Zöld utat kapott az ebola elleni oltás

2019 / 11 / 14 / Felkai Ádám
Zöld utat kapott az ebola elleni oltás
November 11-én az EMA (European Medicines Agency) engedélyezte, hogy az amerikai Merck gyógyszergyártó cég piacra dobja a vakcináját. Másnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is előminősítette a terméket, így tehát a világnak immár hivatalosan is van gyógyszere a magas lázzal és vérzéssel járó betegséggel szemben.

Már bizonyított

Több vakcina is fejlesztés alatt áll, de egyedül a Merck termékét vetették be eddig élesben, tényleges járvány során, amikor is nagyon hatásosnak bizonyult a fertőzés megelőzésében.

Az Ervebo nevű készítményt 2003-ban szabadalmaztatták, és azóta több járvány során használták, illetve használják most is.

A jelenlegi járvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztít, és eddig 2000 életet követelt. Az Ervebóval most több százezer embert oltottak be, köztük 60000 egészségügyi dolgozót Kongóban és a környező országokban. De ugyanitt, egy 2018-as járvány során is bevetették a vakcinát, ahogy a 2015-ben a Guineai Köztársaságban is.

Nem dőlhetünk hátra

David Heymann, a London School of Hygiene and Tropical Medicine járványtani kutatója szerint bár az EMA döntése fontos előrelépés, de hangsúlyozta, hogy az Ervebo és a többi fejlesztés alatt álló vakcina kutatását folytatni kell.

Így fognak ugyanis elkészülni a másod- és harmadgenerációs oltások, melyek hosszabb immunitást kínálnak, az ebola több típusára hatnak, és amelyeket könnyebb tárolni.

Heymann szerint fontos lenne megtudni azt is, hogy a Merck terméke felhasználható-e más módon is, tehát nem csak járvány esetén. Például kioszthatnák megelőzési jelleggel azon egészségügyi dolgozóknak, akik esélyes, hogy fertőzött területen kerülnek bevetésre. Ehhez azonban tudni kellene (ahogy ezt a többi védőoltás esetén már tudjuk), hogy a beadott szer meddig hatásos, meddig kölcsönöz immunitást, és egy újabb dózis meghosszabbíthatja-e ezt az időt.

Nem csak egy ebola van

Az Ervebo a Zaire-típusú Ebola ellen véd, és a vírusnak ez a változata felelős az aktuális kongói járványért. Ugyanakkor fontos lenne a többi típus ellen is kifejleszteni a védőoltást, különösen a Szudán-típusú törzs ellen. Ez utóbbi 1976 óta hét ismert járványt okozott.

A többi vakcina

Az Ervebón kívül hét másik védőoltás áll jelenleg fejlesztés alatt a WHO szerint. A Johnson & Johnson termékét pedig be is vetik majd a kongói járványban. Egyébként ezt a készítményt a múlt héten elküldte a Johnsons & Johnson engedélyeztetésre az EMA-hoz.

Ez a vakcina viszont kicsit máshogy működik, mint a Merck készítménye, az első oltás után 56 nappal szükség van egy megerősítő oltásra is, így inkább preventív céllal adják majd azon egészségügyi dolgozóknak, akik ki vannak téve a fertőzés kockázatnak, de olyan területen dolgoznak, ahol a járvány még nem terjedt el.

(Kép: Pixabay, forrás: Nature)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.