Mielőtt zöldséget termesztenél az űrben, próbáld ki az Antarktiszon

2020 / 03 / 17 / Perei Dóra
Mielőtt zöldséget termesztenél az űrben, próbáld ki az Antarktiszon
A sarkvidéki kutatóközpontban már most a marsi életre készülnek a szakemberek, a videók láttán pedig alighanem mindannyiunk számára érthetővé válik, hogy lehet a jég hátán is megélni.

A könyörtelen szél és jég földje, az Antarktisz körülbelül olyan távol esik a kertészkedésre alkalmas vidéktől, mint Makó Jeruzsálemtől. Ám ha valaki beljebb merészkedik, uborkát, friss fűszernövényeket, salátát és még ki tudja mit nem találhat. A Neumayer III. Állomáson termelt zöldségek ugyanakkor nem hobbikertészkedés eredményei, hanem a német Alfred Wegener Intézet keretében folytatott, fontos tudományos projekt részei.

Az üvegház voltaképp egy laboratórium, ahol a kutatók azt tanulmányozzák, miként termeszthetnének táplálékot az űrben.

Egészen konkrétan arra kíváncsiak, hogy az űrhajósok képesek lehetnek-e saját maguk előállítani táplálékukat, ha az emberiség végre eljut a Marsra. (Leszámítva az ISS központját, a Neumayer tűnik erre a legalkalmasabb helynek.) A Weddell-tenger keleti partján, az antarktiszi Ekströmön elhelyezkedő létesítményt csak repülővel vagy jégtörővel lehet megközelíteni, és kizárólag nyáron, amikor az időjárási körülmények ezt jobban lehetővé teszik. Mivel a kutatók nem hagyják el területét, a Neumayer egész évben működik, ez a tulajdonsága pedig megkülönbözteti más sarki kutatóállomástól. Egyszerre mindössze kilencen tartózkodnak benne, munkájuk nagy részét az épületen belül végzik, amely egy kis kosárlabdapályával, nagyképernyős televízióval és egyéb szórakozási lehetőségekkel is ellátott.

A kutatók alapvetően egész évben elélhetnek az állomáson anélkül, hogy kitennénk a lábukat.

A rotáció tizennégy hónapig tart, és ebben az időben csak ételszállítás történik. Civilek nem léphetnek be, tekintettel a hely elszeparáltságára pedig feltétlenül szükséges, hogy a csapat egyik tagja orvos legyen. A Neumayer-ben tevékenykedő kutatók élete hasonlít az ISS-ben dolgozókéhoz, hiszen itt is szűk helyiségeken kell osztozniuk, a környezet látványa azonban mindenért kárpótolja őket. Ettől függetlenül minden, a szabadba tett látogatásuk gondos tervezést igényel, mert ha valami rosszul sül el, örökre eltévedhetnek a jégmezőkön.

Elmondásuk szerint a másik érdekes dolog, hogy az Antarktiszon alapvetően nem érzünk illatokat, ám amikor belépünk az üvegházba, egyből megcsap a paradicsom, paprika, uborka, és más zöldségek jellegzetes szaga, ami egyszerre nagyon megnyugtató és felemelő. A zöld környezet nyilvánvaló pszichológiai előnyein kívül az üvegház hamarosan talán megmutatja a kutatóknak, hogy miként termeszthetünk növényeket az űrben.

Az egyik érdekes kihívás a kert távoli gondozása, ezért mindent aeroponikusan termesztenek, ami azt jelenti, hogy a növényeket felfüggesztik, így a gyökerek levegőhöz jutnak. A tápanyagokat a pedig talaj helyett permetezett oldattal juttatják be.

Ezt a permetezőrendszert - a hőmérséklet-szabályozással, a világítás és a szén-dioxid-szint megfelelő beállításával együtt - a németországi Bréma városában, a Német Repülési Központ irányítóközpontjában üzemeltetik. A szerkezet eddig hibátlanul működik, a Neumayer állomás legénységének reakciója alapján ezért az üvegház jelentősen javíthatja majd az életet világűrben.

(Fotó: Getty Images Hungary)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.