni, hogy az eredményeiket először más, független kutatásoknak is igazolniuk kell, mielőtt elkezdhetnének következtetéseket levonni belőle. Ha a mérések hitelességét más laboratóriumok is megerősítik, az viszont komoly következményekkel járhat a standard modellre nézve, hiszen akár az is előfordulhat, hogy új, eddig nem ismert erőkkel vagy részecskékkel kell kiegészíteni a fizikai modellt.

(Borítókép: Fermilab)

Egyre biztosabb, hogy különös anomáliákra magyarázatot adó új részecskék vagy egy ötödik erő létezésére utaló CERN felfedezés megállja a helyét Az eddig csak hipotézisekben létező leptokvarkok vagy egy ötödik erő jelenlétére utaló nyomokat fedeztek fel márciusban a kutatók, most egy újabb vizsgálatban sikerült alátámasztani az eredményeket. Új fizika van születőben?


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.