Zöld lámpa a harmadik oltásnak Magyarországon

2021 / 07 / 16 / Justin Viktor
Zöld lámpa a harmadik oltásnak Magyarországon
Orbán Viktor ma reggel bejelentette, hogy a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től.

4 hónap várakozás

A kormányfő kijelentette, hogy a harmadik oltás felvételére leghamarabb a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok egyéni elbírálás alapján ettől eltérhetnek. Azt is az orvosok dönthetik el, hogy melyik oltóanyagot adják be.

A miniszterelnök véleménye szerint "Magyarország még mindig az egyik vagy talán a legbiztonságosabb ország átoltottság tekintetében Európában, magasabb azok aránya, akik a teljes védettséget adó második oltást is megkapták, mint Németországban vagy Nagy-Britanniában".  Orbán Viktor hozzátette, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik már mindkét oltást megkapták.

Európát lassan a hatalmába keríti a az eddigieknél akár hétszer fertőzőbb delta koronavírus variáns, így "aki még oltatlan, az nagyobb veszélyben van, mint a járvány idején eddig bármikor. Ezért azokat a 65 évesnél idősebbeket, akik nem kaptak eddig oltást, személyesen meg fogják keresni" - mondta el a Miniszterelnök.

A pénteken bejelentett további intézkedések és információ:

  • iskolakezdés előtt két nappal minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, ha a szüleik ezt megengedik.
  • a 12-15 év közötti korosztály 13-14 százaléka már megkapta az oltást. A 16-18 év közöttiek oltása nagy sebességgel halad, az átoltottság közöttük 45 százalék körül van
  • az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás

"Az igazi veszélyt nem az álorvosok jelentik, hanem az, ha politikusok járványügyi tanácsokat adnak tesztelésről, oltásról - mondta Orbán Viktor.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elnöksége támogatja az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását a koronavírus ellen - írták a honlapjukon.

"Az oltás felvétele biztosít bennünket, családunkat és a betegeket arról, hogy egy újabb járványhullám során az egészségügyi dolgozók nem fertőződnek koronavírussal, illetve nem adják azt tovább. Az oltás felvételével minden egészségügyi dolgozó maradéktalanul eleget tesz a "nem ártani" bioetikai alapelvnek, amelyre esküt tett a szakmai végzettség megszerzésekor. Legyünk példamutatóak, vegyük fel az oltást mindannyian!" - írták. A döntést üdvözölte a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is.

(Forrás: Koronavírus.gov.hu Kép: Koronavírus.gov.hu)

Ez is érdekelhet:

Óriási távmunka hullám söpört végig Magyarországon és Európán a koronavírus járvány miatt A koronavírus járvány tavaly tavasszal a világ nagy részén nem csupán lefékezte, de majdhogynem leállította a gazdaságot, a munkavállalók tömegesen kerültek távmunka környezetbe, de mi a helyzet ma, a harmadik hullám után?

A koronavírus járvány hatására szerencsére végre jobban bízunk a tudományban Bár a szinte naponta fellángoló oltásellenesség és tudományellenesség híreire talán jobban emlékszünk az elmúlt másfél évből, mint a pozitív hírekre, de egy átfogó nemzetközi felmérés szerint valójában jelentősen csökkent a tudomány iránt szkeptikusok aránya, az emberek 88 százaléka pedig oltáspártinak számít.

Újabb, a koronavírus fertőzés kimenetelét előrejelző kalkulátor, ezúttal Dániából A bécsi MedUni Wien orvosi egyetem koronavírus okozta betegség kimenetelét megjósoló matematikai modelljét már bemutattuk, és most egy újabb ilyen algoritmust készített a koppenhágai Egyetem számítástechnikai tanszéke.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.