A HoloLens 2 forradalmasíthatja a sebészetet

2021 / 02 / 10 / Felkai Ádám
A HoloLens 2 forradalmasíthatja a sebészetet
A HoloLens 2 műtéti felhasználásában nem az volt a meglepő, hogy mire képes az eszköz, hanem hogy mennyire megbízhatóan és gyorsan működik.

Arról ugyanis már öt-tíz éve is lehetett elképzelésünk, hogy a kiterjesztett valóság miként változtatja meg, teszi könnyebbé a sebészorvosok munkáját. Ám még akár öt éve is valószínűleg a hasonló elképzelések egy vicces szkeccsként valósultak volna meg legfeljebb a Szilícium-völgy című sorozatban kék halállal és szikrázó vezetékekkel a műtőlámpa alatt. Azóta annyi változott, hogy az elképzelések működnek, hála a HoloLens 2-nek. A HoloLens 2, illetve az erre az eszközre írt orvosi applikáció bemutatására egy teljes napot szántak, mi két műtétbe kukkantottunk bele (meg kell említeni, mindkettő felvételről ment): egy ortopéd térd-, valamint egy ortopéd vállízületi beavatkozásba. A térdműtét a lehető legkevesebb beavatkozással járt, ezért is volt fontos, hogy az orvos a műtéti terület teljes feltárása nélkül minél több információhoz jusson. A HoloLens, illetve a Head-Op elnevezésű applikáció pedig épp ezt tette lehetővé. Az orvos maga előtt, három dimenzióban látta a teljes ízületet, illetve az ízület alkotásában résztvevő csontvégeket. Emellett több, a beteggel kapcsolatos információ is megjelent a Windowsból ismerős ablakokban.

Thomas Gregory professzor, aki a műtétet végezte, és aki a sajtóközlemény szerint az Head-Op-applikáció szellemi atyja, erről úgy nyilatkozott az operációt követő kerekasztal beszélgetés alkalmával, hogy orvosként olyan érzés, mintha a test átlátszóvá válna. Az AR szemüveg és a háromdimenziós modellek mintegy vezették a műtétet, a hologramot hozzá lehetett illeszteni a műtét előtt különböző képalkotó technológiákkal készült felvételekhez is. Valódi evoulció, hogy míg korábban a beteg vizsgálati anyaga, beleértve a képeket csak a műtét előtt volt hozzáférhető, most már a műtét közben is az. Thomas Gregory a technológiára úgy hivatkozott, mint a műtőorvos okostelefonjára: tehát a szerkezet és a szoftver nem váltja ki az emberi intelligenciát, nem arról van szó, hogy gépek kezdenének operálni, egyszerűen rengeteg ajtó kitárul a műtőorvos előtt: nincs szükség teljes feltárásra, valamint a műtét is könnyebb, gyorsabb lesz. Gregory professzor elmondása szerint a digitális sebészet szinte már művészet.

Dr. Jean-Jacques Avranne, a Paris Order of doctors elnöke azt hangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés közben a beteget sem szabad a képletből kihagyni, ebben a konkrét esetben például a beteg adatainak a védelmét kell biztosítani. Kérdés például, hogy a betegek adatai az országon belül maradnak-e, illetve hol tárolják ezeket. Charles Calestroupat, aki a beszélgetés során a francia Microsoftot képviselte, elmondta, hogy a Microsoft kiugróan sokat, egymilliárd dollárt fektet az adatvédelembe, és kiberbiztonságot annyira komolyan veszik, hogy háromezer-ötszáz alkalmazottuk foglalkozik ezzel. Hozzátette azt is, hogy a HoloLens 2-vel a vállalat célja egy ökoszisztéma létrehozása, amely lehetőséget ad a különböző területek szakértőinek, hogy megoldásokat találjanak a különböző problémákra, mint történt ez most a Head-Op-applikáció kapcsán a műtéti beavatkozásokkal.

Raphael Gaillard professzor, idegtudományokkal foglalkozó kutató azt hangsúlyozta, hogy az orvos-beteg emberi kapcsolat sosem tűnhet el a technológiai fejlődés miatt, ennek megőrzésére törekedni kell. A beszélgetésben részt vevő orvosok egyet értettek abban, hogy a technológiai előrelépések centrumában a betegnek kell állnia, a fejlesztéseknek akkor van értelmük, ha azok a gyógyulást segítik.

A technológiára rátérve: a mellékelt képeken is látszik remélhetőleg, hogy a HoloLens 2 nem egy periféria, hanem egy önálló számítógép és headset kombinációja Wi-Fi kapcsolódási lehetőséggel. Ez a műtőben fontos mozgásszabadságot tesz lehetővé, se drótokra, se egyéb idegesítő kiegészítőkre (például kesztyűre) sincs szükség. Az említett Head-Op applikációt az Evolutis cég fejlesztette, akik hasonló sebészeti szoftvereket majdnem négy éve fejlesztenek HoloLensre, de eddig is részei voltak az ortopédsebészeti közösségnek, mert beültethető eszközöket gyártottak korábban. A Head-Op esetén egybként a cég betanulást is biztosít, honlapjuk szerint a HoloLens használatának elsajátítása kétszer fél napot vesz igénybe, amit a Head-Op-applikáció elsajátítása követ (ez utóbbi sebésztechnológiák megtanulását, valamint a háromdimenziós CT-scan-felvételek használatát jelenti). A szoftver használatához ezekre a képzésekre szükség van.

A gyakorlatban tehát a szoftver gyorsan és könnyen működött. A felvételen (így a mellékelt képeinken is) azt láthatjuk, amit az orvos látott a lencsében műtét közben. A különböző alprogramok megnyitása nem ment ugyan pöccre (ilyen technológiánál ezt elvárni nyilván képtelenség), de a töltés rövid időt vett igénybe, és egészében a szoftver stabilan, megbízhatóan működött. Ha pedig ennek köszönhetően a betegekre kisebb megpróbáltatások, valamint a műtét kockázatának a csökkenése vár, akkor ennél jobb felhasználása ennek a technológiának elképzelhetetlen.

További cikkek a Rakétán:

Személyre szabott térdprotézis, kiegészített valóság és robottechnológia – csúcstechnológiájú műtétek Magyarországon A személyre szabott „custom-made” térdprotézis beültetés a világ 8. országaként Magyarországon történt meg. Robot-asszisztált műtétre is került már sor, de további innovációk várhatóak.

Idegháló irányíthatja a jövőben a műtét közbeni érzéstelenítést Gépi tanulással az idegháló 'megtanulta', hogyan reagáljon egy adott helyzetre, és a beteg állapotára odafigyelve alkalmazza a megfelelő érzéstelenítő-adagot.

Új időszámítás kezdődhet az agysebészetben, most először végeztek robotizált agyműtétet Kanadában Bár robot-asszisztenciát, a Westinghouse Electrics PUMA200-át már 1985-ben alkalmazták egy biopszia során, de a mostani műtét mérföldkőnek számít, első lépés lehet a távolsági műtétek bevezetésénél olyan sürgős eseteknél, mint a stroke kezelése.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.