Az "emberi szem felbontásával" rendelkező okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

2023 / 03 / 02 / Bobák Áron
Az
A kínai gyártó a barcelonai Mobil Világkiállításon mutatta be az okosszemüvege fejlesztői verzióját, ami teljesen vezeték nélkül kapcsolódik a telefonunkhoz és akár ránézéssel is felkapcsolhatjuk vele a szobában a lámpát.

Bár a teljes nevén Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Editionnek elnevezett szemüveg két példányban, a Xiaomi valamint a Qualcomm standján is ott volt az MWC 2023-on, azt csak egy üvegbúra mögött lehetett megnézni, így pedig kipróbálni sem volt lehetőségünk; az elmondottak alapján mindenesetre a Xiaomi nagy erőket fektetett abba, hogy kitalálják, hogyan lehetne a leghasznosabb egy ilyen eszköz a gyakorlatban.

Ami alapvetően meghatározza a szemüveg jellegét, hogy a készülék okostelefonhoz kapcsolódik, vagyis nem teljesen önálló eszköz, aminek megvan az az előnye, hogy így nem kell egy teljes hardvert bepakolni a szemüvegbe. Ez meglátszik a készülék dizájnján is, ami sokkal közelebb áll egy normál szemüveghez, mint például a Microsoft Hololenshez, és a Xiaomi állítása szerint a magnézium-lítium ötvözet és a szénszálas anyagok használatának köszönhetően mindössze 126 grammot nyom, vagyis nagyjából olyan nehéz, mint egy csúcskategóriás telefon.

Ahogy a neve is mutatja, a Wireless AR Smart Glass egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az Nreal, a TCL, a Lenovo és más gyártók készülékeivel ellentétben teljesen vezeték nélküli, ennek ellenére a gyártó állítása szerint a késleltetése a saját fejlesztésű adatátviteli technológiának köszönhetően alig különbözik a vezetékes adatátviteltől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szemüveg és az okostelefon között nagyjából 50 milliszekundum a késleltetés.

A Xiaomi a szemüvegbe két MicroOLED kijelzőt rakott, amelyek képpontsűrűsége 58 PPD, azaz látószögfokonként ennyi képpontot tudnak megjeleníteni a szemünk előtt. Bár a Xiaomi azt nem közölte, hogy a szemüveg milyen látószöggel rendelkezik, ez egy kiemelkedő értéknek számít, a mai VR-szemüvegek például jellemzően 20-25 PPD képpontsűrűséggel rendelkeznek, de még a Hololens 2-ben is csak 47 PPD-s kijelzőt találunk. Ahogy arra a gyártó rámutat, a szakmában a 60 PPD-s értéket szokás "az emberi szem felbontásaként" emlegetni, vagyis ez az az érték, aminél már nem tudjuk érzékelni a kép szemcsézettségét. Az 1200 nites maximális fényerővel rendelkező kijelzőn megjelenő tartalom úgynevezett fényvezető prizmákon keresztül, három felületről tükröződik vissza a viselője retinájára, így azt a hatást kelti, mintha a megjelenített objektumok valóban a felhasználó szeme előtt helyezkednének el. A gyártó a szemüveget elektrokromatikus lencsékkel látta el, amelyek képesek alkalmazkodni a környezet fényviszonyaihoz valamint akár teljesen is el tudják sötétíteni a lencséket, ha olyan tartalmat nézünk, amihez nincs szükség rá, hogy lássuk a környezetünket.

A Xiaomi érezhetően sok energiát fektetett abba is, hogy kitalálják, hogyan lehetne a legkényelmesebben irányítani egy ilyen eszközt. A szemüveget ennek megfelelően a telefonunk segítségével valamint kézjelekkel tudjuk vezérelni, utóbbiak pedig az utasítások egészen széles skálájára lesznek alkalmasak. A gyártó szerint a szemüveg a kamerái segítségével az egészen finom kézmozdulatokat is képes érzékelni, így ezek segítségével meg tudunk nyitni és be tudunk zárni alkalmazásokat, lapozhatunk az oldalak között, de akár arra is lehetőségünk nyílik, hogy az ujjperceink segítségével gépeljünk be szövegeket.

"A négy ujj 12 ujjperce a kínai kilencbillentyűs beviteli módhoz hasonló elven működik, vagyis a hüvelykujjal a megfelelő ujjpercre koppintva akár szövegeket is be lehet vinni. A csettintés (a hüvelykujj elhúzása a mutatóujjon) jelenti az applikációba történő belépést vagy kilépést. A Xiaomi a jövőben azt szeretné elérni, hogy a hüvelykujj tenyéren történő mozgatásával lehessen a megjelenő tartalmakat görgetni és kattintani" - írja a gyártó közleménye a saját fejlesztésű technológiáról. A felhasználási körről a Xiaomi elmondta, hogy már optimalizálják a szemüvegre az olyan alkalmazásokat, mint a TikTok és a Youtube, de a készülék arra is lehetőséget ad majd, hogy általa vezéreljünk különböző okoseszközöket. Erre egy példa, hogy a szemüveggel kompatibilis lámpára ránézve, majd egy virtuális gombot megnyomva felkapcsolhatjuk a lámpát.

A szemüveg megjelenéséről a Xiaomi egyelőre annyit mondott, hogy szorosan együttműködnek a fejlesztőkkel annak érdekében, hogy az minél előbb piacra kerülhessen, vagyis egyelőre sem konkrét bemutatási dátumról sem pedig a lehetséges árazásról nem beszéltek. Amit biztosan lehet tudni, hogy a Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 1 processzorát használó eszköz a Snapdragon Spaces platformmal kompatibilis készülékekkel lesz majd használható, vagyis többek között a néhány napja bemutatott Xiaomi 13 és a OnePlus február eleje óta elérhető OnePlus 11 telefonja is összekapcsolható lesz a szemüveggel.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Az idegen nyelvű szövegeket is azonnal lefordítja a Xiaomi okosszemüvege A Google Glass óta várunk rá, hogy vajon milyen lesz az okosszemüvegek következő generációja, a Xiaomi pedig most mutatott rá egy egészen életképesnek tűnő megoldást.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.