A koronavírus járvány hatására szerencsére végre jobban bízunk a tudományban

2021 / 06 / 13 / Justin Viktor
A koronavírus járvány hatására szerencsére végre jobban bízunk a tudományban
Bár a szinte naponta fellángoló oltásellenesség és tudományellenesség híreire talán jobban emlékszünk az elmúlt másfél évből, mint a pozitív hírekre, de egy átfogó nemzetközi felmérés szerint valójában jelentősen csökkent a tudomány iránt szkeptikusok aránya, az emberek 88 százaléka pedig oltáspártinak számít.

State of Science Index

Itt Európában ugyanakkor a legtöbb kérdésben kevésbé pozitívak az emberek, mint a világ többi részén élők. A Magyarországon is jelenlévő 3M vállalat kutatása rávilágított arra is, hogy a fenntarthatóság témáját sem szorította teljesen háttérbe a COVID pandémia. 

A tudomány globális megítélését vizsgáló, State of Science Index nevű felmérés ötödik alkalommal készült el, a több mint 17 ezer válaszadó 85 százaléka szerint a tudomány végérvényesen megmenti az emberiséget a koronavírustól - ez az arány Európában csak 80 százalékos. Globálisan 88 százalék vélte úgy, hogy a vakcináknak kulcsszerepük van a betegségek legyőzésében, az európai adat 83 százalék.

A 2020-as járvány időszak előtti kutatásban 35 százalék volt a tudomány iránt szkeptikusok aránya, ez az elmúlt bő egy évben 27 százalékra csökkent. A mi földrészünkön Olaszországban kételkednek legkevésbé a tudományban (16 százalék), és Németországban a leginkább (30 százalék). 

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 79 százaléka (Európában 68 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy az életét jobbá teszi majd a tudomány a következő években. Mike Roman, a 3M igazgatóságának elnök-vezérigazgatója elmondta: 

„A tudomány egyre inkább egy világot egyesítő területté válik, amelynek segítségével együtt haladhatunk egy biztonságosabb, zöldebb, erősebb és egyenlőbb jövő felé.”

Van még miben fejlődni

Az esélyegyenlőség helyzete nem túl fényes, bizonyos társadalmi csoportoknak, beleértve a nőket vagy a rossz anyagi körülmények közül érkezőket, még mindig nehéz bekerülniük a tudományos szakmákba, pedig a kutatás résztvevőinek 88 százaléka is azt nyilatkozta, hogy a sokszínűség jót tenne ezeken a területeken is. Erre reagálva a vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig jelentős összeget szánnak arra, hogy tanulási, tapasztalatszerzési lehetőséghez juttassák a tudomány, a technológia, a mérnöki pálya és a matematika területén az alulreprezentált csoportból érkezőket.

Az emberek leginkább a koronavírus világjárvány megfékezését várják a tudománytól, ez vezeti azon kihívások listáját, melyekre a tudományt tartják a megfelelő válasznak. A következő négy helyen egytől egyig környezetvédelemmel kapcsolatos témák szerepelnek: a klímaváltozás, az óceánokba kerülő műanyaghulladék, a légszennyezettség és a megújuló erőforrások. 

„Bolygónk védelme világos és sürgető feladat, amit ügyfeleinkkel, a többi vállalattal, az országok vezetőivel és a nemzetközi szervezetekkel karöltve tudunk megoldani” - mondta Gayle Schueller, aki a 3M fenntarthatóságért felelős alelnöke. A 3M a következő 20 évben 1 milliárd dollárt költ majd környezetvédelmi célokra.

(Forrás: 3M Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A nemek közötti egyenlőtlenség az e-sportban is egyértelműen jelen van Különösen a nők zaklatása és a jogi képviselet hiánya miatt.

A NASA cáfolja, de úgy tűnik az űrutazás hosszú évek után is szexista Cikkünkben sorra vesszük a női űrhajózás mérföldköveit Tyereskovától az elveszett űrhajósokon át a hamarosan megvalósuló első női holdra szállásig.

Pusztán fotók alapján megtippeli a jellemet a mesterséges intelligencia Lehetséges, hogy egy neurális hálózat jobban megjósolja a személyiségjegyeket, mint maguk az emberek? Nézzük, mint mondanak a szakértők.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.