Zöld utat kapott az ebola elleni oltás

2019 / 11 / 14 / Felkai Ádám
Zöld utat kapott az ebola elleni oltás
November 11-én az EMA (European Medicines Agency) engedélyezte, hogy az amerikai Merck gyógyszergyártó cég piacra dobja a vakcináját. Másnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is előminősítette a terméket, így tehát a világnak immár hivatalosan is van gyógyszere a magas lázzal és vérzéssel járó betegséggel szemben.

Már bizonyított

Több vakcina is fejlesztés alatt áll, de egyedül a Merck termékét vetették be eddig élesben, tényleges járvány során, amikor is nagyon hatásosnak bizonyult a fertőzés megelőzésében.

Az Ervebo nevű készítményt 2003-ban szabadalmaztatták, és azóta több járvány során használták, illetve használják most is.

A jelenlegi járvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztít, és eddig 2000 életet követelt. Az Ervebóval most több százezer embert oltottak be, köztük 60000 egészségügyi dolgozót Kongóban és a környező országokban. De ugyanitt, egy 2018-as járvány során is bevetették a vakcinát, ahogy a 2015-ben a Guineai Köztársaságban is.

Nem dőlhetünk hátra

David Heymann, a London School of Hygiene and Tropical Medicine járványtani kutatója szerint bár az EMA döntése fontos előrelépés, de hangsúlyozta, hogy az Ervebo és a többi fejlesztés alatt álló vakcina kutatását folytatni kell.

Így fognak ugyanis elkészülni a másod- és harmadgenerációs oltások, melyek hosszabb immunitást kínálnak, az ebola több típusára hatnak, és amelyeket könnyebb tárolni.

Heymann szerint fontos lenne megtudni azt is, hogy a Merck terméke felhasználható-e más módon is, tehát nem csak járvány esetén. Például kioszthatnák megelőzési jelleggel azon egészségügyi dolgozóknak, akik esélyes, hogy fertőzött területen kerülnek bevetésre. Ehhez azonban tudni kellene (ahogy ezt a többi védőoltás esetén már tudjuk), hogy a beadott szer meddig hatásos, meddig kölcsönöz immunitást, és egy újabb dózis meghosszabbíthatja-e ezt az időt.

Nem csak egy ebola van

Az Ervebo a Zaire-típusú Ebola ellen véd, és a vírusnak ez a változata felelős az aktuális kongói járványért. Ugyanakkor fontos lenne a többi típus ellen is kifejleszteni a védőoltást, különösen a Szudán-típusú törzs ellen. Ez utóbbi 1976 óta hét ismert járványt okozott.

A többi vakcina

Az Ervebón kívül hét másik védőoltás áll jelenleg fejlesztés alatt a WHO szerint. A Johnson & Johnson termékét pedig be is vetik majd a kongói járványban. Egyébként ezt a készítményt a múlt héten elküldte a Johnsons & Johnson engedélyeztetésre az EMA-hoz.

Ez a vakcina viszont kicsit máshogy működik, mint a Merck készítménye, az első oltás után 56 nappal szükség van egy megerősítő oltásra is, így inkább preventív céllal adják majd azon egészségügyi dolgozóknak, akik ki vannak téve a fertőzés kockázatnak, de olyan területen dolgoznak, ahol a járvány még nem terjedt el.

(Kép: Pixabay, forrás: Nature)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.